Médianapló

Médianapló - Varga Judit a BBC-ben tanította móresre a hanyatló Nyugatot

2020. november 19. 10:49 - Zöldi László

E bejegyzés után olvasható egy összeállítás. Tisztelt kollégáim leginkább azt emelik ki, hogy az igazságügyi miniszter személyében focirajongó miniszterelnökünk talált végre egy nőt, aki ügyesen „dekázik”. Ennél azért bonyolultabb a helyzet.

A kétségkívül mutatós hölgy először kézzel kergette a labdát egy miskolci kosárcsapatban, majd áttért a politikai karrierrel kecsegtető labdarúgásra. Közben pedig végigjárta a hivatali lépcsőfokokat, míg tárcára nem lelt a negyedik Orbán-kormányban. Iskolázott és a nemzetközi érintkezés nyelvét, az angolt jól beszélő értelmiségi, aki egy teljhatalomra törő politikus szolgálatába szegődött. Minapi kérdezője pedig Stephen Sackur, a BBC egyik legismertebb műsorvezetője, aki végigjárta a legutóbbi harminc év szinte összes hadszínterét. Szikár alkatához híven száraz, kopogó mondatokban olvasta a magyar kormányt képviselő interjúalany fejére mindazt, amit a nyugati sajtóban Orbánéknak szoktak felróni.

Varga Judit vissza-visszakérdezett, és igyekezett túlbeszélni a brit sztárriportert. Úgy a tizenötödik perc táján akadt egy monológja, amidőn felgyorsult az eszmefuttatása, és többet is gesztikulált. Ez volt ama gondolatmenet, amelyet kísértetiesen hasonló helyzetekben, más nyugati újságírók társaságában már begyakorolt. Ezúttal is jó tanulónak bizonyult, ügyesen valósította meg a kommunikációs stáb elképzeléseit. De vajon miért tette föl a 23 perces beszélgetést a közösségi üzenőfalára? Talán nem tévedek nagyot, ha feltételezem: azért, hogy az itthoni közvéleménynek bizonyíthassa, lám, így kell leiskolázni, kioktatni a liberális véleményformálókat.

Csakhogy ennek az interjúnak van egy másik olvasata is. Mr. Sackur szakmai tekintélye abból is ered, hogy számtalan vargajudittal hozta össze a sors. Elbizakodott junta-elnökökkel, kackiás bajszú közel-keleti tábornokokkal, kikupálódott keletnémet és csehszlovák politikusokkal, akiket arra készítettek föl, hogy legyőzzék az okvetetlenkedő kérdezőket. A kommunikációs stábok azonban elfelejtették közölni velük, hogy interjúhelyzetben nem az győz, aki túlbeszéli a másikat, visszakérdez és kioktat.

A BBC műsorvezetője a mi mutatós, jó kiállású igazságügyi miniszterünkkel szemben azért nyert, mert nem akarta legyőzni. Csupán megmutatni a saját közvéleményének, hogy a posztszovjet térség ellentmondást nem tűrő és angolul ügyesen (mellé)beszélő képviselői miként tanítják móresre a „hanyatló” Nyugatot.

 

Tíz mondat Varga Juditról

 

A dekázás mellett kommunistázásban erős. (Szily László újságíró, 444.hu, 2019. március 18.)

A labdával is jól bánik, a futballrajongó Orbán joggal lehet büszke legújabb felfedezettjére. (Föld S. Péter újságíró, Hírklikk, 2019. július 7.)

Új csatárt igazoltunk. (Orbán Viktor miniszterelnök, Facebook.com, 2019. július 11.)

Az igazságügy Palkovicsa. (Lendvai Ildikó szocialista politikus, ATV, 2019. július 11.)

Dekázásügyi miniszter. (Dési János újságíró, Klubrádió, 2019. július 14.)

Orbán hangján beszél, az ő szemével lát. (Friss Róbert újságíró, Népszava, 2019. július 25.)

Remélem, Varga Judit igazságügyi miniszter megtalálja a jogi megoldást Zuckerberg úr vállalatának megrendszabályozásához. (Apáti Bence publicista, Magyar Nemzet, 2019. augusztus 17.)

A legjobb dekázó az egész kormányban. (Németh Péter újságíró, Népszava, 2019. december 14.)

A női Szijjártó. (Gusztos István liberális politikus, Facebook.com, 2020. április 14.)

Magyar igazságügyi miniszterként fungáló hölgy. (Fábián András publicista, Újnépszabadság.com, 2020. november 17.)

komment
süti beállítások módosítása