Médianapló

Rákay Petőfije milyennek ígérkezik?

2022. február 03. 13:33 - Zöldi László

A kormánypárti véleményformáló 4,5 milliárd forintosra tervezett filmje felhördülést váltott ki a másik oldalon. Akik értelmezték, különböző mondatokat emeltek ki abból az interjúból, amelyben Rákay Philip magyarázta az elképzeléseit. Az egyik válaszát tekintem mérvadónak.

Az Index-munkatárs megállapítására, miszerint „Pálfi György szerette volna megcsinálni a Toldit, de nem bíztak benne, Szász János pedig hasonló okból volt kénytelen kiszállni a Hunyadiról szóló produkcióból”, a Petőfi-projekt megálmodója ezt felelte: „Egyiket sem minősíteném, mert nem vagyok úgy öltözve.” Elegáns válasz, ha abból indulunk ki, hogy őbenne viszont bíztak a pénzosztók. Ha bíztak volna a két rutinos rendezőben is, akkor neki nem jutna most négy és fél ezerszer egymillió forint az áprilisban kezdődő forgatásra.

Vagy tucatnyiszor láttam az előképet, az 1952-ben forgatott Föltámadott a tenger című történelmi filmet, amely Petőfi és Bem apó baráti kapcsolatát vázolta. Rákay úr arról beszélt az interjúban, hogy ő inkább Petőfi és egy képzeletbeli titkosszolgálati ügynök ellentmondásos kapcsolatára összpontosítana. Az ötlet zseniálisnak ígérkezik. A márciusi ifjak rendszerváltó hevülete ugyanis kísértetiesen hasonlít a Fidesz 1989-es mozgolódására.

1848-ban és 1989-ben is Pest-Budán tanuló vidéki fiatalok szervezkedtek, bár a különbség sem elhanyagolandó. Petőfiék kirobbantották a forradalmat, nem sokkal később azonban Kossuthék eltakarították őket az útból. Orbánék a hatalom közelében maradtak, sőt az élére is kerültek. Rákay Philip gondoskodik arról, hogy a különbség ne zavarjon majd bennünket, az ő filmje kizárólag 1848. március 14-én és 15-én játszódik.

A Föltámadott a tenger-t hitelteleníti, hogy a 26 éves Petőfit a 40 éves Görbe János jelenítette meg. Látszott rajta a kor. Rákayék bizonyára tanulnak az előd alkotók hibájából, és a pályakezdő színművészek közül választják Petőfi megtestesítőjét. Nem lepődnék meg, ha gondosságukból arra is telne, hogy a történelmi párhuzam kedvéért kis termetű színészre bíznák a főszerepet.

 

Tíz mondat Petőfiről

 

Ha Petőfi ma élne, nem lenne fideszes. (Szili Katalin szocialista politikus, Népszava, 2007. március 14.)

Orbán szónokként Petőfi, tárgyalópartnerként pedig inkább Széchenyi szeretne lenni. (Török Gábor politológus, Index.hu, 2012. március 19.)

Hogyan lett a szakállas, Petőfire hajazó fiatalemberből, aki Nagy Imre újratemetésen robbant be a köztudatba, megkerülhetetlen politikai tényező? (Zöldi László újságíró, Idéző, 2012. augusztus 29.)

Mi lett volna 166 éve március 15-én, amikor hideg volt, és esett az eső, ha Petőfi, Irinyi, Vasvári és Jókai hazamennek? (Stefka István újságíró, Magyar Hírlap, 2014. március 17.)

Akkor mind Petőfik voltunk. (Tóth-Máté Miklós író 1956-ról, Hajdú Online, 2016. december 30.)

Petőfi 2017. március 15-én ki se dugná az orrát a Pilvax-kávéházból? (Bujdos Attila miskolci újságíró, Borsod Online, 2017. március 17.)

Mindenki először Petőfi akar lenni. (Szilágyi Zsófia irodalomtörténész, Magyar Rádió, 2018. március 2.)

Egy pillanatig sem kételkedem abban, hogy Petőfi Sándor ma a konzervatív forradalom élére állna. (Pataki Tamás újságíró, Magyar Nemzet Online, 2021. március 13.)

Ha Petőfi most élne, konzervatív kötélverő vállalkozó lenne. (Rab László újságíró az Akasszátok föl a királyokat! című vers szerzőjéről, Facebook.com, 2021. március 14.)

Kalandfilmeket meghazudtoló jeleneteket ígérhetek. (Rákay Philip publicista, a Petőfi-film megálmodója, Index.hu, 2022. február 2.)

komment
süti beállítások módosítása