Médianapló

Médianapló - Orbán miért nem született Felcsúton?

2020. június 17. 09:02 - Zöldi László

E rovatot a kommunikáció szakos diákok számára kezdtem írni. Nem beszélhettünk meg mindent a szűkre szabott szemináriumi keretek között, és ha az újságírói felkészültség került szóba, óhatatlanul szóba került Orbán Viktor. Olyan országban élünk, ahol majd’ minden körülötte forog, és aligha árt felkészülni belőle. Ezt mulasztotta el Márki-Zay Péter tegnap este.

A hódmezővásárhelyi polgármester az ATV stúdiójában fejtegette: Orbán előtt csak Ceausescu húzatott fel stadiont a szülőfalujában. „Képzeljük el - mondta -, hogy ha Gyurcsány, Horn Gyula vagy Antall József a saját szülőfalujában stadiont épít.” Ezt azért nehéz elképzelni, mert Gyurcsány Ferenc Pápán született, egy kisvárosban. Horn Gyula Budapesten, egy nagyvárosban. Antall József Pestújhelyen látta meg a napvilágot, amely 1932-ben még falu volt, 1950-ben azonban csatlakozott a fővároshoz. Értem persze a román diktátorral való összevetést, ami tartalmilag talán pontos, helyrajzilag azonban pontatlan. Orbán Viktor nem a szülőfalujában épített stadiont.

Egy interjúban, amely 1989 december végén jelent meg a Képes 7-ben, ezt firtatta Vágó Ágnes: „Hol született, Székesfehérváron?” A válasz: „Nem. Alcsútdobozon. Aztán Felcsútra kerültem, ott nőttem fel.” Orbán még egyszer visszatért a témára: „Alcsútról, vagyis olyan átlagos dunántúli faluból származom.” (168 Óra, 1992.06.09.) Tegnap este a műsorvezető Simon András azért nem pontosíthatta Márki-Zay Péter kijelentését, mert szintén azok közé tartozik, akik Felcsútot vélik a miniszterelnök szülőfalujának. Ezzel nincs egyedül. Közös szakmánkból, az újságírásból ezt hitte például Batka Zoltán, Farkasházy Tivadar, Kálmán Olga, Odze György, Pelle János, Rajcsányi Gellért. Nem hiszi viszont Farkasházy Tivadar, Gomperz Tamás, Nagy N. Péter, Pető Péter, Rónai Egon, Váncsa István, Veress Jenő.

De ha a hivatásos tájékoztatók közül elég sokan elfelejtettek tájékozódni a nyilvánosság első számú kedvezményezettjéről, akkor el sem juthattak odáig, hogy utánajárjanak, vajon a miniszterelnök miért nem Alcsútdobozon építtette föl azt a fránya stadiont. Miért emelt hétvégi házat néhány kilométerrel arrébb, Felcsúton, és miért választott faluját ajándékozta meg a stadionocskával. Az olvasónak bizonyára feltűnt, hogy mindkét névsorban megemlítettem Farkasházy Tivadart. Közös szakmánkból ő az egyetlen, aki módosította az álláspontját. Kegyelmi pillanatában tájékozódott, hogy hitelesen tájékoztathasson.

20 komment
süti beállítások módosítása