Médianapló

Médianapló - Mi lenne Petőfi, ha még volna?

2021. március 14. 10:29 - Zöldi László

A lexikon szerint 1823 első napján született, nemrégiben töltötte volna be a 198. évét. Egyelőre azonban még nem tart itt az orvostudomány. A gyerekkoromat Kiskőrösön töltöttem, ahol mindent a település legismertebb szülöttjéről neveztek el. Szilveszterkor gyülekeztünk az ártézi kútnál, és fáklyát hordoztunk végig a községen. Póczik Mária tanító néni szerint ugyanis a Petrovics-gyerek 1822. december 31-én született, de csak másnap jegyezték be az anyakönyvbe.

E vita nem izgatja a politikusokat és a publicistákat. Mással vannak elfoglalva. Vajon Petőfi Sándor most ki ellen vonná ki a vérbe mártott lúdtollát? Tegnap például megjelent egy cikk a Magyar Nemzetben, a szerző azonosítja a költőt és társait a Fidesz alapítóival. Elvégre Petőfiék, Orbánék is vidékről érkeztek Pestre, és a költő bizonyára harcolna az algoritmus-cenzorok (a Twitter és a Facebook) ellen, a Netflix „propagandafilmjei” és a túlzott LMBTQ-jogok ellen, sőt „elégetné a kékzászlós birodalom lobogóját is”. Következtetése: „Petőfi Sándor ma a konzervatív forradalom élére állna.”

Szegény Petőfi, ha tudná, hogy ilyenkor mi jut a publicisták és a politikusok eszébe. Annak ellenkezője is, amit a kormány félhivatalos szócsöve feltételez. Ő azonban 26 éves korában elesett a segesvári csatában, és mit sem tud arról, hogy az utókor miket gondol róla. Romsics Ignác történész a Népszava tegnapi számában felvázolta a márciusi ifjak sorsát. A húsz fiatalember közül 1848. márczius idusán a legfiatalabb 19, a legidősebb 29 éves volt. Akik túlélték a szabadságharcot, azoknak a sorsa sokfelé ágazott el, ám egyetlen áruló sem akadt közöttük. Hűek maradtak ifjúkori eszményeikhez, amelyeknek nem sok közük volt a konzervatív forradalomhoz.

Szeretteim a múlt század nyolcvanas éveiben a ferencvárosi Mester utca 33/35-ben laktak. Fölöttük egy házaspár rendezkedett be néhány hónapos kislányával. Az ifjú papával össze-összefutottam a lépcsőházban, és köszöntünk egymásnak. 1989. június 16-án, a tévé előtt ülve azt vettem észre, hogy azonos ama szónokkal, aki követelte az oroszok kivonulását. Lobogó hajával, pelyhedző bajszával és szakállával, kihajtott fehér ingével hasonlított Petőfire, aki ha élt volna, valószínűleg egyetértett volna vele.

Az akkor 26 éves fiatalember most Magyarország miniszterelnöke. Ha egy történész néhány évtized múlva számba venné a Fidesz-alapítók sorsát, vajon mit állapítana meg róluk? Nem is beszélve a politikusokról és a publicistákról.

 

Tíz mondat Petőfiről

 

Ha Petőfi ma élne, nem lenne fideszes. (Szili Katalin szocialista politikus, Népszava, 2007. március 14.)

Amióta a Petőfi Rádiót hallgatom, jobban mennek a fordulók. (Gyurta Dániel világbajnok úszó, Magyar Rádió, 2011. augusztus 25.)

Petőfi megvetné Orbánt. (Gyurcsány Ferenc DK-politikus, volt miniszterelnök, DKP.hu, 2012. március 15.)

Orbán szónokként Petőfi, tárgyalópartnerként pedig inkább Széchenyi szeretne lenni. (Török Gábor politológus, Index.hu, 2012. március 19.)

Mi lett volna 166 éve március 15-én, amikor hideg volt, és esett az eső, ha Petőfi, Irinyi, Vasvári és Jókai hazamennek? (Stefka István újságíró, Magyar Hírlap, 2014. március 17.)

Akkor mind Petőfik voltunk. (Tóth-Máté Miklós író 1956-ról, Hajdú Online, 2016. december 30.)

Mindenki először Petőfi akar lenni. (Szilágyi Zsófia irodalomtörténész, Magyar Rádió, 2018. március 2.)

Petőfit egy időben tormás kolbászért szalajtották a színészek. (Török Zsuzsa újságíró, Mindmegette, 2018. március 15.)

Egy pillanatig sem kételkedem abban, hogy Petőfi Sándor ma a konzervatív forradalom élére állna. (Pataki Tamás újságíró, Magyar Nemzet Online, 2021. március 13.)

Ha Petőfi most élne, konzervatív kötélverő vállalkozó lenne. (Rab László újságíró ironikusan az Akasszátok föl a királyokat! című vers szerzőjéről, Facebook.com, 2021. március 14.)

komment
süti beállítások módosítása