Médianapló

Médianapló - Tizenegy kérdés a zuglói mutyiról

2019. szeptember 30. 10:40 - Zöldi László

Azzal hívott föl a barátom, hogy miként vélekedem a Krug Emília és Horváth Csaba közti kötélhúzásról. Megígértem neki, hogy utólag megnézem az interjút. Akik 2019. szeptember 27-én este az ATV-ben látták, élőben követhettek figyelemmel egy országos csúcsot.

Egy nappal korábban robbant ki Karácsony Gergely körül a lehallgatási botrány. Kiszivárgott, hogy a zuglói polgármester és budapesti főpolgármester-jelölt szerint az MSZP-frakció tagjai a Fidesz-képviselőcsoport közreműködésével „szétlopják” Zuglót. Ha másnap Horváth Csaba zuglói polgármester-jelöltet behívják a stúdióba, akkor számítania kellett ama kérdésre, amit a műsorvezető aligha mulaszt el. Az interjú 11 perc 21 másodpercig tartott, és Krug Emília tizenegyszer firtatta, vajon a szocialista politikus mit szól Karácsony kijelentéséhez.

Az MSZP várospolitikusa áttolta az úgynevezett parkolásos mutyit a Fidesz oldalára. Nem ok nélkül persze, noha a műsorvezető nem ezt kérdezte tőle, hanem a kerületi szocialista képviselőcsoport érintettségét pedzegette. Ő azonban nem zavartatta magát, mert változatos módon hárította el pártjától a mutyizás vádját, amelyet az MSZP-vel szövetséges Párbeszéd társelnöke, a fővárosi ellenzék közös főpolgármester-jelöltje fogalmazott meg. Máskülönben Karácsony nemcsak bizalmas körben, hanem nyilvánosan is beszélt erről. A szocialistáknak nem kellett volna megvárniuk az önkormányzati választás kampányát, hogy szembe nézzenek a kínos üggyel? Nem tették meg, most pedig, két héttel a választás előtt foglalkozhatnak a kárenyhítéssel.     

Ami pedig az országos csúcsot illeti, 2013. szeptember 2-án, az ATV Egyenes beszéd című műsorában Kálmán Olga a Szigetszentmiklóson lezajlott időközi választást hozta szóba. (Az MSZP, az E14-PM és a DK közös jelöltje győzött.) A szocialisták Tóbiás Józsefet, a Pest megyei szervezet elnökét küldték a stúdióba. Nem lehetett kétséges, hogy a műsorvezető sort kerít a nap eseményére, miszerint Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke közös országos listát ajánlott az MSZP-nek, azon közös listavezetőt, vagyis miniszterelnök-jelöltet. Kálmán Olga először csak utalt az ajánlatra, ezért Tóbiás semmitmondó körmondatokba bonyolódhatott, hogy kikerülje a választ. Erre a műsorvezető firtatni kezdte: „Lesz közös lista, lesz közös jelölt?” „Nem ez a kérdés” - hárított egyre idegesebben Tóbiás, aki még tizenkétszer hallotta a kérdést. 

18 perc alatt tizenháromszor ugyanaz a kérdés akkor országos csúcsnak számított. Most 11 perc alatt tizenegyszer - fajlagosan jobb az eredmény.

komment
süti beállítások módosítása