Médianapló

Médianapló - A legrosszabb-e a legjobb?

2019. szeptember 25. 10:44 - Zöldi László

A Népszava levelezési rovatában olvasók szólalnak meg. A rovat előnye és hátránya, hogy megszilárdult a szerzői gárda. Nincs több egy tucatnál azok száma, akik röviden adják közre az életérzésüket. Egyikük Lázár András, aki nagy szellemek találkozásáról számolt be a mai számban. Kövér László nagy visszhangot keltő megnyilvánulását értelmezte tizenöt sorban.

Az országgyűlés elnöke a Reformátusok Szárszói Konferenciáján ezt találta mondani: „A legrosszabb keresztény politika is jobb, mint a legjobb nem keresztény politika.” Ehhez idézett a sajtólevelező egy másik kijelentést, miszerint „A legrosszabb szocializmus is jobb, mint akármilyen kapitalizmus.” A szerzőt nem nevezte meg, csupán a Mandiner.hu-t. Egyelőre azonban nincs nyoma az idézetnek, de nem lepődnék meg, ha kiderülne, hogy a portál munkatársa Thürmer Gyulát szólaltatta meg. Ha igaz, amit feltételezek, akkor ők ketten a nagy szellemek, akik a két jelző ellentétéből bontották ki gyökeresen eltérő felfogásukat.

Nem lepődnék meg azon sem, ha kiderülne, hogy az MSZMP társadalomtudományi intézetében eltöltött éveiből az derengett Kövér László elméjében, amit Lukács György 1967-ben írt. Akkor bocsátották meg neki a Nagy Imre 56-os kormányában betöltött szerepét, és visszavették az MSZMP-be. Az agg filozófus bejelentése így hangzott: „A legrosszabb szocializmus is jobb, mint a legjobb kapitalizmus.” Német nyelven írt műveinek egyik magyarra fordítója, Eörsi István pedig kedvet kapott az ellentétpárhoz, mert így fogalmazott: „A legrosszabb többpártrendszer is jobb, mint a legjobb egypártrendszer.” (Népszava, 2005.10.15.)

A sor Békesi Lászlóval, a Horn-kormány volt pénzügyminiszterével folytatódott. Ezt fejtegette: „A legrosszabb Gyurcsány is jobb, mint a legjobb Orbán.” (ATV, 2008.06.26.) Gyurcsány Ferencnél szintén beakadhatott az értelmezésre csábító jelzőpár, mert már DK-politikusként imigyen szóla: „A legrosszabb Mesterházy is jobb, mint a legjobb Orbán.” (VS.hu, 2014.01.28.) Az országos politikára bejelentkezett szegedi polgármester, Botka László kétszer is nekirugaszkodott a legrosszabb és a legjobb értelmezésének. Íme, az egyik: „A legrosszabbul teljesítő szocialista kormány is jobb volt, mint az Orbán-kormány.” (Magyar Narancs, 2014.02.06.) És a másik: „A legrosszabbul teljesítő szocialista kormány is ezerszer jobb volt, mint a jelenlegi Orbán-rendszer.” (Mandiner.hu, 2017. 04.06.)

Így talán már teljesebb a kép. Kár, hogy nem fért bele tizenöt sorba.

6 komment
süti beállítások módosítása