Médianapló

Médianapló - A KESMÁ-nak miből telt 30 milliárdos médiabirodalomra?

2021. március 16. 10:16 - Zöldi László

Tegnap, a magyar sajtó napján elég sok cikk jelent meg a magyar sajtóról. Életszerűségével kiemelkedik közülük egy okfejtés a Magyar Narancs online kiadásában. Bakos András szegedi újságíró három szakmabeli sorsát vázolta föl. A sajátját, akit eltávolítottak a Délmagyarország szerkesztőségéből. Póré Lászlóét, aki Pécsett főszerkesztette a Dunántúli Naplót. Kettőjük nevét egy harmadik újságíró kapcsolta össze, aki eltávolította a narancsos cikk szerzőjét, és megjegyezte, hogy aki nem kedveli a kormánypártiságot, az könnyen végezheti kolbászolva.

A kapcsolatteremtés hatásos. A kirúgott pécsi főszerkesztő csakugyan kolbászt árult egy üzletház parkolójában, de 2019. október 13-a után ellenzéki lett a város polgármestere, aki kinevezte az önkormányzati sajtót működtető cég ügyvezetőjének. Azt csinálja, amihez ért. Van azonban még valami a figyelemre méltó cikkben, ami foglalkoztat. Bakos András enyhe iróniával fejtegeti, hogy a KESMA (a nonprofit alapítvány, amelyet 20 millió forintos alaptőkével alapítottak egy Balaton-parti üdülőházban) „kapta meg ajándékba 2018 őszén egyetlen napon az összes kormányközeli médiavállalatot”. Szám szerint 476-ot.

A kormánypárti sajtó önkéntes felajánlásokról, hazafias buzgalomról írt. Ezt az ellenzéki sajtóban vagy elhitték, vagy iróniával fogadták. Az ügylet azért hatott furcsának, mert gazdasági újságírók az „ajándékba kapott” portfólió értékét 30,611 milliárd forintra becsülték. S van egy interjú, amely arról árulkodik, hogy akik „felajánlották” a médiumaikat, pénzt kaptak értük. Sokkal többet, mint amennyit egy szerény tőkéjű cég képes lett volna kifizetni. A bejegyzés után olvasható dokumentációban olvasható, hogy Andy Vajna el is fogadta az ajánlatot, de összeget nem említett. Tudjuk azonban, hogy cégét, a Lapcomot 6,16 milliárd forintra értékelték.

Nem lepődnék meg, ha kiderülne, hogy a többi „hazafi” sem önzetlenül cselekedett. Ha gazdasági újságíró volnék, utánanéznék a részleteknek is. Érdekelne például, hogy 2021-ben mennyit ér a KESMA, a Magyarországon példátlan méretű médiakoncentrátum. Nem kétséges, hogy a papír alapú sajtó válsága nyomán csökkent az egyébként korszerű győri, veszprémi, pécsi, szegedi, kecskeméti és debreceni nyomda értéke. Csakhogy a Magyar Posta bejelentette, hogy megszünteti az újságok kézbesítését, felértékelődik tehát a KESMÁ-hoz került megyei lapok saját terjesztőhálózata.

E mérlegelést a kormánypárti sajtó munkatársai aligha végzik el. Nekünk viszont a tisztánlátáshoz szükségünk volna rá.  

 

Tíz mondat az "önzetlen felajánlásokról"

 

Örömmel látom, hogy fejlődik a magyar tulajdonban lévő média, de sok még a lehetőség. (Orbán Viktor miniszterelnök, Tolna Online, 2013. június 21.)

Egyetlen alapítványba olvasztják össze az eddig papíron független, ám összehangolt propagandagépezetként működő fideszes médiumokat. (Batka Zoltán újságíró, Népszava, 2018. december 6.)

Én a Mediaworks-től kaptam egy ajánlatot a Lapcomra. Mivel én ezt üzleti vállalkozásnak tekintem, a felkínált összeget néztem, ami megfelelő volt ahhoz, hogy eladjam. (Andy Vajna médiavállalkozó, Index.hu, 2018. december 10.)

Újabb és újabb felajánlások jönnek. (Varga István ügyvéd, a KESMA-kuratórium elnöke, Behir.hu, 2019. február 1.)

A svéd, a dán, a spanyol és a francia kormány a sajtószabadság ügyét firtatta. Hogyan lehetséges, hogy a magyar sajtó 80 százalékát egyetlen kormányközeli alapítványba szervezték? (Magyari Péter újságíró, 444.hu, 2019. szeptember 17.)

A lelkes tulajdonosok mind önként és ingyenesen bocsátották vagyonelemeiket az alapítvány rendelkezésére. (Kelen Károly újságíró, Média1.hu, 2020. április 15.)

Igazán mulatságos, ahogy Schmidt Mária magánpénzből megvásárolja a nagy múltú Figyelőt, azt a fideszes szennysajtó részévé teszi, majd ingyen és bérmentve átadja a kijelölt alapítványnak. (Bauer Tamás DK-politikus, Facebook.com, 2020. augusztus 31.)

Ingyen összekoncentrált KESMA. (Tamás Gáspár Miklós filozófus, 2020. szeptember 1.)

Sokmilliárdnyi ingyen, „önzetlen” felajánlás. (Szabó Yvett újságíró, hvg.hu, 2021. január 8.)

A KESMA kapta meg ajándékba 2018 őszén egyetlen napon az összes kormányközeli médiavállalatot. (Bakos András újságíró, magyarnarancs.hu, 2021. március 15.)

komment
süti beállítások módosítása