Médianapló

Médianapló - Bencsik Gábor elvetette a sulykot, vagy állami megbizatást teljesített?

2022. április 13. 09:46 - Zöldi László

Akadt, aki bombának minősítette a jobboldali publicista élénk visszhangot kiváltó bejegyzését, miszerint „A magyar közszolgálati televízió politikai elfogultsága tarthatatlan.” (Facebook.com, 2022.04.12.) Ha bomba, akkor repeszdarabjai szétröpültek a digitális térben. Sokunkat ért találat. Rengetegen értelmezték a nagy hírre vergődött mondatot. Még inkább a szerzőjét.

Vagy azt feltételezték, hogy a hatalom bizalmi embereként szólalt meg. Vagy partizán akciónak vélték a megnyilvánulását, és keresetlen szavakkal tagadták ki a kormánypárti táborból. Mindkét álláspontnak lehet létjogosultsága a világhálón. Abból azonban nem sok jó sül ki, ha egy közismert értelmiségi Bencsik Gábort összetéveszti a testvérével, Bencsik Andrással, és számon kéri rajta a Magyar Demokrata főszerkesztőjének tévés sajtóklubbeli szereplését. Abból sem sül ki sok jó, ha határon túli honfitársunk úgy fejti ki az álláspontját, hogy ő is az idősebb testvért látja a Bencsik-fiúban. Okfejtése hiába figyelemre méltó az itteni nyilvánosságról, már-már megható tájékozatlansága miatt nem vehető komolyan.

Nincs különösebb baj, mert állítólag a Facebook nem sajtó, elvégre nem szerkeszti senki. Szerintem inkább a zsigeri megnyilvánulások terepe. Digitális kocsma, ahol kifüstölögjük magunkból az indulatainkat. Talán jobban járnánk, ha átmennénk a digitális épület kávéházi részébe, ahol polgárok üldögélnek a törzsasztalnál, és kicserélik az információikat. Gondolatokat is cserélnek persze, és azzal a megnyugtató érzéssel térnek haza a vasárnapi ebédhez, hogy a részletek ismeretében formálhatnak véleményt a nyilvánosság fórumain.

Ami pedig a címben föltett kérdést illeti, a bejegyzések közül Lévai Júliáé a legpontosabb: Bencsik Gábor „A jobboldal inkább szürke, mint gyakran idézett publicistája.” (Facebook.com, 2022.04.12.) Azt már én fűzöm hozzá, hogy most lépett ki a szürkeségből. Olyan jobboldali értelmiségi képzetét kelti, akinek eddig is volt füle a másik oldal érveihez, csak nem vettük észre. Nem vitte túlzásba, de eddig is kilógott a kormányzati kommunikáció hívószavait megzenésítő publicisták közül. Azt viszont aligha érdemes számon kérni rajta, hogy megvárta az országgyűlési választás végét, és a számára kedvező eredmény után fejtette ki a bennünket meglepő, eszmetársait pedig megbotránkoztató álláspontját.

Tisztességét épp az elvakult kommentelők átkozódásai, gyalázkodásai hitelesítik.        

 

Tíz mondat a Facebookról

 

Az ellenzék átköltöztette a köztársaságot az utcáról a Fészbukra, nagy szolgálatot téve ezzel a Fidesznek. (Böcskei Balázs politológus, Szuverén.hu, 2013. október 21.)

A Facebook felerősítve tükrözi a társadalom karaktervonásait. (Szalai Erzsébet szociológus, Népszava, 2018. február 20.)

Orbán kiakadt a Facebookra, amit a Facebookon jelentett be. (Kovács István újságíró, Zoom.hu, 2018. március 22.)

„Mi lenne Hacsek, ha végre megszűnne a Facebook?” „Mi lenne, mi lenne Sajókám? Megint kocsmába járnának az emberek.” (Szele Tamás újságíró, Facebook.com, 2019. július 13.)

Kedvenc kocsmánk, a Facebook. (Kövesdi Péter újságíró, Népszava, 2020. december 15.)

A járvány óta 800 ezerrel nőtt a Facebook-felhasználók száma. (Róna Dániel szociológus, ATV, 2021. május 6.)

Ez az oldal egy Facebook-oldal, nem sajtó. (Parászka Boróka publicista, Facebook.com, 2021. május 30.)

A facebookos tevékenységemben három munkatársam is segít. (Hoppál Péter Fidesz-politikus, volt kulturális államtitkár, SzabadPécs.hu, 2020. június 16.)

A megszállóknak most nem lőfegyverük van, hanem Facebookjuk. (Orbán Viktor miniszterelnök, Hír TV, 2021. október 23.)

A Facebook lőfegyver. Kösz. Annak is szántuk. (Szűcs Gábor Róbert közgazdász, volt diplomata, Facebook.com, 2021. október 23.)

Nem minden a Facebookon dől el, de az kétségtelen, hogy a választópolgárok túlnyomó többsége itt megtalálható és üzenetekkel elérhető. (Lévai Richárd marketing szakértő, Index.hu, 2022. február 28.)

komment
süti beállítások módosítása