Médianapló

Médianapló - A nem kormánypárti véleményformálókat vajon hányan olvassák?

2021. január 06. 11:56 - Zöldi László

Tegnap este, az ATV egyik műsorában megszólaltatták Donáth Annát. A Momentum uniós parlamentben időző képviselője ezt találta mondani: „A mi véleményvezéreink sokan vannak, de kevés embert érnek el.” Lehet, hogy Brüsszelből így látszik, ennél azonban jobb a helyzet. Bár azt elismerem, hogy sokan vannak, akik jobb híján a közösségi média fórumain fogalmazzák meg az álláspontjukat. Két kategóriába sorolnám őket.

Az egyikbe tartoznak azok, akik politikusként szereztek maguknak hírnevet, majd kiszorultak a nagypolitikából, vagy ők fordítottak hátat a parlamentnek, például nyugdíjba mentek. Immár magánzóként hozták létre a maguk kis szigetét (véleménybuborékját) mondjuk a Facebook digitális felületén. Közülük három nevet említenék. Vona Gábornak 493983, csaknem félmillió követője van. Ez még akkor is meghökkentő, ha a követő azt is jelentheti, hogy valaki ellenszenvvel viseltetik ugyan iránta, mégis érdekli a hajdani Jobbik-elnök véleménye.

Lendvai Ildikó az MSZP parlamenti képviselőjeként, majd a szocialista párt elnökeként szerzett magának ismertséget, és ezt a visszavonulása után publicistaként kamatoztatja. A Facebookon 12410 követője van. Bauer Tamás jegyzetíróként ki-kibeszél jelenlegi pártjából, a Demokratikus Koalícióból, de talán még nem vonult vissza teljesen. Neki 5787 követője van. Hozzájuk hasonló módszert választott az egyáltalán nem politikus Ceglédi Zoltán is. A politológus beült a Dumaszínház standuposai közé, és elfogadtatta magát a közönséggel. Így szerzett ismertségét hasznosítja a Facebookon, ahol pillanatnyilag 46755 követője van.

A másik kategóriába tartoznak azok a publicisták (jegyzetírók, glosszátorok), akik nem válthatták át politikusi vagy humorista ismertségüket olvasókra, de azért sok embert érnek el. Jámbor András blogger 24964 követőt mondhat magáénak az üzenőfalán. Gábor György filozófus és vallástörténész szellemes glosszáit 8934-en kísérik figyelemmel, Bruck András író már-már kafkai hangulatú jegyzeteit pedig 7622-en.

E véleményformálók olvasói részben átfedik egymást. A valóságtól eltérő számot kapnánk tehát, ha követőiket automatikusan adnánk össze. De országszerte egyre többen fejtik ki az álláspontjukat, és megkockáztatom, hogy fokozódik a véleményük iránti érdeklődés. Lehet, hogy nem ez lesz az a kritikus tömeg, amely eldönti a 2022-es országgyűlési választás sorsát. Mindazonáltal olyan eredmény, amely csak Brüsszelből látszik kevésnek.         

komment
süti beállítások módosítása