Médianapló

Médianapló - A felcsúti focicsapat miért ugrott a kormánypárti laphálózat címoldalára?

2020. szeptember 05. 10:43 - Zöldi László

Az ellenzéki újságírás rákfenéje a felcsútozás. Akik meg-megszólják a miniszterelnököt, mert a kétezres lélekszámú települést elárasztja minden földi jóval, többnyire abból indulnak ki, hogy Orbán Viktor a szülőfaluját részesíti előnyben. Holott megnézhették volna a lexikonokat, amelyekből kiderül, hogy az ország első embere Székesfehérvárott látta meg a napvilágot. A kormánypárti sajtónak szintén rákfenéje Felcsút, csakhogy más okból.

Ma reggel feltűnt a világhálón, hogy a megyei napilapok online kiadásában Orbán kedvenc focicsapatát a címoldalra emelték ki. „Élre ugrott a Puskás Akadémia” - olvashattuk. S ha beljebb néztünk körül, értesülhettünk arról is, hogy a felcsúti focisták 100 százalékosak a nemzeti bajnokságban. Igaz, a koronavírus-járvány második hulláma megtizedelte a keretet, az edző azonban bátran nyúlt az akadémistákhoz. Azt már én fűzöm hozzá, hogy azokhoz a tizenévesekhez, akik eddig csak elvétve jutottak szóhoz. Most viszont a 17 esztendős kapus „óriási bravúrral” védett, a 18 éves szélső pedig „rendkívül rutinosan” játszott. Beértem volna a bravúrral is, amelyet fölösleges jelzővel fokozni, és a szélső zsenge korához is inkább a rendkívül nélküli rutin illett volna.

Mindazonáltal a sajtószakmai hibák eltörpülnek a központi (budapesti) szerkesztőség szolgalelkűsége mellett. Ami nyilvánvalóvá válik a figyelmesebb olvasó számára is, ha megnézi az NB I-es táblázatot. A felcsúti csapatnak épp a vírus miatt van egy elmaradt mérkőzése, és ha a karanténból visszatérnek a jól fizetett külföldi játékosok, akik esetleg veszítenek majd, akkor már nem lesz 100 százalékos. A viszont már nem szakmai, hanem politikai kérdés, hogy a szövegbe és a tördelésbe nem szabad belenyúlni. Amit Pestről küldenek a megyeszékhelyi szerkesztőségekbe, az szentírás 2016 karácsonya óta. Akkor jelent meg a miniszterelnök egész újságoldalnyi interjúja, melybe öt helyen beleírt egy vicces kedvű helybéli szerkesztő. Országos derültséget kiváltó félmondatokkal ellenpontozta Orbán Viktor magasztos szavait.

Ezek után már meg se lepődtem, hogy a Nemzeti Sport címoldalán Ha egy üzlet beindul… címmel kapott helyet az alkalmi csikócsapat tegnap esti eredménye. A főszerkesztő Szöllősi György a Puskás-kultusz szervezője is. Miért ne csapott volna le a kínálkozó lehetőségre? A kiemelés jobban illett egy sportújság élére, mint a 19 közéleti napilap digitális homlokzatára. 

komment
süti beállítások módosítása