Médianapló

Médianapló - Makó vitéz mit keresett Jeruzsálemben?

2022. február 28. 10:25 - Zöldi László

Ha még mindig újságírással kacérkodó főiskolásokat és egyetemistákat tanítanék, akkor a következő szemináriumi foglalkozást a közismert mondásnak szentelném. Ama interjúból olvasnék föl részletet, amely a Jelen című hetilap online kiadásában jelent meg. Alföldi Róbert beszélt a köz- és magánérzetéről, eközben szóba került a Mefisztó című előadás, amelynek főszereplője. A kérdésre, hogy miként jött ki a rendezővel, a Vajdaságból érkezett Urbán Andrással, ezt válaszolta: „Ha van két olyan színházi alkotó, aki a színházcsinálás minden egyes szegletéről annyira távoli dolgot gondol, mint amilyen messze esik Makó Jeruzsálemtől.” (2022. február 26.)

Biceg a mondat, de azért érthető: A köztük tátongó távolság ellenére jól kijöttek egymással. A két város közti távolság egyébként légvonalban 2904, autóval, a szárazföldön pedig 5705 kilométer. Van azonban egy harmadik lehetőség is, a tengeri út. Története az, hogy II. Endre királyunk 1217-ben keresztes hadjáratot hirdetett a Szentföldre, a tegnapi Palesztina és a mai Izrael területére, melyet aakkoriban „a hitetlen muzulmánok” uraltak. A csapata Velencében szállt hajóra, és az egyik tiszt, Makó vitéz azzal ütötte el az időt, hogy iszogatott. Elaludt a fedélzeten, majd arra ébredt, hogy a közeli parton kereszt látható a templom tetején. Azt hitte, hogy Jeruzsálembe érkezett, holott csupán a dalmáciai Spalató (a mai Split) mellett haladt az a vánszorgó hajó.

A közmondások szakértője, Tóth Béla  a Szájrul szájra című könyv 1901-es kiadásában úgy értelmezte a két város közti távolságot, hogy „amikor a király kereszteseket gyűjtött, a makaiak azt mondták: nem megyünk, mert Makó igen messze van Jeruzsálemtől”. Másként fogalmazva nincs semmi közük az uralkodó távoli passziójához. Kelemen Ferenc azonban, a Makó név közmondásainkban című tanulmány szerzője 1971-ben cáfolta e feltételezést. Kimutatta, hogy Makó városa a XIII. század elején még nem is létezett. A helyén egy Völnek nevű, húsz-harminc portából álló falu volt. Évtizedekkel később kétségkívül felbukkant egy Makó nevű bán, valószínűleg róla nevezték el a várost, amelynek tehát semmi köze Jeruzsálemhez.

Mellesleg Alföldi Róbert jobban járt volna, ha ismeri a mondás eredeti jelentését. Az interjúban ugyanis a látszólagos különbségek helyett épp a szellemi hasonlóságot hangsúlyozta. A próbák közben kiderült, hogy a rendezővel nincsenek is távol egymástól. Azt már én fűzöm hozzá, hogy különösen akkor nem, ha az egyik - mint a kótyagos Makó vitéz - közeledik a másikhoz.

 

Tíz mondat Makó vitézről

 

Annyira van, mint Makó Jeruzsálemben. (Ballagi Mór nyelvész, Magyar példabeszédek, közmondások és szójárások gyűjteménye, 1850, Szarvas)

Száz emberből 99-nek fogalma sincs arról, milyen történet szülte a „Messze van, mint Makó Jeruzsálemtől.” közmondást. (Ungár Tamás újságíró, Népszabadság, 2014. március 28.)

Talán még szegény Makó vitéz is közelebb jutott Jeruzsálemhez, mint Gyurcsány a baloldal szellemiségéhez. (Fricz Tamás politológus, Napi Gazdaság, 2015. augusztus 12.)

Az árverés olyan messze áll tőlünk, mint Makó lovag Jeruzsálemtől. (Torgyán József volt kisgazda politikus az állami földek licitjéről, Magyar Nemzet, 2016. április 23.)

/A nemzeti banki aranytartalék elkótyavetyéléséről/ A hír szinte két hétig uralta a médiát, pedig a valóságtól és főként az igazságtól olyan messze van, mint a mondás szerint Makó vitéz Jeruzsálemtől. (Boros Imre közgazdász, az első Orbán-kormány tárca nélküli minisztere, Magyar Hírlap Online, 2017. január 19.)

Olyan messze vagyunk ettől, mint Makó kapitány Jeruzsálemtől. (Komlódi Gábor ügyvéd, ATV, 2019. december 3.)

A rég álmodott valódi demokrácia olyan messze áll tőlünk, mint Makó vitéz Jeruzsálemtől. (Ujj János aradi újságíró, NyugatiJelen.com, 2020. június 10.)

Ahogy a mai magyar pártkocsmát elnézem, Makó vezér közelebb volt Jeruzsálemhez, mint a mi pártjaink a demokratikus minimumhoz. (Kaltenbach Jenő volt ombudsman, Újnépszabadság.com, 2020. augusztus 6.)

/A vakok érzékeléséről/ Ez az észlelés olyan messze áll a valódi látástól, mint Makó vitéz álldogált Jeruzsálemtől a maga idejében. (Bene Zoltán író, Irodalom Jelen Online, 2021. november 19.)

Az európai topfutballtól olyan messze vagyunk, mint a mondás Makó vitéze Jeruzsálemtől. (Pór Károly újságíró, Nemzeti Sport Online, 2022. január 28.)      

komment
süti beállítások módosítása