Médianapló

Médianapló - Bűnbak-e Bodolai "Laci"?

2020. július 26. 09:30 - Zöldi László

Sokáig az ügyes ügyvédet láttam benne, aki jogi konstrukcióval bástyázta körül az Indexet, nehogy megszerezhesse a kormány. Azt azonban már nem tudta kibekkelni, hogy a szerkesztőséggel kényszerházasságban lévő társcég megszorongassa a szíve csücskét. Ha már a kormányzati médiaügyek egyik intézője 50 százalékig bevásárolta magát a zsarolásra alkalmas Indamedia Sales Kft-be. Itt tartunk most, amidőn az Index-alapítvány elnöke, Bodolai László bizalomvesztés címén kirúgta a főszerkesztőt, amire válaszul szinte az egész szerkesztőség fölállt.

Csakhogy a felmondó leveleket nem adhatták át, mert „Laci” pénteken, ígérete ellenére nem jelent meg a munkahelyén. Azt nyilatkozta, hogy majd hétfőn bemegy, és „áttekinti” a helyzetet. Méltányolom, hogy a tulajdonos megszemélyesítőjeként nem akar beleszólni a digitális újság szerkesztésébe. De az isten szerelmére, vészhelyzet van. Alig néhányan lézengenek a redakcióban, tegnap már látszott, hogy tartalék anyagokkal árasztják el a felületet. Mi lesz ma? S akik vasárnapi ügyeletesek, mit tesznek a holnap reggeli olvasmányok közé? Az alapítvány elnöke mire megy be, ha tiszteletét teszi a főszerkesztő és munkatársak nélküli szerkesztőségben?

Egy visszaemlékezésből megtudtam, hogy Bodolai László ugyanott töltötte a gyermek- és ifjúkorát, mint én. Ő a múlt század hetvenes-nyolcvanas éveiben, én az ötvenes-hatvanasokban. Ugyanazt a várost jártuk be keresztül-kasul biciklivel, ugyanabban a gimnáziumban érettségiztünk, és ha hazamegyünk Kecskemétre, akkor az ott élő rokonokat látogatjuk meg. Mindez persze legföljebb arra kötelez, hogy a nyilvánosan vitatkozók többségével ellentétben ne tekintsem Bodolai Lászlót bűnbaknak, vagy pláne az Orbán-kormány beépített ügynökének.

Előfordulhat olyan helyzet, hogy az Index vélt megmentése érdekében szembe került az szerkesztőségi kollektívával, és ama főszerkesztővel, aki a munkatársak vélt érdekeit képviselte. E mozzanatok előbb-utóbb kiderülnek, addig is tartózkodnék az ítélkezéstől. Ám azt nem hallgathatom el, hogy furcsállom Bodolai elnök úr indoklását. Ha a válság kellős közepén, csütörtök délutántól hétfő reggelig nem jelenik meg az online termékeket előállító munkahelyén, ebből azért lehet arra következtetni, hogy nem érzi otthonosan magát a digitális sajtóban. Így már nem is annyira meglepő, hogy kibékíthetetlen ellentét alakult ki közte és ama harmincas nemzedék tagjai között, akik az anyatejjel szívták magukba az online kultúrát és életérzést.    

komment
süti beállítások módosítása