Médianapló

Médianapló - Az ellenzéki politikusok lebeszéltek-e bennünket az oltakozásról?

2021. május 23. 09:52 - Zöldi László

Tegnap érdekes játékot találtam a világhálón. Ha megfelelő ritmusban görgettem lefelé a megyei lapok online képgalériáját, akkor minden tízes sorozat közepe táján a volt miniszterelnök szúrós tekintetét fogtam ki. A parlamenti ülésteremben szónokol, lendületesen mutogat, ujjával szinte kiszúrja a szemem. Metakommunikációs gesztusa arról árulkodik, hogy haragszik rám. Valószínűleg azért, mert kínai vakcinával oltakoztam.

A Ne hallgasson a vakcinaellenes hangokra! című, húsz másodperces kormányzati hirdetésben a 12.-ben tűnt fel Gödény dr., az oltásellenes mozgalom vezetője. Vele hozták össze a 13. másodpercben a parlamentben szónokló Jakab Péter Jobbik-elnököt, a 15.-ben Gyurcsány Ferenc mutogatós DK-elnököt. A 19.-ben pedig a hat ellenzéki párt elnökeit a Parlament folyosóján fényképezkedve, amint éppen bejelentik, hogy választási szövetségbe tömörültek a kormánypártok ellen. A 264 ezer példányban eladott megyei lapok előszeretettel alkalmazzák az úgynevezett mechanisztikus reklámpszichológiát.

A fotógaléria tízes sorozataiban fel-feltűnik ugyanaz a fénykép arról vagy azokról, ami és akik a központi (budapesti) szerkesztőség szerint érdekesek. A látvány illik a kormányzati kommunikációba. A megyei sajtó online kiadását naponta mintegy 700 ezren töltik le, korántsem lebecsülendő tehát az ismételgetett fényképek, videófelvételek hatása. Az ugyanis, hogy hajlamos beégni a tudatalattinkba. Töredelmesen bevallom, nem csapott be az állami csúsztatás. Más forrásból is tájékozódom, ráadásul ismerem Falus András immunológus véleményét, miszerint „Nem igaz, hogy az ellenzék oltásellenes.”

A nemzetközileg is nagyra becsült tudós Széchenyi-díjas akadémikus. Tanított a Harvardon, ahová nem hívnak meg akárkit. Mellesleg a citokinekkel foglalkozik, amelyek Karikó Katalinék Pfizer-vakcinájában is jelentős szerepet játszanak. Inkább hiszek neki, mint a kormányzati kommunikációnak. Igen ám, csakhogy Falus professzor kijelentése a Klubrádióban hangzott el, amelyet a kormányzat február közepén eltávolított a hagyományos műsorszórásból.

Régebben 150-200 ezren hallgatták Budapesten és környékén. Az online-száműzetésben látszólag tágult ugyan a hatóköre, de valójában tizedére csökkent a hallgatottsága. Kétségtelen, hogy már figyelemmel kísérhetik a vidéki Magyarországon is, a hatása azonban 15-20 ezer érdeklődőre szűkült. Ezt kéne összevetni a kormány nótáját fújó megyei lapok 700 ezres digitális látogatottságával.  

 

Tíz mondat az oltásról

 

Lehet, hogy vannak érvek a kínai vakcina mellett, de ezeket a nemzet miniszterelnöke olyan sikeresen titkolja a hazai nyilvánosság előtt, hogy még senki sem hallott róluk. (Föld S. Péter újságíró, Facebook.com, 2021. január 15.)

Nem a nyugati oltóanyag a jobb, hanem a nyugati hatósági eljárás a szigorúbb. (Élő Anita újságíró, Válaszonline.hu, 2021. január 25.)

Ilyen felületes dokumentációval rendelkező oltásra senkit sem fogok rábeszélni. (Komáromi Zoltán háziorvos, DK-politikus a Szputnyik V-ről, Magyarnarancs.hu, 2021. február 17.)

Két dolog nincs az oltási tervben: oltás és terv. (Szakács László szocialista politikus, ATV, 2021. március 16.)

Valami van oltás címen. (Karácsony Gergely Párbeszéd-politikus, budapesti főpolgármester, ATV, 2021. március 18.)

Nem igaz, hogy az ellenzék oltásellenes. (Falus András immunológus akadémikus, Klubrádió, 2021. április 19.)

Az emberek igenis szeretnének oltakozni, de meg akarják választani a vakcinát. (Ráczné Földi Judit DK-politikus, ATV, 2021. május 6.)

Oltást sem lehet internet nélkül kapni. (Dobrev Klára DK-politikus, ATV, 2021. május 3.)

Oltásban Európa-bajnokok vagyunk. (Gulyás Gergely Fidesz-politikus, miniszterelnökséget vezető miniszter, 168 Óra, 2021. május 20.)

A moslékkoalíció hónapok óta minden létező módon az oltások ellen hergel. (Apáti Bence publicista, Magyar Nemzet Online, 2021. május 22.)

komment
süti beállítások módosítása