Médianapló

Médianapló -Orbán miért nem Alcsútdobozt halmozta el a kegyeivel?

2021. október 05. 10:48 - Zöldi László

Amikor Kálmán Olga még műsorvezető volt, az ATV stúdiójában szóba hozta a miniszterelnököt. Mondván, hogy „Felcsút Orbán szülőfaluja.” A vele szemközt ülő Debreczeni József tapintatosan pontosította: „Alcsútdobozon született.” A műsorvezető hitt Orbán Viktor egykori tanácsadójának, aki könyvet is írt róla, és így módosított: „Abból a térségből származik a miniszterelnök.”

Évente másfél ezer mondatból választom ki a heti idézetcsokrot. A legutóbbi 15 ezer mondat szerzői közül hatan említették Alcsútdobozt Orbán Viktorral kapcsolatban. Felcsútot viszont 52-en tartották a szülőfalujának. Máskülönben miért halmozná el kegyeivel Felcsútot, ha nem ott látta meg a napvilágot? Igen ám, csakhogy Orbán sosem állította, hogy Felcsúton született volna. A bejegyzés utáni összeállításból kiderül, hogy erről miként vélekedik. Az már más kérdés, hogy miközben Alcsútdobozt titulálta a szülőfalujának, a szomszédos települést fejlesztette az ország mintafalujává. Vajon miért?

Néhány napja kitüntették Lampérth Attiláné Ritz Terézia tanítónőt. Elmesélte a győri újság munkatársának, hogy volt idő, amikor az alcsútdobozi iskolában egyszerre 56 gyereket vezetett be az írás-olvasás rejtelmeibe. Köztük elsőben és másodikban egy Orbán Viktor nevű nebulót is, akinek „jól vágott az esze”. Az osztatlan tanítás rideg körülményeit így jellemezte: „A gyerekek hosszú padokban ültek. A teremben pedig vaskályhával fűtöttünk, amibe ők hozták a fát, hogy ne fagyjanak meg.” (Kisalföld, 2021.10.01.)

Mindez magyarázat arra, hogy milyen közegből jutott el miniszterelnökünk a budai Várba. Talán még arra is, miért akkor érzi biztonságban magát, ha ebben az országban majd’ minden az övé. De nem föltétlenül válasz a szülőfalu sarkalatos kérdésére. Elvégre Orbán Viktor hiába tartja szülőfalujának Alcsútdobozt, ha a lexikoncikkek szerint Székesfehérvárott látta meg a napvilágot. Az ellentmondást úgy oldanám föl, hogy nem otthon, bábaasszony segítségével jött a világra, hanem a legközelebbi kórházban. Márpedig ez a székesfehérvári szülészet.

Ez a kettősség esetleg gondot jelent majd annak, akinek az emléktáblára írandó szöveget kell megfogalmaznia. Azt aligha írhatja, hogy Magyarország egykori miniszterelnöke ebben a házban született, hanem csak azt, hogy a gyerekkorában itt lakott. Ettől persze Orbán Viktor még nevezheti szülőfalujának Alcsútdobozt, és elhalmozhatja kegyeivel a választott faluját. Felcsútot.     

 

Tíz mondat Alcsútdobozról

/”Hol született, Székesfehérváron?”/ Nem. Alcsútdobozon. (Orbán Viktor Fidesz-politikus, Képes 7, 1989/december)

Alcsútról, vagyis olyan átlagos dunántúli faluból származom. (Orbán Viktor Fidesz-politikus, 168 Óra, 1992. június 9.)

Egy kis Julien Sorel Alcsútról. (Lengyel László politológus Orbán Viktorról, Népszabadság, 1994. január 15.)

Ha az én gyerekkoromban ez a kormány lett volna hatalmon ilyen oktatáspolitikával, akkor én Alcsútdobozról Bicskéig sem jutottam volna el, nemhogy Budapestig. (Orbán Viktor Fidesz-politikus, Demokrata, 1997. június 12.)

Egy majdnem vadonatúj elmeszülemény szerint Szent István Orbán szülőfalujának, Alcsútdoboznak ajánlotta fel országunkat Mária oltalmába. (Aczél Endre újságíró, Galamus.hu, 2014. március 11.)

Az igazság az, hogy én Alcsúton jártam óvodába, mert csak nyolcéves koromban költöztünk ide, Felcsútra. (Orbán Viktor miniszterelnök, Miniszterelnök.hu, 2015. november 9.)

Az alcsúti ember. (Váncsa István publicista Orbán Viktorról, Élet és Irodalom, 2018. augusztus 3.)

Olyannyira Alcsútdoboz volt a kormányfő szíve csücske, hogy 1997 őszén, még ellenzékben, de már az első nyertes választásra készülve fideszes frakcióülés volt a településen, aztán Orbán megígérte a választások előtt, hogy az első állami ünnepet szülőfalujában tölti. (RA, valószínűleg Rovó Attila újságíró, Index.hu, 2019. április 13.)

Ha mindenkinek a saját falujában kellene maradnia, mert ez Isten és Orbán rendje, akkor maga Orbán Viktor is a mai napig Alacsútdobozon keresné meg a napi betevőt. (Bolgár György újságíró, Népszava, 2021. június 12.)

Orbán Viktor miniszterelnök szülőfaluja Alcsútdoboz, legidősebb fiúk születésekor itt élt az Orbán-család, később költöztek Felcsútra. Ez nem politika, hanem tény. (Zsohár Melinda újságíró, Fejér Megyei Hírlap, 2021. szeptember 25.)

komment
süti beállítások módosítása