Médianapló

Médianapló - Mihez kezdjünk a Fiala-jelenséggel?

2020. december 20. 10:41 - Zöldi László

Írtam róla egy bejegyzést, azóta 72 óra telt el, és eddig 13537-en olvasták. Ez egy mégiscsak szakmai jellegű rovatnál nem kevés (a napi átlag öt- és hatezer között szokott lenni). De ha így van, akkor illik az úgynevezett Fiala-jelenség mögé nézni. Most éppen úgy alakult a helyzet, hogy a neves műsorvezető elbúcsúzott a Civil a pályán-tól. A távozás azonban nem akadályozta meg abban, hogy az ugyancsak ATV tulajdonosi csoportjához tartozó rádióban, a Spirit FM-ben kifejthesse álláspontját a szakítás körülményeiről.

A Keljfel Jancsi! című rádióműsorban állandó beszélgetőpartnere, Navracsics Tibor ironikusan jegyezte meg, hogy a leginkább Fialához köthető adás afféle vándormadár, fórumról fórumra száll. Azt már én fűzöm hozzá, hogy a Spiriten ez volt az utolsó, mert a műsorvezető bejelentette, hogy januártól egy internetes fórumon beszélget majd a belső száműzetésben élő Fidesz-politikussal. Vérbeli riporterként föltette a forintos kérdést, hogy a Brüsszelben otthonos közéleti személyiség miként vélekedik Deutsch Tamás néppártbeli vesszőfutásáról.

A volt uniós biztos épp kinyitotta a száját, talán mondott is valamit, a műsorvezető azonban közbevágott, és a Néppárt fegyelmi szabályzatáról érdeklődött. Navracsics röviden kielégítette a kíváncsiságát, majd próbált válaszolni a deutschos kérdésre is, ám Fiala közbevágott, mert az uniós parlament fegyelmi szabályzata is érdekelte. Így ment ez néhány percig. Nem vonom kétségbe, hogy a technikai jellegű kérdések is a témához tartoztak, csakhogy a lényeghez képest másodlagosnak hatottak, ráadásul a műsor előtt föl is lehetett volna készülni belőlük. Végül egy óvatlan pillanatban a szűkebb pátriájába, Veszprémbe szorított Fidesz-politikus mégis kimondhatta: „Nagyon sértő, ha egy németnek azt mondod, hogy úgy beszélsz, mint egy gestapós.”

A rádióműsorban Fiala János így fogalmazott a Civil a pályán-ról: „Hagytam beszélni annyi csacska embert.” A szerkesztővel való konfliktusát pedig abban határozta meg, hogy papírokkal megrakodva érkezett a stúdióba, ahol azt vette észre, hogy a vendégek nem készültek föl az előre kiadott témákból. Ezen érdemes eltűnődni. Például a Médianaplóban azok a kevésbé olvasott bejegyzések, amelyeket a kelleténél jobban terhelek meg számokkal és egyéb hivatkozásokkal. Ezt most úgy kerülöm el, hogy a műsorvezetőre jellemző megnyilvánulásokat külön idézem. Az összeállításból hátha hiteles kép rajzolódik ki róla.

 

Tíz mondat Fiala Jánostól

 

Az interjúban az egyik fél beszéltetni akar, a másik hallgatni. (Magyar Sajtó, 1995. május 22.)

A politikusok egyedül másként viselkednek, mint falkában. (Budapest Rádió, 2001. május 25.)

A nemzetnek van egy pszichiátere, Orbán Viktor. Az a kérdés, hogy én járhatok-e másik pszichiáterhez. (Rádió Q, 2013. január 8.)

Nem pártunk, de azért kormányunk. (24.hu, 2016. szeptember 7.)

/Orbán Viktor évértékelőjéről/ Egyre inkább unottan beszél a főnök. (ATV, 2018. február 24.)

/A Civil a pályán-ról/ A műsor legjobb részén túl vagyunk, csak azt nem vették föl. (ATV, 2018. szeptember 8.)

/Az üvegfal másik oldalán ülő szerkesztőről/ Új fülem van. (ATV, 2018. szeptember 29.)

A hajléktalanok elmentek oda, ahol nem látják őket. (ATV, 2018. október 20.)

Kunhalmi Ágnes az MSZP potenciális Bangónéja. (ATV, 2019. május 4.)

Belőlem a Fidesz örök kamaszt csinál. (ATV, 2019. október 26.)

komment
süti beállítások módosítása