Médianapló

Médianapló - Gyurcsány, a pótanya

2021. március 24. 10:17 - Zöldi László

A volt miniszterelnök felesége képviselő az uniós parlamentben. Kivitte magával a három közös gyermek közül a legkisebbet. Ha Dobrev Klára itthon tartózkodik, a férje van kint Marcival. Most hosszabbra nyúlik a brüsszeli időzése, mert a felesége coviddal fertőződött meg. Míg itthon kúrálják, Gyurcsány Ferenc marcizik.

Közösségi oldalán arról számolt be, hogy reggel hétkor kakaót főz neki. Látjuk, hogy zoknit húz a lábára. Nők napján, március 8-án pedig egy parkon keresztül mennek az óvodába, mindkettejük kezében virágcsokor. És a csúcs, amelyet a volt miniszterelnök kulisszatitoknak nevez: egy videófelvétel, jobb felső sarkában diszkrét DK-val. A Demokratikus Koalíció rövidítésével, aligha tekinthető tehát magánügynek. Vagy ha az is, 272 ezer követő kíséri figyelemmel.

Gyurcsány a kamera előtt ül, hogy mondjon valami fontosat a híveinek. A szomszéd szobából dúdolás hallatszik. A papa átszól Marcinak, hogy kezdődik a felvétel. De hogy enyhítse az atyai dorgálást, lecsillagomozza a kisfiút. Marci azonban ismét belezümmög a felvételbe. A feleségét helyettesítő politikus újra megkéri, hogy fogja be a száját, és így fejezi be a dohogást: „Imádlak csillagom.” Csakhogy Marci nem méri föl a hivatalos megszólalás jelentőségét, mire a papa így fortyan fel: „Ne dúdoljál már, áldjon meg az isten! Imádlak.” A két csillagom meg a két imádlak hamissá, mesterkéltté, már-már kulisszahasogatóvá változtatták a 45 másodperces jelenetet. De vajon miért tették hozzáférhetővé őket?

A karanténos korszakban gyakori a szkájpos, fésztájmos interjú. Az is előfordul, hogy a gyanútlan kisgyerek átjön a szomszéd szobából, és beül az épp interjút adó papa ölébe. Az viszont ritkaság, hogy egy videófelvétel rögtönzött mellékzöngéjét a kommunikációs stáb a közéleti személyiség népszerűségi kampányába illeszti. Gyurcsányét 6,3 ezren lájkolták, 261-en szóltak hozzá, többnyire elismerően, és 281-en osztották meg, nem föltétlenül az együttérzés szándékával.

Ellentmondást vélek fölfedezni a volt miniszterelnök viselkedésében. Hangsúlyozza, hogy ő már nem akar miniszterelnök lenni, és szívesen állna be a DK lehetséges miniszterelnök-jelöltje, Dobrev Klára mögé. De az ilyen és ehhez hasonló megjátszós, túljátszott epizódok azt sejtetik, hogy még nem mondott le hatalmi ambícióiról. Alkalmazza a népszerű filmek titkát: Tégy a főszereplő mellé egy kisgyereket meg egy kutyát! A kutyával még adósunk.

 

Tíz mondat Gyurcsány Ferencről és Dobrev Kláráról

 

Ekkor jeleztem Gyurcsány Ferencnek, hogy házigazdához méltatlannak tartom a viselkedését, és kikérem magamnak. Dobrev Klára közbelépett, és igazi háziasszonyhoz méltóan próbálta oldani a rendkívül kínos hangulatot. (Navracsics Tibor Fidesz-politikus, Jobbklikk.hu, 2008. május 5.)

Dobrev Klára már most akkora tapsot kapott, mint Gyurcsány Ferenc. (Dull Szabolcs újságíró a DK uniós kampánynyitójáról, Index.hu, 2019. április 14.)

Dobrev legalább annyira megosztó, mint Gyurcsány. (Gyöngyösi Márton Jobbik-politikus, Index, 2019. május 15.)

Dobrev Klárának sikerült az, ami Orbán Viktornak nem: eltüntette a közéletből Gyurcsány Ferencet. (Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester, Facebook.com, 2019. május 27.)

Gyurcsány Ferenc Klára asszony válla fölött kibicel, de már alig várja, hogy újra beszállhasson a partiba. (Nagy Gábor újságíró, hvg.hu, 2019. május 30.)

Gyurcsány mellekkel. (Puzsér Róbert publicista Dobrev Kláráról, 444.hu, 2019. június 21.)

Egy Gyurcsányból két Gyurcsány lett. (Orbán Viktor miniszterelnök, Miniszterelnök.hu, 2019. szeptember 29.)

Dobrev Klára hátránya, hogy nem lehet Gyurcsány helyett, hanem csak mellette. (Pető Iván volt SZDSZ-politikus, 24.hu, 2020. május 3.)

Csak hát örökké Gyurcsánynénak fogják hívni. (Bojár Gábor üzletember Dobrev Kláráról, Magyar Hang, 2021. március 19.)

Nem lehetne, hogy Gyurcsány - ha már nem fér a bőrébe - menjen Brüsszelbe hadakozni, Klára pedig itthon maradjon melózni? (Kereszty András újságíró, Újnépszabadság.com, 2021. március 23.)

       

komment
süti beállítások módosítása