Médianapló

Médianapló - Orbán miért kölcsönzött szállóigét Oscar Wilde-tól?

2021. augusztus 23. 10:02 - Zöldi László

Földiák Andrással fél évszázada ismerjük egymást. Egy szakági szakszervezet első embere, aki tegnap, éjfél körül szólt hozzá a bejegyzésemhez. Augusztus 21-én föltettem egy szállóigét a fészbukos üzenőfalra, és a miniszterelnököt idéztem, aki ezt mondta: „Légy önmagad, mindenki más már foglalt!” András kérdése: „Ezt most miért idézted? Ezt Oscar Wilde mondta szó szerint.”

Az értelmiségi közmondások figyelemre méltó sajátossága, hogy szájról szájra szállnak. Elveszünk belőlük, hozzájuk is teszünk, majd egyszer csak egy közismert embernek tulajdonítjuk a kikristályosodott szöveget. Van abban persze némi pikantéria, hogy miközben Orbánék most támadást indítottak a homoszexuálisok ellen, a miniszterelnök hajdanában épp egy saját neméhez vonzódó írótól vett kölcsön mondatot. A szállóige eredetiben így hangzott: „Be Yourself. Everyone Else is Already Teken.” Ha felelőst keresünk, inkább Orbán Viktor beszédírójának rónám föl az idézőjel nélküli idézést.

Annyit mégis megérdemel az ügy, hogy azt firtassuk, vajon a jelenlegi miniszterelnök milyen körülmények között vette szájára a szállóigét. A Népszabadság 2003. augusztus 21-i számából idéztem. De a Magyar Hírlapból is idézhettem volna, ugyanezen a napon ugyanis így jelentette meg: „Augusztus 20. azt üzeni a magyar nemzetnek, hogy légy önmagad, mindenki más már foglalt.” Az ünnepnapon akkor sem jelentek meg az újságok, másnap azonban beszámoltak a politikusok beszédeiről. Orbán augusztus 19-én, több mint egy évvel a választási vereség után és nem egészen egy évvel az uniós felvétel előtt állt fel a Professzorok Batthyány Köre és a Szabad Európa Központ pódiumára.

Idézte a filozófus Ortegát és a politikus Churchillt, a két világháború közti Magyarországról pedig a kultúrpolitikus Klebelsberg Kunót és a történész Hóman Bálintot. Kereste a szellemi gyökereit, és igyekezett minél többet átmenteni a legerősebb ellenzéki párt, a Fidesz uniós elképzeléseiből. Okfejtéséből kirajzolódik, hogy az Oscar Wilde-tól kölcsönzött szövegre hegyezte ki a mondandóját. Íme, az utolsó néhány sor az Orbánviktor.hu honlap alapján: „Merjünk magyarok lenni a gazdaságban, a közéletben, a határon túli magyarok ügyeiben és a szellemi életben is! Ha merünk magyarok lenni, akkor sikeresek is lehetünk. Meggyőződésem szerint augusztus 20. ma azt üzeni a magyar nemzetnek, hogy légy önmagad, mindenki más már foglalt. Köszönöm megtisztelő figyelmüket.”

komment
süti beállítások módosítása