Médianapló

Médianapló - Jut-e minden szavazókörbe ellenzéki számlálóbiztos?

2022. január 14. 10:54 - Zöldi László

Nevezték őket delegáltnak, az ellenzéki választópolgárok szemének és fülének, független szavazatszámlálónak, sőt a tisztesség őrének is. Tegnap, az ATV egyik műsorában azért beszéltek róluk, mert 15 ezren jelentkeztek számlálóbiztosnak. A stúdióvendégek egyike szerint 20-30 ezerre volna szükség belőlük ahhoz, hogy az országgyűlési választás lebonyolítása zavartalan legyen. Húszezren bent ülnének a tízezer szavazókörben, és a két ellenzéki biztos közül az egyik elkísérné a mozgó urnát a korlátozott mozgású öregekhez. A kinti harmadik pedig figyelné a környéket, nehogy véletlenül láncszavazás menjen végbe.

A jelek arra utalnak, hogy a szavazatszámlálás lesz az április 3-i voksolás egyik kulcskérdése. A választási törvény szerint a listát állító pártok két bizalmi embert küldhetnek a 10285 szavazókörbe. Ez pártonként 20570 aktivistát jelent, innen a bűvös húszezres szám. Ehhez képest a legutóbbi országgyűlési választáson, 2018-ban a Fidesz-KDNP pártszövetség 15784 számlálóbiztost állított, az ellenzéki pártok összesen 16406-ot. Volt némi különbség az utóbbiak javára, igazán kár, hogy nem működtek együtt. Ezzel óhatatlanul lehetőséget teremtettek az eredmények torzítására.

A következő évben megrendezett uniós választáson a Fidesz-KDNP 14893 biztost küldött a szavazókörökbe, az ellenzéki pártok 11357-et. Az utóbbiak nem sokkal később összeálltak, és 2020 őszén kezdték képezni a jelentkezőket. Akik közül sokan aktivizálták magukat az előválasztáson, amelynek nem is titkolt célja volt, hogy rutinra tegyenek szert a szavazóköri munkában. Például a feszültségek kezelésében. Az immár együttműködő pártok most tartanak a 11 ezer regisztrált aktivistánál, és az épp zajló népszavazási aláírásgyűjtés után újabb számlálóbiztosok képzésére lesz lehetőség.

A bejegyzésem utáni összeállításból kiderül, hogy az idáig vezető út korántsem volt zökkenőmentes. Két mozzanat rajzolódik ki. Az egyik az, hogy 2016 óta az aktivisták ügyében leginkább a szocialista politikusok aktivizálták magukat. A 2018-as vereség után tőlük vette át a kezdeményezést a többi ellenzéki politikus. A másik mozzanat pedig az, hogy az ellenzéknek hiába lesz jövő tavaszra húsz-, sőt talán harmincezer számlálóbiztosa, ha a kistelepülésekre egy sem jut belőlük. Pedig a választási törvény nem ragaszkodik ahhoz, hogy az ellenőrzés kulcsfontosságú feladatkörét kizárólag helybéli lakos láthassa el.

               

Tíz mondat a számlálóbiztosokról

 

A tízezer szavazókörben nagyjából három-négyezer helyen van fix emberünk. (Szanyi Tibor szocialista politikus, InfoRádió, 2016. június 15.)

Valamilyen ellenzékinek kellett lennie a szavazókörökben. (Molnár Gyula szocialista pártelnök, aki 6500 fix emberről beszélt, InfoRádió, 2018. április 11.)

Meg kell oldani, hogy mind a tízezer szavazókörben ott legyenek a mi számlálóbiztosaink a hatalom képviselőivel szemben. (Ujhelyi István szocialista politikus, Magyar Narancs, 2019. január 17.)

Az ellenzéki szavazatszámlálók a tisztesség őrei, az ellenzéki választók szemei, fülei. (Lendvai Ildikó volt szocialista pártelnök, HírKlikk.hu, 2019. május 15.)

A szavazókörökbe is keresünk delegátusokat. (Tóth Bertalan szocialista pártelnök, ATV, 2019. május 7.)

Ahhoz, hogy a legkisebb településekre is eljussunk, húsz-harmincezer aktivistát kell mozgósítanunk. (Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő, Népszava, 2020. május 8.)

Budapesti és egyéb városi szavazókörökben négy-öt ellenzéki számlálóbiztos üldögélt,  kistelepülésiekben egy sem. (Molnár Gyula volt szocialista pártelnök, ATV, 2020. szeptember 29.)

Ma Borsodban úgy sem volt 220 ellenzéki delegált a 110 szavazóhelyiségben, hogy pártelnökök és politikai celebek is jelentkeztek oda. (Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő egy időközi képviselőválasztásról, Facebook.com, 2020. október 11.)

Nem akarjuk, hogy a Fidesz töltse fel a szavazatszámláló helyeket, de azt sem akarjuk, hogy az utolsó nyírségi vagy Vas megyei faluban ne legyen független szavazatszámláló, hiába van Budapesten tíz is akár. (Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester, Szabad Európa Rádió, 2021. szeptember 2.)

Ötezer körüli passzivistánk van, igaz, a fele budapesti. (Kovács Gergely kutyapárti elnök, ATV, 2022. január 13.)

komment
süti beállítások módosítása