Médianapló

Médianapló - Az ellenzéknek szüksége van-e pártsajtóra?

2022. április 20. 09:56 - Zöldi László

Ha össze kéne foglalni a helyzetet, úgy fogalmaznék, hogy a polgári demokráciában nem érdemes, sőt káros pártszolgálatos sajtót létrehozni. Mert ha pártatlanul is lehetne kormányozni a nyilvánosság fórumait, a pártok miért akarják befolyásolni őket? A kérdést árnyalja, hogy az országgyűlési választás közeledtével fölértékelődik a politikai elkötelezettség. A pártsajtó kialakításában a Fidesz előbbre tart, mint a választási szövetségbe tömörült ellenzéki szervezetek.

Sokan ezzel magyarázzák Orbánék április 3-i sikerét. Haraszti Miklós médiapolitikus például arra buzdítja a választási veszteseket, hogy építsék föl a sajtójukat. A pártos sajtó szorgalmazása nem illik egy liberális szakpolitikushoz, mentségére szóljon azonban, hogy nem lehet pontosan tudni, mire gondolt. Arra-e, hogy minden ellenzéki párt teremtse meg a saját nyilvánosságát? Vagy inkább közösen hozzanak létre egy országos médiumot, amely hat párt érdekeit képviselné a nyilvánosságban? Ha az utóbbira gondolt, akkor ideológiailag annyira különböznek egymástól az Orbán-ellenes pártok, hogy az értékeiket nehéz volna képviselni a nyilvánosságban. De ha megtalálnák is a tartalmi minimumot, a választási vereség szétzavarta őket.

Haraszti politikustársa, Szabó Szabolcs független országgyűlési képviselő ennél szűkebben fogalmaz: „Ha valaki pártmédiát szeretne, akkor azt föl kell építeni.” Vajon megengedheti-e magának a pártsajtó alapítására utaló mondatot? S ha belül valamelyik parlamenti párt frakciójába, milyen módszert javasol a nyilvánosság meghódítására? Mindkettőjük álláspontjából nem az rajzolódik ki, hogy rajonganak a pártos sajtóért, tudomásul veszik azonban a politikai realitást. A látszólag független szerkesztőségek például úgy készültek föl a választási kampányra, hogy a tulajdonosaik újragombolták a kabátot.

Az ellenzéki előválasztás utáni napon így került vissza a Népszava főszerkesztői székébe Németh Péter. Friss Róbertet váltotta fel, aki a hajdani Népszabadságtól érkezett. Ama redakcióból, amelynek XXI. századi története az MSZP-től való eltávolodás. Németh Péter másként szocializálódott, bár neki sem lehetett könnyű összehangolni a hat ellenzéki párt és Márki-Zay Péter szempontjait. A jelek szerint az egyetlen ellenzéki napilap válaszút elő került. Vajon melyik párt jut neki a választékból? Ha viszont marad az ellenzéki együttműködés hirdetésénél, honnan lesz pénz a működtetésére?

A múlt század 90-es éveiben szerkesztettem egy hetilapot, amely az MSZMP egyik volt irodájában kapott helyet. Az MSZP platformjai között megindult a harc érte. Egy idő után Horn Gyula pártelnök megunta a lökdösődést, és elvonta a pénzt. Kíváncsian várom a pártosodás friss fejleményeit.

 

Tíz mondat a pártsajtóról

 

A pártsajtót egyáltalán nem tartom fennmaradásra alkalmasnak. (Antall József miniszterelnök, MDF-politikus,  Magyar Nemzet, 1990. június 6.)

Egy pártnak nem lapra, hanem szimpatizáns sajtóra van szüksége. (Egri György szociáldemokrata politikus, Népszava, 1992. január 8.)

A sajtó akkor segít, ha nem pártoskodik, hanem a távolságtartásban jeleskedik. (Németh Miklós szocialista politikus, volt miniszterelnök, Kelet-Magyarország, 2000. május 30.)

Ahogy a Fidesznek van pártsajtója, úgy nem lehet eleve lemondani róla. (Bodor Pál író, Klubháló.hu, 2005. június 16.)

Nem célunk pártlapot csinálni a Népszabadságból. (Kránitz László szocialista politikus, eMasa.hu, 2012. szeptember 13.)

A magyar sajtóban 25 év alatt stabilizálódott a pártosan kormánypárti és ellenzéki kategória. (Varga G. Gábor újságíró, Népszabadság, 2015. március 14.)

Az nincs rendben, hogy a Magyar Szocialista Párthoz kötődő, ahhoz köthető pártsajtót a Fidesz ilyen-olyan módon finanszírozza. (Gyurcsány Ferenc DK-politikus, volt szocialista politikus, volt miniszterelnök, ATV, 2018. január 27.)

Az lenne a jó, ha minden pártnak lenne lapja. (Ungár Péter LMP-politikus, Index.hu, 2018. június 11.)

A valódi sajtó nem pártsajtó. (Szele Tamás újságíró, Zónapörkölt.blog, 2020. június 24.)

Ha valaki pártmédiát szeretne, akkor azt föl kell építeni. (Szabó Szabolcs független országgyűlési képviselő, 444.hu, 2022. április 7.)

Nincs más megoldás: sajtót kell építeni. (Haraszti Miklós liberális médiapolitikus, Klubrádió, 2022. április 7.)

komment
süti beállítások módosítása