Médianapló

Médianapló - Jeszenszky Géza megfertőzte-e Rónai Egont?

2020. március 18. 07:14 - Zöldi László

Olvasom, hogy a kormány kitiltotta Kínából három amerikai újság munkatársait, tudósításaikban ugyanis kínainak nevezték a koronavírust. E hír késztette arra tegnap Gábor György vallástörténészt, hogy felírja fészbukos üzenőfalára: hajdan az olaszok francia nyavalyának nevezték a szifiliszt, a franciák olasznak, a törökök pedig kereszténynek. Azt már én fűzöm hozzá, hogy miniszterelnökünk szerint a mostani járvány külföldről érkezett, és elsősorban a nálunk tanuló iráni diákok nyakába varrta.

Miközben most, szerdán reggel ezen tűnődöm, beugrik az ATV hétfő esti műsora. Beült a stúdióba Jeszenszky Géza történész, az Antall-kormány volt külügyminisztere, majd az Orbán-kormány volt washingtoni és oslói nagykövete. Kitűnő kiselőadást rögtönzött a középkori járványokról, amelyek megtizedelték az akkori emberiséget. Okfejtését azonban néha megszakította a szükség. A választékosan fogalmazó interjúalany fő műsoridőben négyszer is ráköhögött a műsorvezetőre. A kezét persze kultúrember módjára a szája elé tartotta. Miután a rémült műsorvezető javaslatára ivott egy korty vizet, távozott a stúdióból.

Helyére Pusztai Erzsébet, az első Orbán-kormány egészségügyi államtitkára telepedett. Minisztere, Gógl Árpád a ciklus félidejében váltotta le, mert olyan párthoz csatlakozott, amely nem volt tagja a koalíciónak. Azonnal feltűnt, hogy maszk van rajta. Mögüle eltorzult hangon adta tudtunkra, hogy leginkább ez védhet meg bennünket a cseppfertőzéstől. Levette a maszkot, és gyakorló infektológusként elmagyarázta, hogy nem elég köhögés közben a szájunk elé tenni a kezünket. A textil zsebkendőt sem ajánlotta. A papírt részesítette előnyben, mert azonnal eldobható. Illetve a szelektív hulladékgyűjtés keretében a megfelelő kukába helyezhető. Mintegy húsz perc alatt elmélet és gyakorlat ellentmondásáról kaptunk leckét.

A kérdéseinket hitelesen megfogalmazó műsorvezető pedig gazdagabb lett néhány művelődéstörténeti adalékkal és a stúdió légterében terjedő bacikkal. Remélem, hogy az elegáns diplomata benyomását keltő történész nem fertőzte meg. Csakhogy a hét folyamán szinte futószalagon kerülnek elé az interjúalanyok, akik nem biztos, hogy figyelemmel kísérték a másik beszélgetőpartner, a civilben fertőzésekkel foglalkozó volt egészségügyi államtitkár  intelmeit. Ezekben a napokban, amikor a szakemberek szerint lendületbe jön az a fránya koronavírus, nem szívesen lennék műsorvezető.             

10 komment
süti beállítások módosítása