Médianapló

Médianapló - Mi lesz veled Klubrádió?

2021. január 25. 10:13 - Zöldi László

Tegező viszonyban vagyunk, mert közeli ismerős. Vannak benne, akiket szívesen hallgatok, és vannak, akiket hanyagolok. De mint közösség rokonszenves, mint cég ügyes. Ráadásul mint jó mondatok lelőhelye fontos is. A heti összeállításokban tavaly a negyedik helyet szerezte meg, a középmezőnyt vezeti 66 mondattal. (Az élmezőnybe tartozik száz fölötti mondattal a Facebook, az ATV és a Népszabadság szellemi gyűjtőhelyét megöröklő Népszava.)

Viharfelhők gyülekeznek a Klubrádió fölött. Néha kirajzolódik a bárányfelhőkből Zeusz főisten alakja, aki mintha rázná a villámait. Február közepén derül ki, vajon a szellemi műhely ideiglenesen visszakapja-e a sugárzási engedélyét, vagy a médiahatóság megvonja tőle a frekvenciát. Az egyelőre bizonytalan döntés részleteivel nem untatom az olvasót, a lényeg amúgy is az, hogy a rádiósok felkészültek a váltásra. Rajtunk, velünk együtt kísérleteznek az online változattal.

Pillanatnyilag a Klubrádió Hatvanban, Nagymaroson, Tatabányán és Dunaújvárosban még fogható, hatóköre a fővárosra és vonzáskörzetére korlátozódik. Olvastam 200 és 150 ezer hallgatóról is, és ha az utóbbi adat a hiteles, a kísérleti online változat annak tizedével kecsegtet. Délutáni csúcsidőben 15500-an kísérték figyelemmel. Az e-public.gemius.com felmérése szerint a 190-193. helyre volna sorolható, ha három hét múlva át kéne térnie az új sugárzási formára.

Közelében az Adózóna.hu (15980) van, az Autóalkatrész.hu (15436), a Matolcsy György blogjait közlő Növekedés.hu (15436) és az Évamagazin.hu (15096). Az új rendszert állítólag 20 ezer hallgatóig lehet terhelni, a felső határt azonban nem sikerült kipuhatolni. Ha a Klubrádió végül is az online sugárzásra fanyalodik, vajon lehet-e a szűkösnek ígérkező rendszerre építeni a milliárdos vállalkozást és az elég sok munkatársat foglalkoztató szerkesztőséget?

Leginkább az éjszakai ismétléseket hallgatom, és a válogatott műsorokat éjfél meg hajnali három között a párna csücske és a fal között lapuló táskarádió közvetíti. Ha ez a lehetőség elenyészik, akkor aligha ülök át a másik szobába, hogy az asztali számítógépnél élvezzem a kétségkívül jobb hangminőséget. Segítene persze az online vevőkészülék, melyet napjában többször is ajánlanak a műsorvezetők. A barátom vásárolt egyet. Nincs hozzá magyar nyelvű használati utasítás, és hat órájába került, amíg kitanulta a kezelését. Egy okkal több, hogy a Klubrádió megmaradhasson a jelenlegi hullámhosszán.

 

Tíz mondat a Klubrádióról

 

Nem bírjátok a nem általatok ellenőrzött nyilvánosságot. (Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök, Facebook.com, 2011. december 20.)

Az idők során budapesti rádióvá vált. (Rangos Katalin műsorvezető, Klubrádió, 2016. június 29.)

Közszolgálati magánrádió. (Sebes György újságíró, Népszava, 2019. március 18.)

Pikó András, a Klubrádió józsefvárosi jelöltje. (Huth Gergely újságíró, Hír TV, 2019. augusztus 29.)

A túlélést jórészt annak köszönhetjük, hogy hitelesek voltunk mint műsorkészítők. (Arató András, a Klubrádió igazgatósági elnöke, Klubrádió, 2020. július 30.)

Piros-fehér szalagot a Klubrádióra is! (Lendvai Ildikó szocialista politikus, HírKlikk.hu, 2020. szeptember 11.)

Markánsan baloldali, liberális hangnemű rádió. (Vízvári Soma újságíró, Magyar Nemzet Online, 2020. szeptember 11.)

Ennyire keményen már sehol nem lehet bírálni a kormányt. (Havas Henrik újságíró, Nemzeti TV, 2020. szeptember 12.)

Nincs fárasztóbb feladat, mint a Klubrádiót magaménak érezni. (Lévai Júlia újságíró, Facebook. 2020. szeptember 14.)

A médiatörvény megsértése a Klubrádiónak nem fogyatékossága, hanem erénye és feladata. (Révész Sándor újságíró, hvg.hu, 2020. október 12.)

komment
süti beállítások módosítása