Médianapló

Médianapló - Szombathy Pál középre tolta-e az Indexet?

2020. december 22. 10:43 - Zöldi László

A 24.hu megszólaltatta a hírportál volt főszerkesztőjét. Négyhónapnyi munka után, a konszolidálás kellős közepén bocsátották el, mondtak föl neki, vonták meg tőle a bizalmat. A konszolidáció eredetileg megerősítést jelent, de most inkább visszaerősítésként értelmezem. Az Index visszaszerezte helyét a hírportálok élmezőnyében.

Szombathy Pál válságos helyzetben vette át az Index kiürült szerkesztőségét. Eme interjúig nem tudtam, milyen szerepet játszott a kétezres évek közepén, a Magyar Hírlap konszolidálásában. Vajon igyekezett megmenteni az újságot az új tulajdonos, Széles Gábor befolyásától, vagy a vállaltan jobboldali milliárdos hídfő-állásaként készítette elő a terepet a gyökeres változtatáshoz? Az interjúban kifejtette, hogy balliberálisból a közép felé mozdította a tartalmat. (Pontos idézet a bejegyzés utáni összeállításban.) Ha ez így van, akkor hasonló szerepet vállalt idén nyáron is, az Index fazonírozásában. Ha pedig néhány hét múltán a kormányhoz közel álló tulajdonosok megváltak tőle, akkor a változtatást túl kevésnek vélték.

Ebből annyit érzékeltem, hogy a címek felpuhultak, az új munkatársak pedig többet hibáztak, mint a régi szerkesztőség máshová távozott tagjai. E Médianapló bejegyzései viszont nem jelentek meg ritkábban. Miközben szakmai kritikával illettem mindkét politikai oldal nyilvánosság-gyakorlatát, nem tapasztaltam, hogy csak azok a bejegyzések látnak napvilágot, amelyek az ellenzéki oldalt horzsolták. Az más kérdés, hogy Szombathy Pál harmadával csökkentette a hírszerkesztőség létszámát, és döntéséből nem következett a logikus folytatás: a vélemények fölerősítése. Elképzelhető persze, hogy ebben az eltávolítása akadályozta meg.

De az is, hogy nem tudta (vagy nem akarta) megfizetni a nem éppen átlagkeresethez szokott véleményvezéreket. Esetleg azért mellőzte a szerződtetésüket, mert túl markáns álláspontjuk veszélyeztette volna az Index középre tolását? S hogy ezt az olvasók ne vegyék észre, bloggerekkel pótolta a publicistákat? (Nekünk ugyanis nem kellett fizetni.) Alapkérdés tehát, hogy a konszolidálás ára a véleményportál-profil elhanyagolása volt-e. Eredménye a kiegyensúlyozatlanság, amely a Szombathy előtti és a Szombathy utáni Indexet is jellemzi. A válság jele, hogy a főszerkesztők jöttek-mentek. A legutóbbi esztendőben három is volt belőlük, a szakmai bizonytalanság azonban változatlan.

 

Mondatok a 2020. december 21-én megjelent interjúból

 

/A Magyar Hírlapról/ Balliberálisból a közép felé mozdítottam a tartalmat, mert ott érzem komfortosan magam.

Az Indexet a közélet viszi, és a legjobban akkor, ha a középtől kissé balra van a fókusz.

Az Indexnél széles olvasóréteget kell egyben tartani.

Ez a portál a magyar hírszolgáltatás OTP-je, bitang erős márka.

Kísérletet tettünk az általunk ideálisnak tartott közéleti újságírásra, és a kísérlet kudarcot vallott.

A NER a tulajdonosváltással formálisan is belülre került, ebben az értelemben elesett a lap.

Halad a kisgömböc, és felfalja, ami az útjába kerül.

Nincs brutális kormánypárti médiatúlsúly.

Az igazi újságíró kívülálló.

komment
süti beállítások módosítása