Médianapló

Médianapló - Van-e vaj a fülek mögött?

2021. augusztus 04. 11:17 - Zöldi László

Néha felötlik, hogy könyvet kéne írni olyan politikusoknak, akik sokat szerepelnek a nyilvánosság fórumain, és hajlamosak arra, hogy az élő adás hevében rossz beidegződések vegyenek erőt rajtuk. Érdemes volna elmagyarázni nekik, hogy rögtönzés közben jól jönnek ugyan a sablonok, az előre gyártott elemek, de nem ártana utánanézni az állandósult szófordulatok eredetének. Máskülönben hibásan, pontatlanul, ügyetlenül használják őket.

Ilyen például a bejegyzés címében megfogalmazott kérdés, amelyben a fül vajjal kötődik össze. Bárdosi Vilmos, a Szólások, közmondások eredete című szótár szerkesztője azt írja róla, hogy a „Vaj van a füle mögött.” a „Valakinek vaj van fején.” és „Valakinek valami van a füle mögött.” téves és rohamosan terjedő összevonása. Szerinte hajdan egy gyerek vajat lopott, és a kalapja alatt akarta kivinni a piacról. A vaj azonban elolvadt a tűző napon, és a fejére csorgott. Azt már én fűzöm hozzá, hogy a téves mondás használói azokat bélyegzik meg, akikről feltételezik, hogy lopnak, csalnak, hazudnak.

Ezzel magyarázható, hogy idestova nyolc éve vezetett példatáramban túlnyomórészt ellenzéki politikusok minősítik imigyen a kormánypártiakat. Nem ok nélkül, de pontatlanul. Csinálhatnák alaposabban, ügyesebben is, bár eredetileg nem az volt a szándékom, hogy ezt fölhánytorgatom nekik. Azért jutottak épp most az eszembe, mert a Népszava mai számában Horváth Gábor jegyzetet írt egy fehérorosz futónőről, aki az olimpiáról nem akar hazatérni, inkább a disszidálást választotta. Az újságíró azt javasolta a diktátor Lukasenka fiának, aki  a belarusz sportot irányítja, hogy „Ha van egy csöpp esze, nem kavar botrányt - akinek vaj van a fején, ne menjen a napra.”

Arra gondoltam, hogy az ellenzéki politikusok elmarasztalása helyett a hiteles mondás alkalmazóit idézem a bejegyzése utáni dokumentációban. Csakhogy 2013 decembere óta nem találtam hétnél több „fejes” mondatot a sajtóban. Ezeket is többnyire újságírók adták közre, akik szintén sokat szerepelnek a nyilvánosság fórumain, ráadásul élő adásban kell helyt állniuk. A jelek arra utalnak, hogy alaposabban, pontosabban, ügyesebben alkalmazzák a nyelvi sablonokat, az előre gyártott elemeket, az állandósult szófordulatokat, mint a politikusok.

Egyelőre maradnék tehát a negatív példáknál, mert kitelik belőlük egy tízmondatos válogatás, amelyben Karácsony Gergely a kakukkfióka. Bár valószínűleg ő sem nézett utána a mondás hiteles tartalmának, de legalább eltűnődött rajta. Talán a más összefüggésben sokat emlegetett nyelvérzéke óvta meg attól, hogy vajat csorgasson a fülre.

 

Tíz mondat a fül mögötti vajról

 

Vaj van a kormány füle mögött. (Bajnai Gordon Együtt-politikus, volt miniszterelnök, ATV, 2013. december 20.)

Mindenkinek vaj van a füle mögött. (Bokros Lajos volt pénzügyminiszter, ATV, 2016. június 21.)

Nyilvánvaló, hogy semmiféle vaj nincs a füle mögött. (Molnár Zsolt szocialista politikus, ATV, 2016. november 15.)

Az ellenzéknek az a dolga, hogy ha valakinek van valami a füle mögött, akkor szóvá kell tenni. (Karácsony Gergely PM-politikus, ATV, 2016. november 21.)

Akinek a becsülete nem fontos, vagy vaj van a füle mögött. (Vadai Ágnes DK-politikus, ATV, 2017. április 25.)

Egyikről-másikról ki is derült, hogy vaj van a füle mögött. (Kunhalmi Ágnes szocialista politikus, ATV, 2017. május 22.)

Nincsen vaj a fülem mögött. (Gyurcsány Ferenc DK-politikus, volt miniszterelnök, Hír TV, 2018. február 1.)

A mutyizó polgármesterek sokkal jobban tudják, hogy hol van vaj a fülük mögött. (Dobrev Klára DK-politikus, ATV, 2019. október 8.)

Rengeteg vaj van a fülük mögött. (Varga Zoltán DK-politikus, ATV, 2020. október 28.)

Mi van, ha tényleg vaj van valakinek a füle mögött? (Brenner Koloman Jobbik-politikus, ATV, 2020. december 22.)

komment
süti beállítások módosítása