Médianapló

Médianapló - Bencsik Gábor alázatosan szolgálja-e a hatalmat?

2022. április 14. 10:25 - Zöldi László

A határon túlról azt firtatták, vajon ki a tegnapi bejegyzésben említett, de meg nem nevezett publicista, aki hozzászólt az immár nagy hírre vergődött Bencsik Gábor-féle megnyilvánuláshoz. Azt írtam róla, hogy „Okfejtése hiába figyelemre méltó az itteni nyilvánosságról, már-már megható tájékozatlansága miatt nem vehető komolyan.”

Azért nem neveztem meg Parászka Borókát, mert a publicisztikáját máskülönben nagyra becsülöm. A kitűnő Mozgó Világ-sorozat, a Hónapló egyik határon túli (marosvásárhelyi) szerzője hónapról hónapra elgondolkoztat azzal, ahogy kívülről lát bennünket. Szépírói teljesítményéhez képest másodlagos, hogy tegnap rosszul fogalmazott, amikor ezt jegyezte föl az üzenőfalára: „A magyar hatalom egyik legalázatosabb szolgája.” (Facebook.com, 2022.04.12.) Okfejtésének alanya Bencsik Gábor volt, lehetséges azonban, hogy összetévesztette a testvérével, Bencsik Andrással, a Magyar Demokrata főszerkesztőjével, akire jobban illik az idézet.

De ha mégis az ifjabbik Bencsik-fiúra gondolt, akkor viszont eltévedt a magyarországi sajtóban. Gábor ugyanis ama néhány jobboldali véleményformáló közé tartozik, akik úgy kedvelik a miniszterelnököt, és úgy tekintik magukénak az Orbán-rendszer értékvilágát, hogy nem rejtik véka alá, ha valami nem tetszik nekik. A bejegyzésem után dokumentációból kiderül, hogy akadnak mások is, akik hasonlóképpen vélekednek róla. Ami pedig Bencsik Gábor kritikai megnyilvánulásait illeti, az összeállításban olvashatóak mellett találtam még egyet. Azért nem helyeztem el a dokumentációban, mert a 2018 augusztusából való fészbukos bejegyzést nem leltem a világhálón.

De ha a korabeli sajtóértelmezés pontos, akkor ezt írta arról, hogy az oktatási kormányzat megszüntette a társadalmi nemek tanulmánya című szakot, az egyetemi genderképzést: „Eljött a pillanat, hogy a kormány politikáját támogató nemzeti keresztény konzervatív értelmiségiek megvédjék a kormányt saját rossz döntésétől.” Alább közölt és lelőhellyel is feltüntetett véleményeiből kirajzolódik a habitusa, melyet nem könnyű a magyar hatalom egyik legalázatosabb kiszolgálásának vélni.

Értem persze, hogy a megalázó választási vereség után nyalogatjuk a sebeinket, és hajlamosak vagyunk a másik oldalról mindenkit egy kalap alá venni. De ideje volna a maga árnyaltságában érzékelni és érzékeltetni a hatalmon lévők korántsem egyszínű szellemi közegét. Még ha a határon túlról ez tájékozódási nehézségekbe ütközik is.

 

Tíz mondat Bencsik Gábortól

 

/A Fidesz-politikusokról/ Nem azért álltunk ki mellettetek minden fórumon, hogy ti meggazdagodjatok. (Mandiner.hu, 2014. december 3.)

/A Momentumról/ Az új politikai Győzike. (Mandiner.hu, 2017. március 2.)

/Az előválasztásról/ Júniusi Karácsony. (Facebook.com, 2019. június 26.)

Nemcsak az ellenzéki pártok nem beszélik a vidék nyelvét, de a Fidesz sem a budapestiekét. (Facebook.com, 2019. október 15.)

Nagyon sok embernek nagyon tele van a hócipője a Fidesszel. (Facebook.com, 2019. november 11.)

/Puzsér Róbertről/ A szórakoztatóipart a politikával keresztezi. (Facebook.com, 2019. november 29.)

Az igazán fontos dolgokban Orbánnak rendre igaza van. (Facebook.com, 2021. május 14.)

Az ellenzéki térfélen minden lényeges kérdés Jakab Péter és a Gyurcsány-házaspár egyeztetésén dől el. Ki a csudának kellene ebben a felállásban Karácsony? (Facebook.com, 2021. június 3.)

Márki-Zay Péterre ráégett a kispályás minősítés. (Facebook.com, 2021. szeptember 12.)

A magyar közszolgálati televízió politikai elfogultsága tarthatatlan. (Facebook.com, 2022. április 12.)

 

Tíz mondat Bencsik Gáborról

 

A jobboldal inkább szürke, mint gyakran idézett publicistája. (Lévai Júlia publicista, Facebook.com, 2022. április 12.)

Ha ma egy rövid bekezdésben hirtelen demokrataként szólalsz meg, azzal egy pillanat alatt megsemmisíted a tekintélyed a saját táborotok túlnyomó többsége előtt. (Elek István publicista, Facebook.com, 2022. április 12.)

Örülök a „Kisbencsik” bejegyzésének. (Dávid Ferenc DK-politikus, HírKlikk.hu, 2022. április 12.)

Ki-ki gondolhat sok mindent az okokról, az időzítésről, a szerző korábbi tevékenységéről, de ez egy tisztességes megszólalás. (Lendvai Ildikó szocialista politikus, Facebook.com, 2022. április 12.)

Kétségtelen, hogy jobboldali, de olyan, akivel lehet és kell is vitatkozni. (Kulcsár István újságíró, Facebook.com, 2022. április 12.)

Olyan jobboldali értelmiségi képzetét kelti, akinek eddig is volt füle a másik oldal érveihez. (Zöldi László újságíró, Index.hu, 2022. április 13.)

Amúgy rendszeresen elő szokott állni a hivatalos propaganda-üzenetekben foglaltaktól többé-kevésbé eltérő véleményekkel. (Gazda Albert újságíró, 444.hu, 2022. április 13.)

Legelkötelezettebben Fidesz-párti posztjaidban is mindig képes vagy megtartani a mértéket. (Fábri Péter költő, Facebook.com, 2022. április 13.)

Ez nem pálfordulás, hanem a túlzott siker kiváltotta neurotikus szorongás. (Dalos György író, Facebook.com, 2022. április 13.)

A Fidesz üdítő színfoltjának számító Bencsik Gábor is szóvá tette a nyilvánvalót,, hogy a magyar közmédia botrányosan egyoldalú. (Batka Zoltán újságíró, Népszava, 2022. április 14.)         

komment
süti beállítások módosítása