Médianapló

Médianapló - A Szájer-botrány iránti keresletet miként elégítette ki az állami kínálat?

2020. december 10. 10:18 - Zöldi László

Úgy látszik, nem tanultam meg, hogy tilos beharangozni a következő jegyzetet. Mindig közbejöhet valami. Most például az, hogy érdekesebb téma bukkant föl. Előtte azonban hadd zárjam a tegnapi gondolatmenetet.

Hargitai Miklós indexes cikkében arányeltolódást véltem fölfedezni. A legnépesebb újságíró szervezet elnöke az Orbán-kormány médiapolitikáját visszafogottabban ítélte meg, mint az Európai Unió megnyilvánulásait.. Csakhogy tegnap óta változott a helyzet. Merkel kancellár asszony kompromisszumot kötött Orbán miniszterelnök úrral. Az uniós pénzek csorbítatlan átutalásával megelőlegezi a Fidesz ’22-es választási győzelmét. Hargitai kolléga uniós bűnlajstroma tehát 24 órán belül felértékelődött.

Ami pedig a frissebb témát illeti, tegnap délután belehallgattam a Klubrádió beszélgetős műsorába. Kálmán Olga, a Demokratikus Koalíció politikusa kifejtette: a Szájer-ügyről annyi jutott el a vidéki Magyarországra, hogy Fidesz uniós képviselője Brüsszelben házibulin vett részt, és megsértette a kijárási korlátozást. Levonta a következtetést: feladta brüsszeli állását, és kilépett a Fideszből is. Az újságíróból lett ellenzéki politikus kijelentése többé-kevésbé megfelel a valóságnak. A kormánypárti médiumok csakugyan félreértelmezték a brüsszeli szexorgiát és drogpartit.

Ennek ellenére a Medián közvélemény-kutató cég azt mutatta ki, hogy 600 telefonon megkérdezettből majd’ mindenki hallott a Szájer-botrányról. Közülük minden ötödik (20 százaléknyi) úgy vélte, hogy a történtek akár súlyos következménnyel is járhatnak 2022-ben. További 40 százalék pedig úgy gondolta, hogy a kollektív örömszerzésre hajlamos Fidesz-politikus miatt valamelyest romlanak Orbánék választási esélyei. Az a benyomásom, hogy Kálmán Olga nem vett észre valami fontosat.

Ha majd’ mindenki hallott a Szájer körüli purparléról, és a felfokozott érdeklődést nem elégítette ki a kormánypárti sajtó, akkor a kíváncsiskodók közül azok is erőt vettek magukon, akik egyébként nem szoktak több forrásból tájékozódni. A keresletet az ellenzéki médiumok kínálatából elégítették ki. Például Kálmán Olgáéból is, amelyet a közösségi üzenőfalán osztott meg 90 ezer kedvelőjével és 100 ezer követőjével. Képekben elevenítette föl a Habony, Borkai, Rogán, Szijjártó és Szájer nevéhez fűződő botrányokat. A 28 másodpernyi montázst 3900-an lájkolták, 440-en szóltak hozzá, és másfél ezren osztották meg. Ez is valami. Nemde?

komment
süti beállítások módosítása