Médianapló

Médianapló - Körgyűrűben az alternatív nyilvánosság

2019. október 18. 11:02 - Zöldi László

Még a hét elején láttam egy térképet, az ATV-ben Rónai Egon érzékeltette vele az önkormányzati választás egyik fejleményét. A képernyőről nem olvashattam ki a települések apró betűs nevét, de a műsorvezető arról tájékoztatott, hogy ha az ellenzéki vezetés alá került budapesti kerületeket külön-külön városnak tekintjük, akkor 39 népesebb településből álló gyűrű rajzolódott ki a monitoron. Akárhogy rajzolgattam azonban, csak 14 plusz 20 jött ki, bizonyára az én hibámból.

A Fővárostól nyugatra 60 kilométernyire van Tatabánya, keleten ugyanennyire Hatvan, északon 40-re Vác, délen ugyanennyire Ráckeve. A lapított körön belül található Albertirsa, Budakalász, Budaörs, Diósd, Dorog, Érd, Göd, Gödöllő, Hatvan, Oroszlány, Pécel, Pilisvörösvár, Pomáz, Ráckeve, Szentendre, Szigethalom, Szigetszentmiklós, Tatabánya, Vác és Veresegyház, ahol október 13-án nem a Fidesz-KDNP jelöltjét választották polgármesterré. A kormánypártok vereségében szerepet játszott, hogy az elliptikus körön belüli városlakók különösebb erőfeszítés nélkül tájékozódhatnak több forrásból. Számukra a választás nem szűkült a kormánypárti polgármester-jelöltre.

Ebből azonban korántsem következik, hogy az ország távolabbi részein élők nem szerezhetik meg a döntéshez szükséges információkat. Feltéve, hogy van hozzá idejük, pénzük és igényük. Mindhárom feltételnek leginkább a  polgárok felelnek meg, ebből is adódik Salgótarján, Eger, Miskolc, Hódmezővásárhely, Szeged, Pécs, Szombathely és még néhány budapesti körgyűrűn kívüli város ellenzéki beállítottsága. Ott is voltak igényes polgárok, akik nem érték be a közszolgálatinak nevezett állami rádió és tévé, valamint a KESMA rövidítésű kormánypárti alapítvány gondozásában megjelent megyei napilapok egyenirányított információival.

Erre szokták írni a többnyire budapesti kommentelők, hogy azok is használják a számítógépet vagy az okostelefont, akik a Fidesz megszállta kisvárosokban és falvakban élnek. Ez igaz, a kérdés „csak” az, hogy mire használják. Nem föltétlenül a sokoldalú tájékozódásra. Felmérés híján figyelemre méltó adalékot hallottam tegnap a Klubrádióban. Bolgár György műsorvezető szerint a fővárosban és környékén 200 ezren hallgatják, interneten (vagyis a kormánykritikus rádió akciórádiuszán kívül) mindössze 5-6 ezren. Nem lepődnék meg, ha egy felmérésből kiderülne, hogy a lapított körgyűrűn kívül alig néhány százaléknyira rúg azok száma, akik a világhálón akarnak hozzáférni a Budapesten vagy Budapestről szerkesztett alternatív hírforrásokhoz.              

komment
süti beállítások módosítása