Médianapló

Médianapló - Az ellenzék saját sajtó híján szenvedett vereséget?

2022. április 08. 09:52 - Zöldi László

Haraszti Miklós médiapolitikust tegnap megszólaltatták a Klubrádióban. Négy pontban értelmezte a választási kudarcot, kettőt vélt fő oknak. Az egyik Gyurcsány volt, aki „a múltat jelenti”, a másik a sajtó „mint abszolút fő ok”. Akik eddig a vereség okait keresték, legalábbis az országgyűlési választást övező nyilvánosság ügyében egyetértettek vele.

Például érdekes interjú látott napvilágot a 444.hu-n. Szabó Szabolcs független országgyűlési képviselő, aki harmadszor nyerte meg a csepeli-soroksári körzetet, sokat beszélt az ellenzék szórványos nyilvánosságáról. Amikor pedig az újságíró azt firtatta, vajon „Kifejezetten az ellenzéki pártok által finanszírozott, az ellenzék mondandóját megjelenítő sajtóra gondol?”, azt válaszolta, hogy „Igen.” Ez csakugyan hiányzott a választási szövetségbe tömörült ellenzéki pártok fegyvertárából.

Azt már én fűzöm hozzá, hogy ennek következtében a kormánypárti propaganda-gépezet csúsztatásait, hazugságait, torzításait legföljebb a független hír- és véleménybuborékok fújói próbálták cáfolni. Gyakran színvonalasan, de az elszigetelt körülmények miatt korántsem átütő erővel. Igaza van Haraszti Miklósnak, Szabó Szabolcsnak és a hozzájuk hasonlóan vélekedő Hadházy Ákosnak is, amidőn abból indulnak ki, hogy az ellenzék saját sajtó építése nélkül ugyanolyan kudarcra számíthat, mint április 3-án. Eme álláspontot nehéz volna vitatni, kérdéseim azonban vannak.

A két és fél éve megrendezett helyhatósági választáson néhány megyei jogú városban és tucatnyi kisvárosban, valamint főleg Budapesten az ellenzék átvette a hatalmat. A győztes polgármesterek bejelentették, hogy létrehozzák a Szabad Városok Szövetségét, a hódmezővásárhelyi polgármester, Márki-Zay Péter pedig javasolta, hogy a kormányzathoz lojális Magyar Távirati Iroda hír- hegemóniájának ellensúlyozására alapítsák meg az ellenzéki MTI-t. Mindegyik önkormányzat büdzséjében akadt néhány száz- vagy „csak” néhány tízmillió forint a kommunikációra. Ebből egy fillér se jutott az Ellenzéki Távirati Irodára.

Az államilag stafírozott ellenzéki pártok egyetlen fillért sem adtak a kistelepüléseket információval ellátó civil kezdeményezés, a Nyomtassteis!-mozgalomnak. S ha pontosak az információim, akkor az ellenzéki politikusok csupán a Facebook üzenőfalára föltett üzenetekre 300 millió forintot költöttek. Kizárólag a saját véleményüket finanszírozták. Ellentétben a kormányzattal, amely nemcsak a politikusait fizette be a legolvasottabb közösségi oldalra, hanem a hozzá húzó publicisták hangját is fölerősítette.

 

Tíz mondat az ellenzéki sajtóról

 

Van egy jó minőségű ellenzéki sajtó, amihez nem tartozik jó minőségű ellenzék. (Para-Kovács Imre publicista, hvg.hu, 2015. április 28.)

Az ellenzéki lapok erős ellenzéki pártok hiányában maguk is politikai szereplőkké váltak. (G. Fodor Gábor politológus, tv2, 2018. február 5.)

Ellenzéki lapok ellenzéki politikusok ellen indítanak lejárató akciókat. (Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester, Index.hu, 2019. december 9.)

A kereskedelmi alapon működő médiumok közül leginkább a Facebook képes a vélemények frontján ellensúlyozni a kormányzati nyilvánosságot. (Zöldi László újságíró, Blog.hu, 2020. május 21.)

Egyelőre megmaradt az a rendszer, hogy a helyi televízió, rádió, online média a polgármester hangerősítője. (Majtényi László alkotmányjogász, az Országos Rádió és Televízió Testület volt elnöke, 168 Óra, 2020. november 6.)

A Facebook az utolsó fórum, ahol kormánykritikus vélemények egyáltalán megjelenhetnek. (Szele Tamás újságíró, Zónapörkölt.blog, 2021. január 18.)

Több mint egy éve könyörgök, hogy indítsunk ellenzéki MTI-t. Még mindig nem sikerült. (Márki-Zay Péter, az öt ellenzéki miniszterelnök-jelölt egyike, Szabad Európa Rádió, 2021. szeptember 2.)

A Facebookon kihozzuk nagyjából nullára a meccset. (Karácsony Gergely ellenzéki politikus, budapesti főpolgármester, ATV, 2022. január 6.)

Az ellenzék az erőforrásai nagy részét a Facebookon költötte el. (Ruff Bálint kommunikációs szakértő, 444.hu, 2022. április 6.)

Van egy viszonylag szűk független média, és nincsen ellenzéki média. (Szabó Szabolcs független országgyűlési képviselő, 444.hu, 2022. április 7.)

komment
süti beállítások módosítása