Médianapló

Médianapló - Milyen az, ha Orbán önkritikát gyakorol?

2021. május 14. 10:16 - Zöldi László

Téved, aki azt hiszi, hogy a politikusok nem képesek bocsánatot kérni. A rendszerváltás óta gyűjtöm az ütős megnyilvánulásokat, és a politikusok digitális dossziéjában 2128 oldalnyi, 2093959 karakternyi megnyilvánulást sikerült elhelyezni. Találtam egy bocsánatkérést. Bajnai Gordontól származik, aki 2012-ben önkritikát gyakorolt, mondván: „Magyarországnak olyan kormánya lett, amelyért bocsánatot kell kérnünk.”

Aztán mintha elvágták volna. A politikából élők úgy kerülik a bocsánatkérést, mint ördög a tömjénfüstöt. A nyilvánosság első számú kedvezményezettjénél, a jelenlegi miniszterelnöknél is csak egyszer találkoztam vele, noha a legjellemzőbb megszólalásaiból van egy 389 oldalnyi és 326671 karakternyi dossziém. Megnéztem a bocsánatkérés rokon értelmű szavait is. Nos, a bakizik, bakot lő, betlizik, botlik, elnézést kér, hibázik, melléfog, mellélő, önkritikát gyakorol, tévhit, túllő a célon szavaknál nincs találat.

Van viszont egy a hibánál, amikor nem magáról és a pártjáról beszél Orbán Viktor, hanem arról, hogy olyan hibákat kéne kijavítani, amelyeket az előző kormány hozott össze. Van öt találat a tévedésnél is, háromban magát hibáztatja. De a legérdekesebb, hogy az országvezetői tevékenységéhez fűződő előítéletek ellenére egy ízben alkalmat talált arra, hogy bocsánatot kérjen - a Magyar Rádió műsorvezetőjétől. Belevágott ugyanis a szavába. Mindezt azért bocsátottam előre, mert ma reggel, a szokásos pénteki rádióinterjúban kétszer is önkritikát gyakorolt.

Sokan vetették a szemére, hogy a koronavírus-járvány áldozatairól, csaknem harmincezer halottról még nem szólalt meg az együttérzés hangján, holott a járványkezelő politika kulcskérdésévé, fokmérőjévé tette az elhunytak számát. Most viszont eleget tett a követelésnek, szép szavakat mondott róluk. Azt is sokan rótták föl neki, hogy néhány hete Karikó Katalint, a Pfizer-vakcina kidolgozóját „kisújszállási asszonyságnak” nevezte. Most, hogy találkozott vele a Karmelita-kolostorban, úgy számolt be a tegnapi beszélgetésükről, hogy az immár világhírű biokémikust, aki „a ma élő élők közül a legismertebb magyar”, többször is „professzor asszonynak” nevezte.

Ekkor jöttem rá, hogy mennyire bizonytalan a szinonimákra korlátozott vizsgálati módszerem. Önkritikát gyakorolva jutottam arra a következtetésre, hogy végre van egy bő szókincsű miniszterelnökünk, aki úgy képes elnézésünket kérni, hogy a ’Bocsánatot kérek.’ mondat csak indokolt esetben hagyja el a száját.           

 

Tíz mondat a bocsánatról, hibáról, tévedésről,

 

Mi önökkel ellentétben soha nem vagyunk tévedhetetlenek. (Orbán Viktor Fidesz-politikus a szocialistákról, Népszabadság, 1990. május 5.)

Mindenkinek van ingatlana, és mindenki üzletel vele. Nem éreztem, hogy kilógunk a sorból. Tévedtem, mégpedig alaposan. (Orbán Viktor Fidesz-politikus az úgynevezett székház-ügyről, Mozgó Világ, 1993/október)

Már a múltkor is tévedtem. Azt gondoltam 2002-ben, értelmes dolog lenne folytatni, amit négy év alatt elkezdtünk, de az emberek ezt másképp látták. (Orbán Viktor volt miniszterelnök, Délmagyarország, 2004. március 1.)

Az ellenzék eredendően azért dolgozik, hogy a kormány minél kevesebbet tévedhessen. (Orbán Viktor ellenzéki politikus, Heti Válasz, 2008. február 28.)

Bezárkózásra, dacosságra és mások hibáztatására tanítja az övéit Orbán. (Gál J. Zoltán újságíró Orbán Viktorról, Vasárnapi Hírek, 2012. április 20.)

Arra vállalkoztunk, hogy azon területeken végzünk javításokat, ahol mindenki által láthatóan, érezhetően hiba található. (Orbán Viktor miniszterelnök, Vas Népe, 2012. augusztus 28.)

Magyarországnak olyan kormánya lett, amelyért bocsánatot kell kérnünk. (Bajnai Gordon volt miniszterelnök, ATV, 2012. október 23.)

Eljutott a személyiségzavar azon fokára, amikor már nem tudja elképzelni, hogy képes lenne a tévedésre. (Gál J. Zoltán újságíró, Vasárnapi Hírek, 2014. július 27.)

Bocsánat, hogy a szavába vágok. (Orbán Viktor miniszterelnök a műsorvezetőhöz, Magyar Rádió, 2017. július 7.)

Senki sem tévedhetetlen. Alig merem leírni: ő sem. (Dévényi István újságíró Orbán Viktorról, Magyar Hang, 2020. november 27.)

komment
süti beállítások módosítása