Médianapló

Médianapló - Az őspesti Tarlós miért ódzkodik a jöttmentektől?

2019. szeptember 05. 10:47 - Zöldi László

Fél évszázada élek a fővárosban. 1969 szeptemberében 1400 forintnyi fizetésből béreltem ötszázért albérletet a budai Várban. Azóta laktam Kelenföldön, Mátyásföldön, Zuglóban, a Hűvösvölgyben, Terézvárosban, Józsefvárosban és Újlipótvárosban is. Úgy vettem észre, hogy Budapest nem más, mint különböző hangulatú kisvárosok laza halmaza. Ezért késztet tűnődésre az óbudai Tarlós István minapi megnyilvánulása a közszolgálati rádióban.

Budapest hivatalban lévő főpolgármestere azt találta mondani Karácsony Gergelyről, a Fehérgyarmatról Debrecen érintésével idestova negyedszázada Budapestre érkezett férfiúról, hogy alkalmatlanságának bizonyítéka: „Nem ismeri a várost, ő maga sem budapesti.” Az ellenzéki főpolgármester-jelölt persze sértésnek vette a kijelentést, és néhány százezer nem Budapesten született pesti nevében ki is kérte magának. A politikusok hajlamosak túldramatizálni gumicsont-kijelentéseket, Tarlósnál azonban nem az ellenzéki politikusnak „kijáró” kormánypárti ellenérzést vélem fölfedezni. Az a benyomásom, hogy berzenkedése mélyebbről fakad.

Legendás volt rossz kapcsolata a miniszterelnökséget vezető miniszterrel, Lázár Jánossal. Ellentétük valószínűleg abból adódott, hogy a hódmezővásárhelyi házából budapesti hivatalába járó Lázár rendszeresen figyelmeztette Tarlóst, hogy egy vízfejet irányít. A kancelláriaminiszter okkal vagy ok nélkül, de igyekezett lecsipkedni a fővárosról ama pénzeket, amelyeket a vidéki Magyarországnak szánt. Ezt Tarlós nem vette jó néven. Íme, egy idézet tőle: „Olyan emberekkel nem tudok vitatkozni a fővárosi tömegközlekedésről, akik viszonylag szerény településekről a közelmúltban származtak el.” (Index.hu, 2016.01.13. És még egy idézet tőle, egy nappal későbbről: „Tapasztalok egyes kormány közeli emberektől egy teljesen érzelmi alapú, zsigeri ellenséges érzületet a fővárossal szemben.” (Heti Válasz, 2016.01.14.)

Az elsőről mondhatjuk, hogy a címzettje Lázár János volt. De a második idézet olvasása közben nem hagyható figyelmen kívül, hogy a „fiúk” is vidékről jöttek. Például Orbán Viktor Székesfehérvárról-Felcsútról érkezett a fővárosba, Kövér László Pápáról, Áder János Csornáról, Szájer József Sopronból, Rogán Antal Körmendről és Kósa Lajos Debrecenből. Mindannyian fővárosi egyetemen szereztek diplomát, majd Pesten ragadtak. Ha van igazság Tarlós István mérsékelten sértő kijelentésében, akkor rájuk is jellemző, hogy nem ismerik a várost, és ők maguk sem budapestiek. 

komment
süti beállítások módosítása