Médianapló

Médianapló - A hosszú név miért áldás és átok?

2022. február 02. 10:41 - Zöldi László

Az emlékezet mélyéről beugrott valami. Készültem egy fészbukos játékra, és amikor a szállóige-gyűjteményből három február 2-án megjelent mondatot tettem föl az üzenőfalra, Habsburg Ottóra leltem. A néhai trónörökös még 1995-ben beszélt a magyarok kurucból labancba hajló észjárásáról. Erről jutott eszembe egy családi történet.

A nyári szünetben nem tudtak velem mit kezdeni a szüleim, és kiadtak kosztra-kvártélyra a kalocsai nagymamának. A polcán találtam egy bibliát, amelynek utolsó oldalára írta be a gyerekei nevét, születési és halálozási dátumát. Kilencet szült a múlt század tízes-huszas éveiben, négyen csecsemőkorukban haltak meg. De nemcsak egy keresztnevet írt be hozzájuk, hanem kettőt-hármat is. Anyám így lett Mária Magdolna, ápolónővé serdült nővére, Margit néni Zsófia és Kreszcencia, házmester bátyja, Anti bácsi pedig Károly és Max is. Nagyanyám elárulta, hogy az eperföldi plébános javasolta neki: nevezze el gyermekeit a Habsburg-főhercegekről, akik nemcsak szentképet küldtek a népszerűsítésért, hanem némi pénzt is.

Habsburg Ottó teljes neve Franz Joseph Otto Robert Maria Anton Karl Max Heinrich Sixtus Xavier Felix Rentus Ludwig Gaetan Pius Ignatus von Habsburg-Lothringen. Ez 134 karakter a szóközökkel együtt, márpedig a Facebook csupán akkor ad színes alátétet és az átlagosnál nagyobb betűt a digitális játékhoz, ha az idézettel kiegészített szöveg nem hosszabb 130 karakternél. Ottó főherceg fia, György magyar állampolgár, diplomataként szolgál külföldön, és hál’istennek ritkán véteti észre magát szállóigével a hazai nyilvánosságban, mert ő is Paul Georg Maria Joseph Dominikus von Habsburg-Lothringen (57 karakter).

Vannak azonban olyanok is itthon, akiknek azért szurkolok, hogy minél ritkábban fogalmazzanak meg ütős, szellemes mondatot. Ilyen Szalay-Bobroviczky Kristóf pénzügyi szakember (26 karakter), még inkább kormányszóvivő felesége, Szalay-Bobrovitzky-Szentkirályi Alexandra (43 karakter). Aggódom Sebián-Petrovszki László DK-s politikus (24) és az ugyancsak 24 karakteres Szentpéteri Nagy Richárd alkotmányjogász ékesszólása miatt is. A hosszú nevű híres emberek listája eggyel csökkent a közelmúltban. A szocialista Bangóné Borbély Ildikó (22) diploma-botrányba keveredett, és kiiratkozott a szállóige-gyanús mondatokkal kecsegtető közéleti személyiségek közül.

Kérem az olvasót, a bejegyzés utáni összeállításban érje be annak gondolataival, akinek csak a neve Hosszú, a mondatai azonban rövidek.

 

Tíz mondat Hosszú Katinkától

 

Ami nem ízlik, az egészséges. (Baon.hu, 2013. december 25.)

Az edzés akkor jó, ha fáj. (Népszabadság, 2014. január 18.)

/A világcsúcsról/ Az utolsó métereken gyorsabb volt a piros csík. (Nemzeti Sport, 2015. december 5.)

Mindig utolért az a fránya vonal. (Origo.hu, 2016. augusztus 14.)

Mintha két egóm lenne. (WMN.hu, 2016. november 23.)

Otthon Katinka vagyok, a medencében Iron Lady. (Origo.hu, 2016. november 29.)

Ma már nem sok minden van, ami eredeti. (Magyar Nemzet Online, 2016. december 21.)

Nehéz úgy újat keresni, ha az előző működött. (M4, 2018. augusztus 3.)

Engem nem zavar, hogy az érmeim egy vödörben vannak. (Index.hu, 2020. július 22.)

Csúszott a víz a kezeim között. (Nemzeti Sport Online, 2021. október 14.)

komment
süti beállítások módosítása