Médianapló

Médianapló - Kósáné Kovács Magda fejfájára

2020. július 28. 09:56 - Zöldi László

Leghíresebb mondata most már a sírig is elkíséri. A Tocsik-botrány (egy 804 millió forintos kísérlet arra, hogy a koalíciós partnerek kiegészítsék a pártfinanszírozást) megágyazott a Horn-kormány választási vereségének. Ekkor kérdezték az MSZP ügyvezető alelnökét egy szombat délelőtti rádióműsorban, így válaszolt: „Nem elég tisztességesnek lenni, annak is kell látszani.” Elhíresült mondását azóta nyakra-főre ismételgetik. Két újságíró kolléga például másnak adományozta, az egyik Lendvai Ildikónak, a másik pedig Dávid Ibolyának.

A nőknek kétségkívül van közük a nagy hírre vergődött mondáshoz, amely Julius Caesarig vezethető vissza. Az ókori Róma diktátora politikai okból el akart válni a feleségétől, akit házasságtöréssel vádolt meg: „Egy nőnek nemcsak tisztességesnek kell lennie, hanem annak is kell látszania.” A szállóige bizánci, majd török közvetítéssel jutott el hozzánk, és a rendszerváltás után egy újságíró, Pallagi Ferenc vette a szájára. Kósáné Kovács Magda fél évtizeddel később jellemezte hasonlóképpen a balul elsült korrupciós ügyet. A szállóigék gyakran kötnek ki közismert embernél. Az ütős mondat szájról szájra terjed, elvesznek belőle, hozzá is tesznek, s miközben fúrják-faragják, hajlamosak közéleti személyiség nevével összekötni.

Erről egy interjú előkészítésekor beszélgettünk. A Ferenc-körúti lakására hívott meg, körülbelül húsz évvel ezelőtt. Kedves volt, a bennem lévő feszültség azonban nem oldódott fel. Ekkor vettem észre a falon egy festményt, az oly ismerős alföldi tájat ábrázolta. „Kurucz Dé?” - kérdeztem, utalva a híres vásárhelyi festőre. A láthatatlan fal leomlott közöttünk, mert a háziasszony kiselőadást rögtönzött Kurucz D. Istvánról. Mellékesen pedig elmesélte, hogy a Bokros-csomag idején miért mondott le a Horn-kormányban viselt miniszteri rangjáról. A 80 éves korában elhunyt politikusnőre emlékezve két mozzanaton tűnődöm.

Az egyik az, hogy a „bagatell” 800 milliós korrupció hajdan kicsinálta a szociálliberális koalíciót, most viszont az állami szintre emelt ezermilliárdos lenyúlások meg se karcolják a kormányt. A másik mozzanat az, hogy miután egyik minisztere szembeszegült Horn Gyulával, a miniszterelnök azzal bízta meg lemondott emberét, hogy míg ő országot vezet, az MSZP-ben vigye az ügyeket. Vajon a jelenlegi miniszterek közül ki szegülne szembe Orbán Viktorral? Vajon a jelenlegi kormányfő-pártelnök ügyvezetőnek jelölné-e lemondott emberét a Fideszben?

 

Tíz mondat egy szállóigéről

 

Mindenki tudja, nem elég tisztességesnek lenni, annak is kell látszani. (Pallagi Ferenc újságíró, Népszava 1993. július 31.)

Pedig önről sokaknak az immár bonmot-vá vált mondás jut eszébe: nem elég tisztának lenni, annak is kell látszani. (Németh Péter újságíró Kósáné Kovács Magdához, Népszava, 2000. március 20.)

Idézhetnénk a Kósáné Kovács Magdának tulajdonított, örökérvényű megjegyzést: nem elég tisztességesnek lenni, annak is kell látszani. (Dési János újságíró, Népszava, 2003. augusztus 29.)

De - hogy Kósáné Kovács Magdát parafrazáljam - nem elég elfogulatlan kutatónak lenni, annak is kell látszani. (Papp László Tamás publicista, Népszava, 2004.08.16.)

Megtanultuk Dávid Ibolyától, hogy nem elég tisztességesnek lenni, annak is kell látszani. (Bombera Krisztina műsorvezető, ATV, 2017. június 19.)

Ismerjük a gázáremeléses időkből Lendvai Ildikó örökbecsű igazságát: nem elég tisztességesnek lenni, annak is kell látszani.” (Horváth K. József újságíró, horváth-k-józsef.blog.hu, 2019. december 22.)

Mindenki ismeri a tőle eredő szállóigét: „Nem elég tisztességesnek lenni. Annak is kell látszani.” (Lendvai Ildikó szocialista politikus Kósáné Kovács Magdáról, Facebook.com, 2020. július 27.)

A legtöbben talán a „Nem elég tisztességesnek lenni, annak is kell látszani.” mondatáról emlékeznek rá. (Szily László újságíró Kósáné Kovács Magdáról, 444.hu, 2020. július 27.)

Ez a mondása mára egy elsüllyedt kort idéz, hiszen a tisztesség látszata vagy akár megléte a politikusi pályán a legjobb indulattal sem nevezhető kötelezőnek. (Hegyi Gyula szocialista politikus Kósáné Kovács Magdáról, Azonnali.hu, 2020. július 27.)

Tisztességes volt, és annak is látszott. (Gyurcsány Ferenc DK-politikus, volt miniszterelnök Kósáné Kovács Magdáról, Facebook.com, 2020. július 27.)

komment
süti beállítások módosítása