Médianapló

Médianapló - Van-e vaj a fül mögött?

2020. november 21. 10:43 - Zöldi László

Dull Szabolcs, az Index volt főszerkesztője a felmondási idejét tölti. Annak fejében kapott végkielégítést, hogy fél évig nem helyezkedik el másik lapnál. Januárban telik le a fogadalma, addig is készül a jogi államvizsgára. Közben pedig utazik, kikapcsolódik, erőt gyűjt. Nemrégiben például Pécsett járt, ahol Babos Attila készített vele terjedelmes és érdekes interjút.

Kifejtette véleményét a nyilvánosság hazai folyamatairól, benne az Index körül keletkezett válságról is. Leginkább ama vádra reflektált, amely a kormánypárti sajtón viharzott végig, hogy Dobrev Klárával, a Demokratikus Koalíció politikusával kereste a kapcsolatot. Ő elhárította a vádat, mondván: politikai újságíróként az volt a dolga, hogy politikusokkal tartsa a kapcsolatot - mindkét oldalról. Imigyen fogalmazott:  „Azok szerették volna rám kenni ezt az egészet, akiknek jó adag vaj van a fülük mögött ebben az ügyben.” (SzabadPécs.hu, 2020. november 20.) A mondás ismerős tévképzet.

Bárdosi Vilmos Szólások, közmondások eredete című, hasznos kézikönyvében olvasható, hogy az egyszeri utcagyerek vajat lopott a piacon. A kalapja alá tette, az a fránya tejtermék pedig elolvadt a napon, és lecsorgott az arcára. Így leplezték le, innen származik az a mondás, hogy „Akinek vaj van a fején, ne menjen a napra.” Azt is írja a közmondás-kutató, hogy elterjedt a „Vaj van a füle mögött.” kiszólás, ez azonban félreértés. Kétségkívül létezik az, hogy „Valakinek valami van a füle mögött.” Ez értelmezésem szerint azt jelenti, hogy az illetőn érdemes óvatosan számon kérni a disznóságot, mert a vétke egyelőre inkább csak feltételezés, nem bizonyítható. Például Karácsony Gergely Párbeszéd-politikus hitelesen fogalmazott, amikor ezt mondta: „Az ellenzéknek az a dolga, hogy ha valakinek van valami a füle mögött, akkor szóvá kell tenni.” (ATV, 2016. november 21.)

A bejegyzés után olvasható összeállításból kiderül, hogy az említett félreértők között akad miniszterelnök, nem is egy, újságíró és író is. A bizonyosságot meg a bizonytalanságot kifejező mondások téves összekapcsolása tehát nincs összefüggésben a hivatásrenddel. A listán található neveket a vajas fül hamis közössége kapcsolja össze. Tekintélyüket Majtényi László alkotmányjogász, volt ombudsman és köztársasági elnökjelölt mentette meg, aki pontosan fogalmazott: „Ha a fejünkön egy deka vaj lenne, akkor nem sétálnánk a napon.” (ATV, 2017. szeptember 21.)

 

Tíz mondat a fül mögötti vajról

 

Vaj van a kormány füle mögött. (Bajnai Gordon Együtt-politikus, volt miniszterelnök, ATV, 2013. december 20.)

A vajmennyiség a fülek mögött belepi egész politikai kultúránkat. (Tamás Ervin újságíró, Népszabadság, 2016. január 30.)

Mindenkinek vaj van a füle mögött. (Bokros Lajos volt pénzügyminiszter a politikai támogatásból élő oligarchákról, ATV, 2016. június 21.)

El tudja képzelni, hogy Orbán Viktor nem tudja, ha vaj van a füle mögött? (Rónai Egon műsorvezető, ATV, 2017. május 1.)

Egyikről-másikról ki is derült, hogy vaj van a füle mögött. (Kunhalmi Ágnes szocialista politikus a Fidesz-politikusokról, ATV, 2017. május 22.)

Nincsen vaj a fülem mögött. (Gyurcsány Ferenc DK-politikus, volt miniszterelnök, Hír TV, 2018. február 1.)

Lopnak, csalnak, hazudnak. Ez tartja össze őket, a fülük mögötti vaj sorsközössége. (Parti Nagy Lajos író az Orbán-rendszerről, FüHü.hu, 2018. március 24.)

A mutyizó polgármesterek sokkal jobban tudják, hogy hol van vaj a fülük mögött. (Dobrev Klára DK-politikus, ATV, 2019. október 8.)

Próbált úgy tenni, mintha semmi vaj nem lenne a füle mögött. (Méhes Gábor riporter, Sport1, 2019. október 20.) 

Rengeteg vaj van a füle mögött. (Varga Zoltán DK-politikus Polt Péter legfőbb ügyészről, ATV, 2020. október 28.)

komment
süti beállítások módosítása