Médianapló

Médianapló - Hányan olvassák az egyetlen ellenzéki napilapot?

2021. május 20. 10:20 - Zöldi László

Ma reggel összefutottam a Népszava kézbesítőjével. A nyurga fiatalember épp be akarta dobni a postaládába. Beszélgetés közben derült ki, hogy már csak én vagyok az egyetlen előfizető a társasházban. Elmesélte, hogy vonzáskörzetében, az újlipótvárosi Pozsonyi úttól a Lehet téri piacig hétköznaponként mintegy száz példányt kézbesít.

Ha elolvastam az újságot, leviszem a 4. emeletre, és a mérnök ajtaját védő rács vasai közé helyezem. Ha ő is elolvasta, leviszi az 1. emeleti másik mérnökhöz. Amikor ő is elolvasta, kiteszi az udvarra, és az eresz alá rakott állványról elviszi egy özvegyasszony a másik lépcsőházból. Négyen olvassuk tehát a Népszavát. Elvileg az évtizedek óta használt 3,6-del kéne beszorozni a példányok számát, hogy megkapjuk az átlagos olvasottságot. Ez több a városokban, különösen a lakótelepeken, és kevesebb a falvakban, az egymástól kerítéssel elválasztott családi házakban. Csakhogy a papírra nyomtatott újságok példányszáma csökkent a világháló korában. Az értékesített példányszámot ma már inkább csak hárommal érdemes beszorozni.

A Népszava 2021 első negyedévében 3,3 százaléknyit veszített, 16532 példány jut el belőle az olvasókhoz. Amikor azonban mérlegeljük a helyzetét, figyelembe kéne venni az online változat olvasottságát is. Ezen belül azt, hogy az előfizetők közöl hányan igazoltak át a digitális változathoz. Ők már ingyen böngészik a Népszavát, bár a hirdetők nemcsak az offline kiadással számolnak a megrendelésnél, hanem az online-nal is. Ha a papírújság nagyjából ötvenezer olvasójához adjuk az megközelítőleg ugyanennyi digitális olvasót, akkor naponta körülbelül százezer érdeklődőt vehetünk számításba.

A megyei sajtó 18 napilapját egy kormány közeli alapítvány, a KESMA működteti. 2021 első negyedévében 6000 példányt, hozzávetőleg 20 ezer olvasót veszítettek. A 264 ezer értékesített példány mintegy 800 ezer olvasót jelent, ehhez jön még az online változatok 700 ezres olvasottsága is. A napilapok frontján tehát a kormányzat üzenetei 1,5 millió emberhez jutnak el a vidéki Magyarországon. A Népszava a maga százezres olvasottságával Budapesten és környékén vetette meg a lábát. (Már csak azért is, mert Pest megyének nincs napilapja.) Vajon a 15:1-es arány a tömeghatás szempontjából milyen következménnyel jár majd a jövő tavasszal esedékes országgyűlési választáson?

 

Tíz mondat a Népszaváról

 

Enyém a Népszabi, Klárié a Népszava. (Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök, Facebook.com, 2011. október 20.)

A Népszava pártlap, akárhogy is színezzük. (Szanyi Tibor szocialista politikus, Index.hu, 2014. április 18.)

A Népszava nem egy párt lapja, hanem az egész baloldalé. (Lendvai Ildikó szocialista politikus, Gépnarancs.hu, 2014. július 9.)

A tény, hogy Simicska finanszírozta a lapot, az abszurditás végkifejlete. (Vásárhelyi Mária médiaszociológus, Index.hu, 2014. július 10.)

A Népszava, ha továbbra is hozzá húznak a bezárt Népszabadság olvasói, hamarosan a legnagyobb példányszámú országos közéleti napilappá válhat. (Juhász Gábor újságíró, hvg.hu, 2016. december 8.)

Egy feltétel van: racionális működés, 30-35 ezer példány. (Puch László tulajdonos, az MSZP volt pénztárnoka, ATV, 2016. december 20.)

A Fidesz hirdetésekkel tartja lélegeztetőgépen a Népszavát. (Volner János Jobbik-politikus, ATV, 2017. június 19.)

Amíg a Népszava nagyon közel állt az MSZP-hez, 9-10 ezren olvasták, most 21-22 ezer az átlagos példányszám. (Horváth Gábor főszerkesztő, Kreatív Online, 2019. március 4.)

Miközben önök egyfolytában sajtószabadságról papolnak, az ország legnagyobb példányszámú baloldali napilapját egy nagyvállalkozó, ahogy önök mondják: oligarcha tulajdonolja és tartja el. (Orbán Viktor miniszterelnök az országgyűlésben, Mérce.hu, 2019. november 18.)

A Klubrádió bezárásával lényegében a Népszava maradt az egyetlen, ahol még valóban van baloldaliság. (Kunhalmi Ágnes szocialista politikus, Azonnali.hu, 2021. március 8.)

komment
süti beállítások módosítása