Médianapló

Médianapló - Kunhalmi Ágnes milyen pártelnöknek ígérkezik?

2020. február 09. 09:38 - Zöldi László

Az idén még nem írtam le a nevét. Emlegetésével tavaly februárban hagytam fel, amidőn Bangóné kolléganőjével megjelent a képviselőház folyosóján, és az újságíróknak felmutattak egy A/4-es papírlapot. Rajta a szöveg: „Képviselőkbe folytani a szót illendő?” Akkor azon tűnődtem, hogy a magyar nyelv iránti merényletre föl kellett készülni. Most más a helyzet, sikerült élő adásban meglepni bennünket.  

Kunhalmi Ágnest, az MSZP oktatáspolitikusát meghívták egy stúdióba, hogy fejtse ki álláspontját a Nemzeti Alaptanterv legújabb változatáról. Ezt találta mondani: „Nem szabadna Wass Albertet és Nyírő Gyulát betenni.” Nocsak. Nem tudtam arról, hogy a skizofréniával foglalkozó ideggyógyásznak szépirodalmi munkássága is volt. Kellemesen lepett meg, hogy az ifjú politikusnő olyasmit is olvas, amit a hálátlan utókor elfelejtett. De aztán felötlött, hátha mégis inkább Nyírő Józsefre gondolt, aki novellákat és regényeket írt, publicisztikájából pedig kirajzolódik a nyilasok értékrendszere. Ha elszólásról van szó, ezúttal már elnézőbben ítélkeznék. Élő adásban könnyebb butaságot mondani, mint felkészülés után butaságot írni.

Csakhogy a műsorvezető úgy döntött, ha már a szocialista oktatáspolitikust kifaggatta a NAT-ról, azt is firtatja, vajon igaz-e, hogy az MSZP közelgő kongresszusán pártelnöknek jelölteti magát. Kunhalmi Ágnes igennel válaszolt, és ez új megvilágításba helyezi az értékítéletünket. A nyilvánosan elhangzott, ráadásul rögtönzött elszólásokból gyűjtöttem egy fájlra való, és a közéleti személyiségek mezőnyét éppen ő vezeti. (E bejegyzés után mellékelem a legérdekesebb tíz mondatát.) A potenciális elnökjelölt előélete azt sejteti, hogy esetleges előléptetésével az MSZP időzített bombára tehet szert. Ha Kunhalmi Ágnes a nyilvánosság fórumain már akkor is az elszólásaival vétette észre magát, amikor még ritkábban hívták meg a stúdiókba, majdani pártelnökként, az eddiginél sokkal gyakrabban megszólítva fokozottabb teljesítményre lehet képes.

Nincs közöm persze a szocialista párt döntéseihez, de talán mégis megkockáztatható, hogy az elnökségre való alkalmasság előfeltétele lehetne, vajon a tisztségre jelentkező hogyan állt helyt eddig, amikor élő adásban kellett számot adni a műveltségéről, a rögtönző képességéről. Ha eme alkalmaztatási szempontot az MSZP kongresszusa nem veszi figyelembe, akkor jogos a közmondásból eszkábált következtetés, miszerint szegény szocikat az Ági is húzza.           

 

Tíz mondat Kunhalmi Ágnestől

 

Nem, nem. Egyébként igen. (Mozgó Világ, 2014/11.)

Minden PÖCS a miniszterelnök úr asztalán fog kikötni. (A Pedagógiai Önértékelési Csoport jelentéseiről, ATV, 2015. szeptember 29.)

Az állam vagyonát ésszerű prioritásokon keresztül kell strukturálni. (ATV, 2017. március 28.)

A CEU magyar hungarikum. (ATV, 2017. április 12.)

Egy szegény öregemberrel kiplakátolják az országot. (Soros Györgyről, a világ 33. leggazdagabb üzletemberéről, ATV, 2017. július 12.)

Koordináljunk együtt! (ATV, 2018. március 7.)

Mert két cicim van, és nő vagyok, ezért kevesebb a bérem. Tetszik érteni? (ATV, 2018. augusztus 13.)

Az Orbán-kormány egy generációt fog taccsra tenni, és partvonalra. (ATV, 2018. október 24.)

Képviselőkbe folytani a szót illendő? (Hír TV, 2019. február 18.)

Nem szabadna Wass Albertet és Nyírő Gyulát betenni. (A Nemzeti Alaptanterv módosított változatáról, ATV, 2020. február 4.)

29 komment
süti beállítások módosítása