Médianapló

Médianapló - A Karácsony-féle hangfelvétel lesz a magyar Watergate?

2019. október 01. 10:31 - Zöldi László

Alig telt el 24 óra, és az egyik tévéműsorban megszólaltatták az MSZP volt elnökét. Lendvai Ildikó azt firtatta, vajon „Ebből Őszöd vagy Watergate lesz-é?”. (ATV, 2019.09.27.) Fején találta a szöget. Napokkal a történtek után is ugyanez a kérdés, bár az a benyomásom, hogy az önkormányzati választásra egyesített ellenzék agytrösztje a fordított sorrend mellett döntött. A watergate-es feltételezést előnyben részesíti az őszödivel szemben.

Az amerikai titkosszolgálat szakemberei poloskákat helyeztek el egy washingtoni szálloda ama emeletén, ahol az ellenzékben lévő Demokrata Párt kampánystábja rendezkedett be. S mert két újságíró szívós feltáró munkája nyomán kiderült, hogy erre Nixon utasította őket, a hivatalban lévő elnök kénytelen volt lemondani. Elég logikus, hogy a magyar országgyűlési képviselőknek is helyet adó irodaházban illetéktelenek hallgatták le a Párbeszéd nevű párt elnökségi üléseit. Talán a kormányzat kérte föl a titkosszolgálatnál dolgozó szakembereket - vagy a technikailag szintén felkészült magáncég munkatársait - a hivatali helyiségek bepoloskázására. Ez egyszer majd kiderül, Nixon is több évnyi botrány után mondott le.

Addig is napirenden tartanám Őszöd két tanulságát. Az egyik az, hogy máig sem derült ki, vajon 2006-ban belülről szivárogtatták-e ki Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kormányüdülőben elhangzott beszédét, vagy kívülről hallgatták le. Az akkor hatalmon és 2010 óta ellenzékben lévőknek mintha nem akaródzott volna kideríteni az igazságot. A másik tanulság az, hogy akkor is és most is hónapok teltek el a hangfelvételek elkészítése és nyilvánosságra hozása között. Az őszödi beszéd ügyében elképzelhető, hogy Gyurcsány belső ellenzéke szivárogtatta ki a parlamenti képviselőcsoport előtt elmondott szónoklatot, az ellenzékben lévő Fidesz pedig gondoskodott arról, hogy a hangfelvételből készített „hangharapások” nyomán utcai tüntetések robbanjanak ki.

Nem lepődnék meg, ha egyszer kiderülne, hogy most nagyjából ugyanez ment végbe. Ehhez azonban az kellene, hogy az alkalmilag egyesült ellenzék megvizsgáltassa, vajon nem belülről szivárogtatták-e ki az utólag összevágott hangfelvételeket. Ha egy technikailag felkészült magáncég esetleg arra jutna, hogy az önkormányzati választás kampányában jól jött a kormányzatnak a közös ellenzéki főpolgármester-jelölt esélytelenítése, akkor válaszolhatnánk a kérdésre, vajon a magyar Watergate-tel van-e dolgunk.                    

12 komment
süti beállítások módosítása