Médianapló

Médianapló - Mi lesz az Index sorsa?

2020. június 22. 11:13 - Zöldi László

Forrnak az indulatok a legolvasottabb portál körül. Tegnap este, a kétségbeesett hangvételű szerkesztőségi közlemény óta több redakció is értelmezte az Index.hu körül támadt vihart. A helyzetet úgy foglalnám össze, hogy a kormányzat mintha korlátozni akarná a nemzetközi felmérés szerint harmadik leghitelesebb magyar hírforrás működését.

Az Origo átalakítása, a Népszabadság megszüntetése, a megyei sajtó lenyúlása és a Népszava megfenyegetése után ez a feltételezés talán már nem is képtelenség. Illik az egybehangolás, egységesítés, sajtótörténeti műszóval a Gleichschaltung folyamatába. Nem zárom ki azonban ama lehetőséget sem, hogy az Index tulajdonosi köre aggályosnak tartja a koronavírus-válság nyomán romló gazdasági eredményeket. A változtatás mögött tehát nem biztos, hogy politikai szándék rejlik. Bár májusban 44351483-an látogatták a portált, és ha ezt a számot elosztjuk 31-gyel, akkor naponta 1430693 látogató jön ki. Elég sok ahhoz, hogy a cég ne legyen veszteséges.

Ettől persze még lehet, ha több volt a kiadása, mint a bevétele. Alighanem ezért szorul a nemrégiben érkezett vezérigazgató közreműködésére, aki a kormányzattól teljesen független, ráadásul veszteséges tv2-től igazolt át. Jól jön neki az új közvetítő is, aki a szintén veszteséges Azonnali.hu egyik alapítója. (A másik az LMP-s Ungár Péter, Schmidt Mária fia.) A két szakembernek minden adottsága megvan ahhoz, hogy az esetleg veszteséges Indexet nyereségessé varázsolják. A politikai befolyásolás lehetőségét pedig ugyebár kizárhatjuk. Csakhogy bujkál bennem a kisördög, nem hagy békén egy művelődéstörténeti mozzanat.

Az index mutatót, jegyzéket, tartalomjegyzéket jelent. Van egy átvitt jelentése is. IV. Pál pápa 1559-ben hozta létre az Index Librorum Prohibitorumot, a tiltott könyvek jegyzékét. A római katolikus egyház híveinek megtiltotta, hogy protestáns szellemiségű könyveket és nemzeti nyelvekre lefordított Bibliát vegyenek a kezükbe. Mindössze négyesztendős hatalomgyakorlásához még két figyelemre méltó kezdeményezés kötődik. Az egyik az, hogy újra meghonosította a már-már feledésbe merült inkvizíciót, a másik pedig az, hogy megalapította az első gettót.

Néhány nap vagy hét múlva, a fejlemények tükrében eltűnődhetünk az Index XXI. századi sorsáról. Vajon gazdaságosabban, nyereségesebben fürkészi-e majd a kormányzat tevékenységét? Vagy segít netán indexre tenni az ellenzéki sajtó maradványait?

 

Tíz mondat az Indexről

 

Mára az egész magyar internetes újságírás elindexesedett. (Szentesi Zöldi László újságíró, Demokrata.hu, 2015. április 3.)

Elegem van abból, hogy a mi hitelességünket kezdi ki a hirdetői befolyásolás, és minket sároz be a tulajdonosi háttér. (Dudás Gergely, az Index volt főszerkesztője, Médiapiac.com, 2017. november 19.)

Nem kerül a NER befolyása alá az Index. (Bodolai László ügyvéd, a Magyar Fejlődésért Alapítvány elnöke, Magyar Narancs, 2018. szeptember 20.)

Az Index függetlenségre törekvő újság. (Tóth-Szenes Attila főszerkesztő, Index.hu, 2018. október 16.)

Az, hogy na, akkor lássuk, hogy mi van a világban, nekem leginkább az Index. (Hajós András tévészemélyiség, Index.hu, 2018. november 16.)

Hallom az indexes kollégák aggodalmait is. Szerintem ők sem gondolják, hogy egy év múlva szabadabban, függetlenebbül dolgozhatnak. (Uj Péter, az Index alapító főszerkesztője, Népszava, 2019. február 9.) 

Az Index főoldaláról kiszórták az ellenzéki közéleti tartalmú írásokat. Ott immár csupán csacskaságokat, jobbára szórakoztató, legföljebb ismeretterjesztő írásokat közölnek. (Kabai Domokos Lajos újságíró, Bekiáltás.blog, 2019. augusztus 22.)

Kívülről olyan befolyás ért minket, amelynek vége a szerkesztőség megszűnése lehet. (Dull Szabolcs főszerkesztő, Index.hu, 2020. június 21.)

Az Index maga pusztán egy névvé silányulna, ami kis, alvállalkozói, beszállító cégek bonyolult hálózatát takarja, és ezeket egy vezetőség koordinálná. (Szele Tamás újságíró, Forgókínpad.blog, 2020. június 22.)

Az Index olyan a hírekben, mint az összeadás a matematikában. (Jámbor András publicista, Facebook.com, 2020. június 22.)

 

 

13 komment
süti beállítások módosítása