Médianapló

Médianapló - Az ellenzék hangját lehet-e fölerősíteni?

2021. június 15. 09:33 - Zöldi László

A Népszava tegnapi számában figyelemre méltó cikk látott napvilágot. Kiderült belőle, hogy a választási szövetségbe tömörült ellenzéki pártok végre szervezik a közös nyilvánosságukat. Azt már én fűzöm hozzá, hogy a folyamat 2019. október 14-én kezdődött, az önkormányzati választás másnapján.

Az Országos Rádió és Televízió Testület akkor már csak volt elnöke a mintegy félszáz ellenzéki többségű városból akarta megnyomni a hangerősítő gombját. Csakhogy mégse sikerült összehozni a Szabad Városok Szövetségét, mert több politikai csoport is igényt tartott a vezetésére. A kudarcot szintén az ORTT volt elnöke jelentette be néhány hónappal később. Ekkor szólalt meg a közismert, raccsoló publicista, aki családi vállalkozásban működtet egy kéthetente megjelenő újságot. Jól jött volna neki és munkatársainak, köztük a Heti hetes című tévéműsor szintén közismert közreműködőinek az országos turné. Ahová vihették volna a közéleti magazin eladandó példányait is.

Itt is megnyilvánult persze az a fránya csoportérdek, becsületükre válik azonban, hogy az ellenzéki polgármesterek által irányított önkormányzati újságok anyagcseréjét is kiegészítették, fölerősítették volna a sajátos (humorral átitatott) véleményükkel. Az alternatív hírek és vélemények összemarkolásából mégse lett semmi, a névleg már együttműködő politikai csoportosulások ugyanis maradtak a maguk nótájánál. Közeledik az előválasztás a maga kis pártalkujaival. Mindazonáltal 20 hónapnyi, azaz 610 napnyi késéssel ugyan, de a kormány tevékenységét bíráló szervezetek kiizzadták magukból a független hírügynökséget.

A jelzős szerkezet két nagy kezdőbetűjével volt már évekkel ezelőtt is. De a 2010 óta hatalmat gyakorlók úgy stafírozták ki a Magyar Távirati Irodát, hogy az állami hírügynökség ingyenessé tehette a szolgáltatásait. Ezzel megrendítette a piaci alapon működő, a szolgáltatásokért pénzt kérő Független Hírügynökséget. Az új stáb majdani vezetője tegnap szólalt meg. A Népszava hasábjain fejtegette, hogy eltorzított piaci körülmények között nem hozhatják ugyan létre az áhított ellenzéki MTI-t, arra viszont már lehet számítani, hogy munkatársaival összeszedi és megosztja az legfontosabb önkormányzati információkat.

Ezzel tehát az alternatív hírügynökség-féle kipipálva. Most már „csak” a hírek legérdekesebb értelmezéseit kéne kiszabadítani az egymástól elszigetelt véleménybuborékokból. És végre talán az egész ország meghallhatja az ellenzék hangját.

 

Tíz mondat a felhangosításról

 

Az ellenzéki városokból kiindulva réseket lehet ütni a vidéki Magyarországot beborító propagandahálón. (Majtényi László alkotmányjogász, az ellenzék volt köztársasági elnökjelöltje, Facebook.com, 2019. október 14.)

Ekkora nagyságú, államilag vezérelt médiabirodalommal szemben minden lehetőséget meg kell ragadni, hogy a valóság is eljusson az emberekhez. (Kálmán Olga újságíró, Gy. Németh Erzsébet budapesti főpolgármester-helyettes főtanácsadója, Index.hu, 2019. november 12.)

Szeretnénk létrehozni egy független hírszolgálatot, amolyan ellenzéki MTI-t. Az ellenzéki városok és a budapesti kerületek médiumai megosztanák egymással az anyagaikat, így terjesztve azokat a híreket, amelyek nem jutnak el az emberekhez a közmédián és a megyei lapokon keresztül. (Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester, a Mindenki Magyarországa Mozgalom alapítója, Népszava Online, 2020. február 10.)

Egyelőre megmaradt az a rendszer, hogy a helyi televízió, rádió, online média a polgármester hangerősítője. (Majtényi László alkotmányjogász, az Országos Rádió és Televízió Testület volt elnöke az ellenzéki városok önkormányzati médiumairól, 168 Óra, 2020. november 6.)

2019 októbere óta az ellenzéknek nem volt annyi esze, hogy létrehozzon egy klubhálózatot az országban, ahová olykor közülünk is elmehet valaki. (Farkasházy Tivadar újságíró, a Hócipő alapítója, 168 Óra, 2021. február 11.)

Az ellenzéki nyilvánosságban egyre nagyobb az igény, hogy az egymástól függetlenül küzdő szabadcsapatok egyetlen, fegyelmezett, ütőképes hadsereggé álljanak össze. (Balogh Gábor publicista, Azonnali.hu, 2021. május 10.)

Az ellenzék nem áldozott egy fillért sem, hogy legyen saját újságja, tévéje, rádiója. Sok-sok pici felületecske, amelyen ellensúlyozni lehetne a Manci néni megvezetését szolgáló vidéki információs dömpinget. (Rab László újságíró, VárosiKurír.hu, 2021. május 16.)

Mindkét politikai oldalon vannak hamis toposzok, állandósult beidegződések. Ha az egymással szövetkező ellenzéki pártok ebben pontosítanák, segítenék az egymástól függetlenül dolgozó véleményformálókat, sokkal inkább növelhetnék az érvelésük átütő erejét, mintha fegyelmezett hadsereggé formálnák őket. (Zöldi László újságíró, Facebook.com, 2021. június 7.)              

Régóta szorgalmazom az ellenzéki MTI létrehozását, egy éve tárgyalunk róla, minden megvan hozzá, nem értem, mi történik. (Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester, független miniszterelnök-jelölt, Népszava, 2021. június 7.)

Kövesdi Péter, a Független Hírügynökség egykori vezetője hangsúlyozta: ellenzéki MTI-ről túlzás lenne beszélni, nem akarnak professzionális hírügynökséget építeni, mindössze arról van szó, hogy van igény a lokális médiavilágban létrejövő tartalmak „felhangosítására”. (Kósa András újságíró, Népszava, 2021. június 14.)

komment
süti beállítások módosítása