Médianapló

Médianapló - Miben különbözik az Index és a Telex?

2020. október 05. 10:15 - Zöldi László

Fürjes Balázs nem tartozik a betonfejű mamelukok közé. A Budapest fejlesztéséért felelős államtitkár átlagosnál értelmesebb kormánypárti politikus, hajlamos egyéni színekkel élénkíteni a központi vonalvezetést. A múlt héten interjút adott két rivális szerkesztőségnek. Ezzel ugyan felrúgott egy íratlan szabályt, lehetőséget teremtett azonban az Index és a Telex összehasonlítására.

Szeptember 28-án jelent meg a telexes beszélgetés az Indexből kivált újságírók portálján, ma reggel látott napvilágot a másik Fürjes-interjú az új munkatársakkal dolgozó régi Index digitális felületén. Az a különbség a két beszélgetés között, hogy amit a telexes újságíró firtatott, azt az Index kormánypárti sajtóból érkezett munkatársa lágyabban, megértőbben hozott szóba. Nem kerülte a húzós kérdéseket, de beérte a válaszokkal, nem feszegette a közben fölmerült ellentmondásokat. Az exindexes Telex.hu az érdesebb, az Index,hu az engedékenyebb kérdezési kultúrát képviselte. Mindkettőnek van hagyománya a közelmúlt hazai újságírásában.

Amikor még a megyei sajtó külföldi cégek kezében volt, üzleti okból a tulajdonosok nem akarták beleártani magukat a magyar belpolitikába. Távolságtartásuk abban is megnyilvánult, hogy ha közéleti személyiség érkezett a megyébe, a főszerkesztő olyan újságírót kért föl a kérdezésre, akinek a világnézete közel állt a vendégéhez. Ha például Fejér megye szülöttje, Orbán Viktor látogatott haza, akkor vagy a volt középiskolai osztálytársa, vagy pedig egy Felcsútról ismerős újságírónő kérdezte. Szakmailag mindketten felkészültek, de nem okoztak fejtörést a fővárosból érkező politikusnak.

A megyei lapoknál úgynevezett ökumenikus szerkesztőség alakult ki. A kisebb példányszámú újságoktól egy szociálliberális és egy konzervatív értékrendű újságíró kérdezett, a nagyobbaktól egy szoci, egy liberális, egy fideszes meg egy jobbikos. A megye egyetlen napilapja nem engedhette meg magának, hogy lemondjon az olvasók másik részéről. Ezzel gyökeresen ellentétes volt az országos napilapok gyakorlata. Összegyűjtötték a hasonló szemléletű újságírókat, ahogy a szakirodalomban mondják: politikailag tömbösödtek, és ezzel óhatatlanul lemondtak azokról az olvasókról, akik más nézetrendszerhez vonzódtak.

Az (új) Index mintha az ökumenikus szerkesztési gyakorlatra váltott volna. Arra a modellre, melyet a külföldi üzletemberektől visszavásárolt megyei sajtó kormány közeli tulajdonosai megszüntettek. Szerzeményeiket politikailag tömbösítették.            

komment
süti beállítások módosítása