Médianapló

Médianapló - Kunhalmi valójában mit is mondott Gyurcsányról?

2021. augusztus 06. 11:36 - Zöldi László

Vajon az MSZP társelnökét miért a 168 Óra online változata közölte? Azért, mert fejleszti a digitális részleget? Vagy azért, mert Kunhalmi Ágnes nem éri el azt a szintet, hogy bekerüljön a papír alapú hetilapba? Az előbbire gyanakszom, de az utóbbi mellett szól, hogy az említett politikus szokott olyasmiket mondani, amelyeket aztán félreértünk. A beszélgetésből leginkább azt emelték ki a nyilvánosság fórumain, hogy az MSZP-s vezető Tóth Csaba zuglói képviselőjelölt mögé állt, illetve annak előválasztási versenytársát, Hadházy Ákost „celebkedőnek” nevezte.

Nálam ez nem verte ki a biztosítékot. Érteni vélem, hogy a szocialisták a sokat támadott Tóth Csaba személyében a hasznos embert részesítik előnyben, aki a független országgyűlési képviselővel ellentétben még mandátumot is kölcsönözhet nekik az új parlamentben. Nem szép a pártelnöktől, hogy ennyire praktikusan gondolkodik, de úgy könyveljük el a politikusokat, hogy inkább az érdekükhöz vonzódnak, mint a morális értékekhez. Mégis az a benyomásom, hogy Kunhalmi Ágnes másra hegyezte ki a mondandóját. Utalásaiból kisejlik, hogy az MSZP végzetének a belőle kivált Demokratikus Koalíciót tartja. Csakhogy megakadtam egy ellentmondásnál.

Szerinte a jövő tavaszi választás után a baloldalon is el kell végezni az egységesítés feladatát, amely a jobboldalnak 2010 óta háromszor szerzett kétharmadot. De azt is hozzáfűzte, hogy a saját pártjának „sokkal baloldalibb politikát” szán „a következő tíz-tizenöt évben”. Ebből viszont az következik, hogy a jövőben is számol az MSZP-vel, és nem az ellenzék pillanatnyilag legerősebb pártja, a DK olvasztja majd magába a szocialistákat, hanem fordítva. Az MSZP, amelyet egy közvélemény-kutató cég a parlamenti küszöb alá mért, és azért is meg kell küzdenie, hogy frakciót alapíthasson az új országgyűlésben.

Nemrégiben megállapították, hogy szürke hályog képződik a bal szememen. A monitoron nem mindig látom azokat a fránya betűket, és ilyenkor igyekszem kitalálni, vajon mit is olvashattam. Például a kormánypárti médiumok megbélyegzésére szánt lakájsajtót lakásajtónak szoktam kibetűzni. A Kunhalmi-interjúban így olvastam félre ezt: ’Amit Dobrev Klára csinál az Európai Parlamentben, az pártját ritkítja.’ Amikor azonban kigépeltem az idézeteket a bejegyzés utáni dokumentációba, azt vettem észre, hogy a szocialista politikus nem pártját mondott, hanem párját. Félreérthetetlenül utalt tehát Gyurcsány Ferencre. Vagy megint félreértettem?

 

Tíz mondat a Kunhalmi-interjúból (168.hu, 2021.08.03.)

 

/Tóth/ Csaba nem egy celebkedő típusú politikus, hanem ott segít, ahol tud.

/”Az imént a ’celebpolitikus’ szóval Hadházy Ákosra célzott,”/ Igen.

A DK-val bizonyos értelemben versenytársak vagyunk.

Kettészakították az MSZP-t, csökkentve ezzel a Fidesszel szembeni versenyképességet.

Az MSZP az egyik legstabilabb pontja ennek a hatos fogatnak.

Talán a legtapasztaltabb, a legfelkészültebb, a legnagyobb infrastruktúrájú és a legerősebb baloldali programmal rendelkező pártról van szó.

A párt egy sokkal baloldalibb politikát kíván folytatni a következő tíz-tizenöt évben.

Nemhogy végórái nincsenek, hanem nagy jövő áll előtte.

A hazai baloldalon még el kell végezni olyan feladatokat - bár nem ugyanabban a formában -, amelyeket a jobboldalon is elvégzett korábban Orbán Viktor.

Amit Dobrev Klára csinál az Európai Parlamentben, az a tevékenység, amelyet ő elvégez, párját ritkítja.

komment
süti beállítások módosítása