Médianapló

Médianapló - Az ellenzéki polgármesterek szemléletőből telik-e a kiegyensúlyozott tájékoztatásra?

2019. október 20. 11:06 - Zöldi László

A tegnapi bejegyzésre érkezett hozzászólás szerzője, Sir Galahad ezt firtatta: „Miből gondolja t. szerző, hogy az új polgármesterek másként fognak viszonyulni a helyi lapokhoz, mint elődeik? Mert azt mondják?” Egyelőre csupán Karácsony Gergely budapesti főpolgármester és Pikó András józsefvárosi polgármester mondott valamit a helyi sajtóról. Az utóbbitól el is várható, elvégre együtt írtunk tankönyvet az újságírók számára (ő a rádiós részt jegyezte). A többi ellenzéki polgármester még az átadással-átvétellel nyűglődik.

Épp ezzel magyarázható, hogy a Nyomtassteis! Mozgalom és a Magyar Újságírók Országos Szövetsége petíciót intézett hozzájuk. Kiderül belőle, hogy a helyi médiumok hitelvesztésre harmincéves folyamat. A kisajátításuk ugyanis nem 2010-ben kezdődött. Azt már én fűzöm hozzá, hogy az 1986-os sajtótörvény után szaporodtak el a helyi újságok, a legtöbb tanácselnököt zavarba is hozták. Őket váltotta le a polgármesterek fiatalabb nemzedéke, amely úgy 2000 körül kezdte fölfedezni a digitális sajtóban rejlő lehetőségeket is. Ez a generáció már értett ahhoz, hogy a helyi nyilvánosságot a maga javára fordítsa.

E folyamatot akasztotta meg a 2002-es önkormányzati törvény, amely az összeférhetetlenségi szabályokkal eltávolította a polgármestereket az önkormányzati médiumoktól. Igen ám, de a fineszes elöljárók megtalálták annak módját, hogyan lehet ebben a helyzetben is ránehezedni a nyilvánosságra. S bár a kisajátítási módszert 2010 után tökélyre fejlesztette a Fidesz, a műveletben elöl járó polgármestereket mégse nevezném fideszesnek. „Csak” olyan településvezetők, akik a 3147 önkormányzat közül legalább 2500-ben ama politikai erőhöz csapódtak, amelyik épp gyakorolja a hatalmat.

A Nyomtassteis! Mozgalomnak és a MÚOSZ-nak nincsenek illúziói, petíciójuk színvallásra próbálja kényszeríteni az újdonsült polgármestereket, akiknek pillanatnyilag kisebb gondjuk is nagyobb annál, mintsem hogy megosszák velünk a nyilvánosságról alkotott elképzeléseiket. Ezért van esély arra, hogy esetleg megszívlelik a javaslatot, és közös pénzalapot hoznak létre, amelyből támogathatnák a megyeszékhelyen alapítandó vagy már működő hírportálokat. 11 megyéből 12-őt meg is neveznek a petíció kidolgozói, és közlik, hogy függetleníteni kéne őket az önkormányzatoktól.

Hm. Pénzt adni arra, melynek vonalvezetésébe, tartalmába nem szólhatnak bele az újdonsült polgármesterek? Erről holnap tűnődnék el.

3 komment
süti beállítások módosítása