Médianapló

Médianapló - Nézőket csalogat-e Berki és Puzsér?

2019. október 03. 10:22 - Zöldi László

Foglalt nevek című bejegyzésem példatárát szorgalmasan gyarapították a kommentelők. Leginkább a két Berki Krisztiánt hiányolták a felsorolásból. Sajnálták a tornász olimpiai bajnokot, és kárhoztatták a nevével visszaélő életművészt. Azért „feledkeztem meg” róluk, mert e rovatban a média időszerű eseményeit értelmezem, márpedig a két Berki nem újságíró. Vétek volna számon kérni rajtuk a névazonosságra vonatkozó sajtóhagyományt. Van viszont valami, ami nem jutott volna eszembe a berkizők nélkül. A kigyúrt celeb épp úgy bejelentkezett budapesti főpolgármester-jelöltnek, mint a publicista Puzsér Róbert.

Karácsony Gergely táborából sokan a Fidesz emberének tartják őket, akik azt a feladatot kapták, hogy elszipkázzák a közös ellenzéki jelölt elől a szavazókat. Épp csak annyival gyengítsék meg, hogy Tarlós István maradjon a főváros élén. Lehet, hogy így van, ez azonban mindaddig feltételezés, amíg nem ismerhetjük meg a két ellenjelölt pénzügyi hátterét. Ha anyagilag a kormányoldalról támogatják őket, akkor az előbb-utóbb úgyis kiderül. Azt persze látom, hogy többször és nagyobb felületen jelennek meg a kormánypárti sajtóban, mint Karácsony Gergely. De azért is tenyerükön hordozhatják őket a szerkesztők, mert bár a főpolgármester-jelöltség révén „csak” nagyobb nyilvánosságra és több ismertségre tennének szert, eme ambíciójukat a kormánypárti propagandagépezet ügyesen használhatja ki.

Azt vettem észre, hogy a celeb Berkit leginkább a tv2 mutogatja, az ATV műsorvezetői pedig úgy faggatják az ellenzéki politikusokat, hogy előszeretettel firtatják, vajon a beszélgetőpartnereik miként vélekednek Puzsér legújabb megnyilatkozásáról. Mi van, ha az exhibicionista főpolgármester-jelöltek nincsenek is bekötve a Fidesz Lendvay utcai székházába, hanem a két tévé promóciós lehetőségnek tekinti az önkormányzati választás budapesti kampányát?  Eszük ágában sincs fölépíteni Tarlós vagy Karácsony ellenfeleit, mindössze reklámot csinálnak a tömegszórakoztató celebeknek, akik majd nézőket hoznak nekik. Testhez állót: Berki valami szaftos valóságshow-ban, Puzsér meg beszélgetős-üvöltözős adásban.

Nincs erre bizonyítékom. Inkább csak abból indulok ki, hogy a kereskedelmi tévék sok milliárdból működő vállalkozások, és ha a programigazgatók adnak magukra, októberben már tudják, kik lesznek jövőre a nézőcsalogató sztárok. Mint például a vasalóval sajátos viszonyt ápoló Berki Róbert és a kiabálós Puzsér Krisztián.           

9 komment
süti beállítások módosítása