Médianapló

Médianapló - Karácsony Gergely miért pipult be?

2021. szeptember 24. 10:50 - Zöldi László

A budapesti főpolgármester tegnap föltett a fészbukos üzenőfalára egy videót. Rögtönözve fejtette ki az álláspontját, ezért nem ejt kétségbe a „Kicsit pipa vagyok.” kitétele. De ha pipa valaki, akkor dühös, ingerült, mérges. Fölösleges az indulatát enyhíteni azzal a fránya kicsittel. Elismerem persze, hogy a formatervezett indulat illik az ellenzék egyik miniszterelnök-jelöltjéhez, aki jövő tavasszal akár még Orbán Viktor kihívója is lehet.

Karácsony kibökte, hogy miért pipult be: „Vannak olyan pártok, akik nem örülnek annyira, hogy ilyen sokan akarnak online szavazni.” Lebeszélném arról, hogy akizza az ellenzéki pártokat, a nyilvánosság előtt vállalt hangneme azonban tükrözi a pasztell személyiségét. Ha valami piszkálja a csőrét, a véleményét úgy adja közre, hogy ne bántódjanak meg a politikai szövetségesei. Azért lefordítom a kijelentését. Az ellenzéki pártok közül az MSZP szavazói elöregedtek, és a DK-s hívek többsége is az idősebb korosztályhoz tartozik. A koruk miatt elképzelhető róluk, hogy digitális bevándorlók, idegenkednek a számítógéptől.

E feltételezés igazságtartalmát néhány éve azért nem vitattam, mert egy 2008-as felmérés szerint a hatvan fölöttiek 3,9 százaléka használta a világhálót. Nem sokkal később jutott hatalomra Orbán Viktor, és országlása alatt felgyorsult a fiatalok kivándorlása. Szüleik, nagyszüleik csak úgy tarthatták velük a kapcsolatot, ha igénybe vették a netet. Ennek hatására egy 2017-es felmérés szerint a nyugdíjasok közül immár 600 ezren használták a számítógépet. Ehhez jött tavaly márciusban a koronavírus, és nyomában a karantén. Az idősebbek már nemcsak a külföldön élő leszármazottjaiktól szigetelődtek el, hanem a Magyarország határain belüli rokonságtól is. Az elszigetelődés érzését azzal enyhíthették, ha a FaceTime-ra és a hasonlóképpen képpel kecsegtető digitális megoldásokra fanyalodtak.

Erről a helyzetről még nincs felmérés, de kiindulópont van hozzá. A Központi Statisztikai Hivatal szerint 2.021.864 öregségi nyugdíjas található Magyarországon. Vegyük tehát alapnak a kétmilliós számot! Ennek 4 százaléka 2008-ban 80 ezer volt, és 2017-ben a 600 ezer nagyjából 30 százalékot jelentett. Talán nem túlzom el a járvány digitális következményét, ha úgy saccolom a hatást, hogy manapság az öregségi nyugdíjasok 40 százaléka, körülbelül 800 ezer idős honpolgár él a világhálós kapcsolattartás lehetőségével. E becslés fényében kéne láttatni az ellenzéki előválasztás online részét.            

komment
süti beállítások módosítása