Médianapló

Médianapló - Miért vannak csonka bizottságok a pesti városházán?

2019. november 06. 07:33 - Zöldi László

Tegnap este Gy. Németh Erzsébet, Budapest újdonsült főpolgármester-helyettese magyarázatot tett föl közösségi üzenőfalára. „Látom, a sajtó egy része azt állítja, hogy a DK és az MSZP elvette és maguk közt osztotta szét a fideszes bizottsági helyeket a Fővárosi Közgyűlésben.” Ama kifogással ugyanis, hogy aránytalan az elosztás, a Fidesz meg akarta akadályozni a közgyűlés kiteljesedését, ezért a győztes pártok arra kényszerültek, amit az idézett bejegyzéssel egy időben Barabás Richárd Párbeszéd-politikus az ATV stúdiójában így minősített: „a fideszes manőverre jogtechnikai válasz” érkezett. Felidézek egy jelenetet az országgyűlés 1999. február 9-i üléséről.

Az 1995-os médiatörvényt az MSZP és az SZDSZ politikusai úgy fogalmazták meg, hogy a kormánypártok és az ellenzéki pártok fele-fele arányban küldhessenek tagokat a közszolgálati médiumok kuratóriumába. A döntés azonban nem számolt azzal, hogy a következő választási ciklusban egy MIÉP-szerű párt is bekerülhet a parlamentbe. A szélsőjobboldali csoportosulást Orbán Viktor miniszterelnök nem vállalhatta a kormányban, ezért az ellenzéki pártok között lehetett számon tartani. A négy ellenzéki tagságra a Magyar Televízió kuratóriumában három párt pályázott: az MSZP, az SZDSZ és a MIÉP.

Már-már körvonalazódott, hogy a 136 képviselőt adó MSZP két mandátumot kap, az SZDSZ és a MIÉP egyet-egyet, ám Csurka István, a MIÉP 13 képviselőjét vezető drámaíró bejelentette, hogy az országgyűlés legkisebb frakciója igényt tart az ellenzéki mandátumok felére. A parlamenti elnök, Áder János pedig azért nem szavaztatott az ellenzéki kurátorokról, mert lám, az ellenzéki pártok nem képesek megegyezni, holott a médiatörvény ezt igényelné tőlük. Csupán a 2002-es választás után kottyantotta ki Deutsch Tamás Fidesz-politikus, hogy a Kempinski-szállóban ő egyeztetett Csurka Istvánnal a követendő taktikáról.

A médiapolitikai jelenség azzal járt, hogy az első Orbán-kormány azt csinált a közszolgálati kuratóriumokban, amit  csak akart, elvégre hiányzott az ellenzék fürkésző tekintete. Varró Szilvia 1999. november 18-án a Magyar Narancs online kiadásában összegezte a tanulságokat, és névtelenül nyilatkozó fideszes beszélgetőpartnere bevallotta: „Nem mondom, hogy a csonka kuratórium nem jött nekünk jól.” Azon tűnődöm, vajon ki lesz néhány hónap múlva a DK-MSZP Deutsch Tamása és névtelenül nyilatkozó politikusa, akik esetleg kikotyogják a tegnap kivitelezett jogtechnikai művelet kulisszatitkait. 

16 komment
süti beállítások módosítása