Médianapló

Médianapló - Kommentelni vagy kommentálni?

2021. december 10. 10:50 - Zöldi László

A Népszava mai számában Pápai Gábornak van egy zseniális karikatúrája. Két darutollas csendőr szájába adja a kérdést: „Milyen kihívással kell megküzdeni keresztény kultúránknak '44-ben?” A jól felismerhető Németh Szilárd válasza ez: „Logisztikai.”

A Fidesz-politikus beszédet mondott az 1944. december 8-án kivégzett Kiss János altábornagy kőszegi sírjánál. Az MTI szerint így fogalmazott: „Ma ugyanolyan, Magyarország keresztény kultúráját, nemzeti örökségét, a magyarok jövőjét fenyegető, erőszakos kihívásokkal kell szembenézni, mint 1944-ben.” (2021.12.08.) A karikaturista ama logisztikai kihívásra utalt, hogy 1944-ben a német megszállókkal érkezett Eichmann SS-alezredes néhány tucat emberével kezdte szervezni a „zsidótlanítást”, és mintegy 200 ezer magyar állampolgár közreműködésével gettósított, majd bevagonírozott 437 ezer magyar állampolgárt.

A napokban állt fel Németországban az új, szocdem kancellár vezette kormány, és fészbukos üzenőfalán aligha véletlenül írta Körössi P. József: „Magyarország hadüzenettel felérő kommenttel fogadta Németország új kancellárját.” Egyetértek vele, szakmailag azonban a komment helyett a kommentár kifejezést használtam volna. Az a különbség köztük, hogy a kommentár a hírmagyarázat műfaja, a komment pedig az Alkotmánybíróság szerint „nyilvánosságnak szánt magánvélemény”. Ha Németh Szilárd a fészbukos üzenőfalán, a pacal és a töltöttkáposzta receptje között üzent volna a Merkel utáni Németországnak, akkor kommentnek nevezhetnénk a megnyilvánulását. Honvédelmi államtitkárként viszont csak kommentálhatta az új külpolitikai helyzetet.   

A politikusok persze ritkán tanulmányozzák a sajtó műfajait. Bár mint a bejegyzésem utáni összeállításból kiderül, Gyurcsány Ferenc belekezdett egy szóba, majd hezitálva lyukadt ki a kommentárnál. A bizonytalankodó döntéshozókhoz méltányosabb vagyok, mint az újságírókhoz. Ha például Simon András műsorvezető „gyors kommenteket” várt Cseh Katalin Momentum-, Dávid Ferenc DK- és Tordai Bence Párbeszéd-politikustól, akkor tévesen fogalmazott. Kommentárt kellett volna kérnie tőlük, elvégre nemcsak önmagukat képviselték, hanem a pártjukat is.

Néhány napja állást vállalt Márki-Zay Péter stábjában. Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje még annyira civil, hogy „nyilvánosságnak szánt magánvéleményekkel” kecsegtet bennünket. Vajon újdonsült kommunikációs igazgatója, Simon András miként magyarázza el neki, hogy az ellenzék vezetőjeként nem kommentelnie kell, hanem kommentálnia?        

 

Tíz mondat a kommentről

 

A komment az élőbeszéd írott formája. (Prószéky Gábor nyelvész, Heti Válasz, 2015. szeptember 10.)

Az, hogy kommentelhetünk, nem egyenlő a szólás szabadságával. (Szilágyi Ákos esztéta, Heol.hu, 2016. február 8.)

Magamat kommentáljam? Aztán meg a kommentemet kommentáljam? (Kósa Lajos Fidesz-politikus, Népszabadság, 2016. március 17.) 

Két fiam kommentjét követve néztem a meccset. (Lázár János Fidesz-politikus, ATV, 2016. június 16.)

Sok száz kommen…tár érkezik. (Gyurcsány Ferenc DK-politikus, ATV, 2016. szeptember 6.)

Föltettem a kérdést a saját magam kommentjével. (Kálmán Olga műsorvezető, ATV, 2016. október 11.)

Demszky Gábor Facebook-kommentben szólalt meg. (Balogh Judit műsorvezető, ATV, 2017. január 17.)

Gyors kommenteket várok. (Simor András műsorvezető, ATV, 2020. október 23.)

Kíváncsi vagyok egy gyors kommentre. (Petúr András műsorvezető Pásztor István szakkommentátorhoz, Sport 1, 2021. május 9.)

Magyarország hadüzenettel felérő kommenttel fogadta Németország új kancellárját. (Kőrössi P. József író, Facebook.com, 2021. december 9.)

komment
süti beállítások módosítása