Médianapló

Médianapló - Ötkarikás buborék

2021. július 22. 10:31 - Zöldi László

Amikor a mondat kicsúszott Kulcsár Krisztián száján, még „csak” világbajnok volt, de már abbahagyta a vívást. Egy pénzügyi cégnél dolgozott, és néha a sportpolitikában is hallatta a hangját. Így fogalmazott: „A megaolimpiák ideje lejárt. Nem fordulhat elő, hogy üres, elhanyagolt sportlétesítmények maradjanak a játékokat követően a városban.” Most, a Magyar Olimpiai Bizottság elnökeként ő vezeti sportolóinkat Tokióban, a holnap kezdődő olimpián.

Vajon mi lesz a japán fővárosban felépített sportlétesítmények sorsa? Az már bejött az idézetből, hogy üres csarnokokban, stadionokban versenyeznek a világ legjobb sportolói. A pandémia miatt buborékot teremtettünk magunk körül itt, a Kárpát-medencében, hogy túlélhessük a vírust. Most az egyéni buborékokból olimpiai buborék lett. Mintegy tízezer ember tartózkodik a világ talán legnagyobb buborékjában, kívül pedig egy 9 milliós város és egy 125 milliós ország küszködik a járvánnyal. Bent csupán olyan nézők vannak, akik sportolóként, sportvezetőként, tolmácsként, egyéb alkalmazottként védettségi igazolvánnyal léphettek be a közönségtől elzárt buborékba. Őket figyeli világszerte két-három milliárd tévénéző.

Már nincs ebben semmi meglepő. A megelőző másfél évben megszoktuk, hogy üres stadionokban, csarnokokban versenyeznek a hivatásos sportolók. S hogy az üresség ne legyen túl feltűnő, a rendezők papírmasé arcokkal népesítették be a szurkolók hűlt helyét. Olykor még a bekiabálásokat is bejátszották, hogy minél élethűbb legyen a hangulat. E kép- és hangzásvilág olimpiává tágított változata kezdődik holnap Tokióban. A sportolóknak nem lesz nehéz dolguk. Elvégre megtanultak csalóka, hamisított, megtévesztő, mesterkélt, mondvacsinált, színlelt körülmények között versengeni. Az olimpiát nálunk a közszolgálati televízió közvetíti. Meglepődnék, ha két olimpiai esemény közé nem ékelne egyperces hírblokkokat.

Furcsa tartású ifjú hölgyekre számítok, akik három hírrel traktálnak bennünket. Mit mondott a miniszterelnök, mit tartalmaz a nemzeti konzultáció vagy/és a népszavazás az úgynevezett gyermekvédelmi törvényről, ráadásul jönnek azok a fránya migránsok. Nem telik az idejükből, de a kormány már belénk szuggerálta, hogy a migránsok hoznák a vírust, ha ő hagyná, hogy átszakítsák a buborékunk burkát. Ami pedig a kormányzati kommunikációval tarkított olimpiát illeti, az kirajzolódik a bejegyzés után olvasható dokumentációból.

 

Tíz mondat az olimpiáról

 

Az olimpián egy őrületes gépezetbe táplálják be a sportolókat, hogy a világnak legyen tévéműsora. (Vitray Tamás riporter, Mai Nap, 1996. május 19.)

Az olimpiánál egyedülállóbb kulturális találkozó nem létezik a Földön. (Mocsai Lajos, a férfi kézilabda válogatott szövetségi kapitánya, Heti Válasz, 2012. július 26.)

A mostani olimpia már nem több saját magánál. Szórakoztatás, beszédtéma-szolgáltatás, befektetés. (Fáy Miklós kritikus, hvg.hu, 2012. augusztus 13.)

A megaolimpiák ideje lejárt. Nem fordulhat elő, hogy üres, elhanyagolt sportlétesítmények maradjanak a játékokat követően a városban. (Kulcsár Krisztián vívó világbajnok, a BOM-kuratórium tagja, Magyar Távirati Iroda, 2014. december 12.)

Az olimpia a legnagyobb építőipari vállalatok és a hirdetésekre legtöbbet költő cégek négyévenkénti seregszemléje sportolók részvételével. (Bálint Mátyás újságíró, Nemzeti Sport, 2015. március 14.)

A globális szórakoztatóipar csúcsterméke az olimpia. (Pető Péter újságíró, Népszabadság, 2015. július 4.)

Az olimpia a szervezett bűnözés kiváló formája. (Tamás Gáspár Miklós filozófus, ATV, 2016. augusztus 8.)

Az olimpiát ma a politika mellett még két dolog mérgezi: a pénz és a dopping. (Horváth Gábor újságíró, Népszabadság, 2016. augusztus 15.)

Egy olimpia talán összefoltozná a kicsit szétcsúszott nemzettudatot. (Jásdi István csopaki borász, Heti Válasz, 2018. április 26.) 

Szeretném még megérni, hogy Magyarország olimpiát rendez. (Orbán Viktor miniszterelnök, Nemzeti Sport Online, 2020. december 31.)

komment
süti beállítások módosítása