Médianapló

Médianapló - A három "új" szerkesztő közül miért válik ki az egyik?

2022. március 08. 10:00 - Zöldi László

Három kollégám van, akinek a portálja régi (hagyományos) lap online változata. Pályakezdő szerkesztőnek aligha mondhatóak. Farkas László (1931.08.10.) a kilencvenen túl csinálja Zuglóban az Újírás.hu-t. Kereszty András (1942.09.21.) a nyolcvanhoz közel Szentendrén az Újnépszabadság.com-ot. Ágoston Hugó (1944.05.20.) pedig Marosvásárhelyen az ÚjHét.com-ot. A két idősebbnek tartozom egy-egy portréval, most azonban kell a hely a legfiatalabbnak.

A 78-hoz közeledő tegnap jelentette be, hogy szünetelteti A Hét digitális változatát. Farkas Lacinak és Kereszty Andrisnak akad segítsége a családban, Hugó azonban tökegyedül szerkeszti a legendás bukaresti hetilap korszerű folytatását. 500 napja indította, azóta 5842 bejegyzés látott napvilágot. Barátként általában este pittyeg a világhálón, pontosítja reggeli bejegyzésemben az elírást. (Szürkehályog miatt a számítógép képernyőjén egyre kevésbé veszem észre az ékezeteket.) Szerkesztő kollégaként hajnali háromkor küldte a tegnapi olvasmányélmények alapján összeállított cikkválogatást. A legkülönösösebbet, amelyet valaha is olvastam.

Úgy szemelget A Hét hajdani számaiból, hogy mindig figyelembe veszi szűkebb szakmája szempontjait. Fizikát tanított középiskolában, majd rovatszerkesztőként jelentős szerepet játszott abban, hogy az erdélyi magyarok nyelvében meghonosodjanak ama szakkifejezések, amelyeket műszaki foglalkozású honfitársai románul tanultak. Napjainkban úgy foglalkozik a Kárpát-medencében élő magyarsággal, hogy a fáktól látja az erdőt. Ökumenikus szemléiben arra összpontosít, ami a világnézeti különbségek ellenére is összetart bennünket.

Lista a legutóbbi szám szerzőiből: Bajor Andor, Balla Zsófia, Beke György, Bretter György, Csiki László, Faludy György, Fischer István, Gálfalvi Zsolt, Horváth Gábor, Huszár Sándor, Kosztolányi Dezső, Lovász László, Majtényi Erik, Méliusz József, Petőfi Sándor, Pléh Csaba, Szász János, Székely János, Szilágyi Ákos. Klasszikusok. Élők és holtak. Magyarországiak és határon túliak. Művészek és tudósok. A máshol megjelent és Marosvásárhelyről megrendelt kéziratok szerzői hatásos elegyet alkotnak, amely példa nélküli a magyar szellemi életben. 

Az alkotni igét azért nem tettem múlt időbe, mert Ágoston Hugó csupán hónapnyi betegszabadságot kért tőlünk. Kezelésre jár, és az idejéből nem telik napi 10-12 órányi szerkesztésre. Kivárom, de az egyik legfontosabb tájékozódási pontom, az ÚjHét.com már most is hiányzik.           

komment
süti beállítások módosítása