Médianapló

Médianapló - Az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek hogyan kezelték a közös helyzetet?

2021. november 04. 10:44 - Zöldi László

Fénykép a Népszava mai számában. A szerkesztőség nem tüntette föl, hogy ki készítette. Talán a patinás napilap fotóriportere, talán a Magyar Távirati Irodától vásárolták. A lényeg azonban az, hogy öt ellenzéki miniszterelnök-jelölt tesz hitet az együttműködés mellett. Szándékukat azzal fejezik ki, hogy egymásra helyezik a lefelé fordított tenyerüket. Olyan gúlát alkotnak, hogy eltartanának egy kisgyereket a Gólya viszi a fiát-lányát játékban.  

A legmagasabb közülük Karácsony Gergely (KG) a maga 197 centijével. A többiek a válláig sem érnek, talán csak Fekete-Győr András (FGYA) súrolja a 190-et. Feltűnik, hogy Dobrev Klára (DK) alig alacsonyabb, úgy 180 körüli, mint a maradék kettő. Igaz, hogy magas sarkú cipőben érkezett a közös fellépésre. S bár szeret a nyilvánosság előtt nadrágban mutatkozni, ezúttal egybe szabott, halványpiros ruhát visel. Jó lába van.

A „fiúk” kivétel nélkül zakóban feszítenek, a sötét szín megannyi árnyalatát választották. Ketten, KG és Márki-Zay Péter (MZP) nyakkendőt is viselnek hozzá. Egyaránt kéket, amely ugyebár a hódmezővásárhelyi polgármester szerint a korrupció elleni harc színe. Ők ketten a hagyományos öltözékkel megadják a módját, noha KG elfelejtette begombolni a zakóját. Csakúgy, mint Jakab Péter (JP) és FGYA is, akik azonban azzal érzékeltetik az egységen belüli különállásukat, hogy még nyakkendőt sem öltöttek.

Úgy látszik, hogy közös ellenfelük, a jelenlegi miniszterelnök által meghonosított „rogyasztott pantalló” (Fábián András publicista találó megállapítása) divatot teremtett az ellenzéki politikusok körében is. A jelek szerint KG szintén konfekcióból öltözik, és a főpolgármesteri fizetéséből nem telik igazításra. A nadrágszár szolidan buggyan a fekete cipő orrára. MZP pedig mintha KG-től kért volna kölcsön egy pantallót. FGYA nadrágja tulajdonképpen rendben is volna, ha a fekete és sportos cipőjének a talpa nem fehérlene. JB azzal lóg ki a társaságból, hogy farmert húzott a kigombolt zakójához és a világos színű, szintén fehérlő talpú sportcipőjéhez.

Ami a kezeket illeti, DK, MZP és JP úgy nyújtja a jobbját, hogy a tenyerek engedelmesen simulnak egymásra. E háromemeletes gúlához kapcsolódik a jobb szélen álló FGYA jobbja. Felülről, mintegy áldását adja a rétegezett szövetségre. Érdekesebb a bal szélen álló KG balja. A legmagasabbként is alulról közelíti a tenyereket, és a leghosszabb ujjával éppen csak a gúlához ér. Ha nézem az arcvonásait, például a kényszeredett mosolyát, az a benyomásom róla, hogy lélekben már nincs is ott.

 

Tíz mondat az ellenzéki miniszterelnök-jelöltekről

 

Legyen sok alkalmas jelölt, aztán győzzön a jobbik! (Jakab Péter Jobbik-politikus, ATV, 2021. január 26.)

Fekete-Győr jelentkezését most még viccnek gondolom, de 2036-ra biztosan beérik. (Kéri László politológus, Magyar Hang, 2021. február 26.)

Mindegyik jelölt Döbrögi ellen megy. (Lendvai Ildikó szocialista politikus, ATV, 2021. március 2.)

Karácsony a legrosszabb választás - kivéve az össze többit. (Béndek Péter publicista, Újnépszabadság.com, 2021. május 16.)

Karácsony Dobrev Kláránál népibbnek, Jakab Péternél városibbnak, Márki-Zay Péternél simulékonyabbnak, Fekete-Győr Andrásnál tapasztaltabbnak igyekezett mutatkozni. (Lakner Zoltán politológus, Jelen, 2021. május 20.)

Van egy főszereplő, ez Gyurcsány Ferenc, ő mindig megmondja, hogy mi a pálya. Van egy mellékszereplő, ez a főpolgármester úr. Van egy feleség, aki európai dimenzióban értelmezi a költségvetést. És van egy bohóc, akinek fogalma sincs szakmai kérdésekről, de ügyesen vet bukfencet. (Orbán Viktor miniszterelnök, Magyar Rádió, 2021. május 21.)

Az ellenzéki szavazótábor elég sok messiást fogyasztott el. (Lakner Zoltán politológus, ATV, 2021. október 8.)

Csipkedjétek magatokat! Egymást kevésbé, ha kérhetem. (Lendvai Ildikó szocialista politikus, Népszava, 2021. október 9.)

Dobrev az ellenzék tyúkanyója, Márki-Zay Péter az ellenzék buldózere. (Vona Gábor volt Jobbik-politikus az előválasztás második fordulójáról, Index.hu, 2021. október 13.)

Lehet, hogy az egyikkel nehezebb győzni Orbán ellen, a másikkal viszont nem érdemes. (Föld S. Péter újságíró Dobrev Kláráról és Márki-Zay Péterről, Facebook.com, 2021. október 13.)

komment
süti beállítások módosítása