Médianapló

Médianapló - Baloldali-e a Népszava?

2021. március 09. 09:48 - Zöldi László

Az MSZP nemrégiben megválasztott társelnöke tegnap megszólalt. Kunhalmi Ágnes ezt mondta egy interjúban: „A Klubrádió bezárásával lényegében a Népszava maradt az egyetlen, ahol még valóban van baloldaliság.” Javára írható, hogy a nyilvánosságról szemérmesen fogalmazó ellenzéki politikusokkal ellentétben nem érte be általánosságokkal. Az idézetben olvasható konkrétumokban viszont szinte semmi sem stimmel.

A Klubrádiót nem zárták be, hanem a kormányzat száműzte az online térbe. Munkatársai éppen kóstolgatják a digitális lehetőségeket. Ami pedig a Népszava baloldaliságát illeti, ezt érdemes árnyalni. 1946 szeptemberében azt jelentette, hogy a szociáldemokraták napilapját 40 fillérért kapták az előfizetők. Ahol pedig a pártnak nem voltak alapszervezetei, például a kistelepüléseken, az aktivistákat és a rokonszenvező választópolgárokat így tartották számon. E hagyomány nyomait most nem látom, holott talán elkelne a közelgő országgyűlési választás előtt.

Az újság jelenlegi tulajdonosa egy milliárdos, akit megtűrnek a NER-ben. A Népszavát üzleti alapon képzeli el, de faramuci módon. Elődjének, az MSZP volt pénztárnokának ugyanis 2018 közepére sikerült nyereségessé tenni a lapot - a reklámbevételek több mint a fele (56 százaléka) állami hirdetésekből származott. Állami reklámok most is vannak az újságban, mégse vonom kétségbe a Népszava baloldali karakterét. Munkatárasai közül sokan érkeztek a Népszabadság kormányzatilag megszüntetett szerkesztőségéből. Megtanulták, hogy egy hírlapot akkor lehet mértékadóvá fejleszteni, ha beszámolnak az összes párt és a jelentősebb civil szervezetek álláspontjáról. Majd ezeket baloldali nézőpontból értelmezik.

E két funkciót egyre inkább képes egyeztetni a Népszava. S ha ad magára, akkor nem áll meg ott, hogy csínján bánik az Orbán-rendszer ellen közösen fellépő ellenzéki pártok közti véleménykülönbségekkel. Ám úgy közli őket, hogy nem gerjeszti a belső feszültségeket. Az érzékeny egyensúlyt nehéz naponta eltalálni. Olvasóként meg is elégszem azzal, ha hosszabb távon alakul ki.

A Népszava nem elég baloldali ahhoz, hogy kormányzati hirdetések mellett erősítse a rendszerváltó hangulatot. Elég baloldali azonban ahhoz, hogy képviselje a bérből és fizetésből élők érdekeit, közérzetét. Ennél többre az egyértelműbb baloldaliságuk miatt éhkoppon lévő portálok, blogok alkalmasak. Azért maradtak meg a maguk véleménybuborékjában, mert Kunhalmi Ágnesék nem ismerik őket. Ha ismernék, akkor fölerősítenék a hangjukat. 

 

Tíz mondat a Népszaváról

  

Enyém a Népszabi, Klárié a Népszava. (Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök, Facebook.com, 2011. október 20.)

Amikor Gyurcsány Ferencet szembesítettem azzal, hogy a Népszavának valamilyen módon mégiscsak illene támogatást kapnia, azt mondta, nem adok nektek lopott pénzt. (Andrassew Iván újságíró, Balpart.hu, 2012. szeptember 3.)

A Népszava pártlap, akárhogy is színezzük. (Szanyi Tibor szocialista politikus, Index.hu, 2014. április 18.)

A Népszava jövője ma is a baloldal életképességének vizsgája. (Lendvai Ildikó szocialista politikus, Népszava, 2014. június 28.)

Nem párthoz húzó, baloldalinak megmaradó, de befelé is kritikus lapnak szerintem nagyobb esélye lenne megmaradni. (Németh Péter főszerkesztő, VS.hu, 2014. július 17.)

Semmi kifogásunk az ellen, hogy mondjuk hirdetéseket helyezzünk el a Népszavában, ha mondjuk a Népszava új tulajdonosa ezt kéri. (Rogán Antal miniszterelnöki kabinetirodát vezető miniszter, ATV, 2016. november 8.)

A Népszava nagyon-nagyon közel áll az MSZP-hez. (Gyurcsány Ferenc DK-politikus, atv.hu, 2018. március 29.)

Azzal áltatjuk magunkat, hogy mindenféle párt szavazói olvasnak bennünket. Mivel nem engedhetjük meg magunknak az elidegenítésüket, az ellenzéki pártok rivalizálásába mi nem nagyon megyünk bele. (Horváth Gábor főszerkesztő, Kreatív Online, 2019. március 4.)

Miközben önök egyfolytában sajtószabadságról papolnak, az ország legnagyobb példányszámú baloldali napilapját egy nagyvállalkozó, ahogy önök mondják: oligarcha tulajdonolja és tartja el. (Orbán Viktor miniszterelnök az országgyűlésben, Mérce.hu, 2019. november 18.)

A lap, amely történelme során számos kiváló baloldali történelmi személyiségnek adott fórumot, most olyan mértékben tolódik ettől a haladó hagyománytól, hogy a Fideszt bíráló cikkében sem tudja mellőzni a szocialista megoldások gyalázását. (Vajnai Attila volt munkáspárti politikus, Facebook.com, 2020. augusztus 31.)

A Klubrádió bezárásával lényegében a Népszava maradt az egyetlen, ahol még valóban van baloldaliság. (Kunhalmi Ágnes szocialista politikus, Azonnali.hu, 2021. március 8.)

komment
süti beállítások módosítása