Médianapló

Médianapló - Orbán iróniája kijön-e az ellenzéki sajtóból?

2021. június 01. 10:19 - Zöldi László

Az azonnali kérdések óráján az ellenzéki képviselők szembesíthetik vele a kérdéseikkel. Tegnap Arató Gergely azt firtatta, mivel magyarázható, hogy a bérből és fizetésből élők közé sorolta magát, holott talán ő az ország leggazdagabb embere. A miniszterelnök elmondta, hogy vannak, akik tőkejövedelemből élnek, ő alkalmazottként fizetést vesz föl. Arató megjegyezte, hogy elkél a családi segítség, elvégre az Orbán-papa 1,136 milliárd forintnyi osztalékot vett ki a tőkejövedelméből.

A 24.hu-ra hivatkozva a 168.hu így idézte Orbán Viktort: „Akkor sem szabadulnak meg tőlem, itt maradok képviselőként. Számíthatnak az együttműködésemre a következő húsz évben.” Csakhogy ő ezt mondta: „Nem fognak tőlem megszabadulni akkor se egyébként, ha a terveik teljesülnének, mert parlamenti képviselőként itt fogok maradni mint bérből és fizetésből élő még sokáig az önök nyakán. Ne reménykedjenek! Számíthatnak az együttműködésemre a következő húsz évben.” A két szerkesztőség nehéz helyzetben volt, mert a szellemi párviadal ironikus hangnemben zajlott. Az irónia Benedek Marcell irodalmi lexikonja szerint „a gúnyolódásnak az a módja, amikor túlzott dicséret vagy kedveskedés formájába öltöztetjük a gáncsot; helyeseljük, amit kárhoztatunk”.

Arató kulcsszava a „családi segítség”, Orbáné az „együttműködés”. Ha esetleg jövő tavasszal át kell engednie a kormányrudat, akkor is a politikai ellenfél nyakán marad, csaknem 80 éves koráig. Az ironikus gondolatmenet fonákját nehéz összefoglalni. Ama ellentmondást kéne feloldani, hogy a használt szavak az eredeti értelműk ellenkezőjét jelentik. Fél évszázadnyi szerkesztés után arra jutottam, hogy az idézendő szöveget érdemes megtisztítani a törmelékszavaktól és az utaló félmondatoktól, majd a kvázi szállóigét címként vagy alcímként felhasználni.

A mögöttünk hagyott hét lefülelt mondataiból készített összeállításom címe például ez lett: Szili Katalin Gyurcsányról: Szappanozza a lejtőt a baloldal alatt. Azért nem tettem ki az idézőjelet, mert nem pontosan ezt mondta, ez csak az én rásegítésem - újságírói kedvcsinálás az olvasáshoz. Ám az összeállításban már így közöltem véleményét az őszödi beszéd utáni másfél évtizedről: „Gyurcsány Ferenc azóta is szappanozza a lejtőt a magyar baloldal alatt.” (Pesti TV, 2021.05, 26.) Azért tettem ki az idézőjelet, mert bár nem annyira blikkfangos a mondat, de az olvasónak joga van megismerni, valójában mit is mondott a volt szocialista politikus a másik volt szocialista politikusról.

                  

komment
süti beállítások módosítása