Médianapló

Médianapló - Szabad-e belelátni a kártyákba?

2019. november 17. 09:43 - Zöldi László

Nem lepődnék meg, ha a Fidesz-vezetés útilaput kötne Hende Csaba talpára. A Vas megyei választókerület országgyűlési képviselője ugyanis felelőssé tehető azért, hogy az ellenzéki pártok még az önkormányzati választás előtt átvehették az irányítást Szombathelyen. A helyhatósági kampányban is hibázott néhányszor, például gyűlöletkeltő butaságokat mondott, tragikai vétségének mégis azt vélem, amely akár a becsületére is válhatott volna.

Amikor az immár hányatott sorsú szombathelyi focistadion még negatív létben szendergett, ő bizony felajánlotta az MSZP-nek, hogy a sportlétesítményt építő gazdasági társaság felügyelő bizottságába elnököt küldhessen. A helybéli szocialisták Czeglédy Csaba önkormányzati képviselőt jelölték, aki később, a jócskán túlárazott stadion átadása előtt bejelentette, hogy másnapi bejelentésre készül. Nem részletezte, hogy miről, miután azonban belelátott a stadionépítők kártyáiba, elég könnyű elképzelni. Ez volt ama pillanat, amidőn hatósági emberek jelentek meg a lakásán, és más ügyből kifolyólag megkezdődött az évekig tartó vizsgálati fogsága. Mindezt azért hozom szóba, mert az országos sajtóban elsikkadt egy figyelemre méltó mondat.

Cser-Palkovics András Fidesz-politikus, Székesfehérvár nagy többséggel újraválasztott polgármestere közölte a Fejér Megyei Hírlap olvasóival, hogy a helybéli önkormányzatban „Az ellenőrző tevékenységi jogköröket ellátó bizottsági elnöki, illetve tanácsnoki pozíciókat ellenzéki politikusok töltik be.” (Feol.hu, 2019.11.08.) Le a kalappal előtte, csak aztán a pártjában nehogy majd felróják neki az engedékenységet. Elismerésre méltó gesztusát azért említem, mert október 13-a óta meghökkentő jelenséget vettem észre. Polgármesterré lett ellenzéki politikusok és a városi önkormányzatokban többséget szerzett ellenzéki pártok nem sietnek ellenőrző pozíciókat felajánlani az ellenzékbe szorult kormánypárti képviselőknek.

Nem azt állítom, hogy egyikükben sem kerekedett fölül a demokratikus énje. Inkább csak azt, hogy szokatlanul kevesen követték a másik táborba tartozó Cser-Palkovics András példáját. Az is feltűnt, hogy az önkormányzati választáson sikeres ellenzéki egység szerves részét alkotó civilek szintén ki-kimaradtak az ellenőrzésből. Ez azért nem tetszik, mert azt sejteti, mintha az új és pártelkötelezett polgármesterek nem rajonganának a gondolatért, hogy a városházi ellenzék és a fürkész tekintetű civilek esetleg belelátnak a kártyáikba.             

2 komment
süti beállítások módosítása